Tuesday, November 20, 2012

Perpaduan Nasyid Singapura 1982 LP (10 of 10 youtubed)

Aku rasa banding ngan lagu2 dari release kumpulan nasyid big three individually,
ni piring hitam rare koleksi lagu-lagu dakwah yang mungkin hanya dapat kat LP ni je kot? I dont know, wa pu ce tao,
mana aku dapat eh, dari kedai pakcik Angel's jugak kot suatu masa dahulu .




terutama pasal mungkin ni release aku rasa hanya untuk Singapore je. Untuk derma dan amal Mendaki as per the cover. (Mendaki kalau sapa tak tahu is a kind of Malay Muslim self-help body, yang after all is said and done, banyak dah tolong budak2 Melayu dari dulu sampai zaman ni dalam pelajaran, dan tak lupa kasi latihan dan bantuan latihan kat orang2 dewasa Melayu Islam, get a chance, an opportunity, to make some progress in life.
Aku dulu budak tusyen Mendaki jugak, siap cikgu ambik berat, telepon rumah komplen pasal aku cabut tak kuasa nak masuk kelas, aku pergi hurray-hurray tunggang terbalik. Giler babi la fikir balik perangai betul2 cam puaka dulu. To that cikgu, thank you, its a Sunday class, ko tak tepon rumah pun, ko tak rugi apa2, its not your bread and butter right? pasal its sunday tuisyen class, tapi rasanya ko nak budak2 melayu maju dan belajar kot. Salute).

Dan jugak dah 1982, mungkin rasanya tu jam zaman dan selera hiburan dah nak tengah berubah, atau dah berubah.
Aku rasa tak salah la ye aku taruk semua kat youtube, rasanye lagu2 ni susah nak dapat lagik, dan ye la nanti another example of excellent malay music hilang gitu2 je dimakan zaman. chewah.



The 19 Nasyid groups were listed as


Al Jawaher
Al Imraniah (Masjid Mujahidin)
Al Muttaqin
Azzahraul Batul
Angkatan Belia Singapura
Baitul Hamdi
Hidayah
Hadratul Islam Sembawang
Nurul Akhdar
Nurul Iman
Nurul Jannah
Nurussaadah (Masjid Kebun Limau)
Nurul Al Shidiq
Nurul Ittihad
Nasyidah Almujahid
Nor Hilal
Sinar Islam
PSMMS
Ukhuwah Islamiah

Lagu2 dan penyanyi utama setiap lagu ialah

1. MAULUDIN NABI (Asmah Lamat)
2. AMALAN SUCI (Nursiah Ghani)
3. INSAFLAH (Sofiah Abdullah Fauzi)
4. TUNJUKKAN JALAN (Salbiah Majid)
5. PERSAUDARAAN ISLAM (Habibah Othman)
6. ISLAM AGAMA SUCI (Sofiah Abdullah Fauzi)
7. HIJRAH (Faridah M Amin)
8. JANGAN DURHAKA (Norlizah Suep)
9. BILA AJAL (Habibah Othman)
10. ALQURAN (Latifah Ibrahim)

As usual, its at http://www.youtube.com/user/tempehasuka666/videos


korang tunggu kejap la eh kalo takde, aku ngah upload skaranggggggggggg...

Its interesting tu note Faridah M Amin is featured as one of the singers but then Al Mizan is not reflected in the list, So it would be nice to know what happen then. Also, kalau sapa2 boleh cerita sikit selain lead vocals, sapa yang perform backing vocals tu, is it as individual groups or as a combination of groups.


Alrite la lagu2 dia especially ngan involvement famous names cam Indra Shahril , Nona Asiah semua.



Aku cam dengar la lagu2 ni so ada satu lagu tu Persaudaraan Islam, ada lirik " Jaki dan hina cuba elakkan, dengki khianat jangan amalkan ".

SO aku was like " JAKI!!" . Ni word orang2 dulu suka pakai. contoh..." dekni jaki ngan dekni sebenarnya". So cam happy lak dengar balik ni cam nye word kat official audio gitu. Sama ngan boxset Search 30tahun tu tak salah Nasir or another Search member dalam interview tu dia sebut " terpeleot".
One day aku nak kumpul semua word2 pengsi stylo mylo zaman dulu atau jarang orang pakai lagik dan buat satu post.


Some very old time nostalgic info kat sampul LP ni..

Penerbitan dan ditaja oleh
Angel's Rhythm House/Angel's Deparmental Store
122 Jalan Pasar Baru Singapore 1440
Tel 4471636
N yang kedai kaset deret belakang ngan toilet belakang Panggung Wayang Singapura tu.
Postal code masih zaman 4 digit
Phone number pun masih zaman 7 digit
Kat mana eh kedai ni skarang lepas Perkampungan Melayu roboh..  Sapa tahu bilang sini.

ermmm syok jugak share benda2 gini, next..piring hitamsss.FLYBAITS!!
kenangan lalu beb haha.
.
.
.
.
.

anyway, moving on to something yang buat aku rasa tak terbakar bila dengar, haha.
A new malay language heavy rock/heavy metal album release is always anticipated especially from young bands.
And fortunately, its mostly consistently good releases from these Singapore bands. I think there is no need to worry about the continuation of great music done by Rusty Blade, Rockers, Malex etc etc
ok, baru keluar jugak la kot, aku baru beli bila eh? last week kot. Harga 19 ketul.
Nanti senang aku borak pasal lagu2 aku dengar kat cd ni.



9 comments:

berteromber said...

Faridah M Amin tu selain lagu nasyid ngan Al Mizan...dia ada buat album solo pop jugak kan...ingat2 lupa dulu org tua aku ada katrijnya...boleh tahan top jugak nama dia zaman tu...

faizal abd fathi said...

gambar last tu CD ROCKERS ke atau tribute to ROCKERS?

Rafi said...

Boleh tahan banyak jugak grop nasyid ni dulu eh.kira legend gak ni

deaf said...

Berteromber yep. Cuma heran je takde al mizan.
Faizal bro not rockers not tribute, the album name itself.

deaf said...

Rafi dulu happening la.

Portdy said...

word2 pengsi stylo mylo zaman dulu...

jangan lupa include "GEZEK"

Adi Herman said...

Thanx bro sebab kasi tau sama kitorang semua pasal LP nasyid ni especially word2 orang lama yg selalu digunakan di singapore dulu...memang rare! Salute!

WanBeruas said...

..Pebret gua masa sekolah Al Mizan dengan satu lagi tuh dah lupa namanya..Al Jawaher time aku dah bujang trang tang tang...

lieyalatif said...

kat sini plak...sejak rabbani dah slow...langsung dah slow plak muzik nasyid.....bermusim gak kot...uhuhuhu

btul2...ayat 'jaki' tu ayat org lame tu....gile lame tak dgr ayat tu hheheheehe