Friday, December 21, 2012

huge monster ceiling fans- (Kipas besar giler)

nari hari jemaat, so, bak kata Austin Powers " oh behave ". cewahh.
so nari aku type blog tak mau merapek meraban sangat....lagipun skarang bang zohor cepat siak.

Rasa nye dah berapa masjid2 kot dah atau mungkin lain kali akan upgrade ngan kipas2 siling gigantic, besar giler ni.
Tapi kena tengok siling la kan, mana yang siling rendah aku rasa impossible, tapi mana yang cam dewan utama nye ada siling tinggi, rasanye takde masalah cuma duit kena standby je la nak install kipas cam helicopter ni. 

Ni contoh, Masjid Sultan Singapore nye.

Untuk harga kat Singapura, pasang kipas siling gergasi yang saiz macam Masjid Sultan ni , aku cut and paste dari Berita Harian nye sokkabar ialah " Setiap kipas buatan Australia itu berharga $18,000 dan kos memasang termasuk khidmat konsultan kejuruteraan pula adalah $4,000. " Ni Sing dollar la.
Harga kat pasaran Malaysia tak tahu berapa lak. Tak pernah baca kat mana2 pun.


(Kalo korang nak tengok yang saiz kecik sikit, korang gi stesen2 MRT Singapore yang atas tanah nye, hah ada la kipas gini tapi kecik sikit, tapi memang masih jauh lagi besar dari kipas biasa kita nampak kat mana2.)

Memang bagus kipas gini, dia punye pusing relaks je, pelan2 je, sikit2 je pusing, takde ligat2 atau nak kena pusing laju2, anaje....lemah lembut sopan santun sepoi2 bahasa gitu, 
tapi dia punye angin dan pengedaran udara memang bagus,
so nak-nak kalau cam ocassion2 penuh gitu cam sembahyang jumaat atau semayang hari raya, hah...selesa je gitu jemaah. Tak bedek ,  its really effective dan aku rasa cost effective sangat2.


Korang nengok cam mana dorang secure ni kipas, siap ngan empat kabel hook kat setiap penjuru tu. Maklum la berat giler...
Ni lagi sekali aku paste dari sokkabar melayu Berita Harian " Seberat 300 kilogram setiap satu, pemasangan kipas angin itu diperkukuh dengan ikatan kabel bagi memastikan ia tidak bergoyang dan selamat digunakan."
.
.
.
.
.
I am unsure how familiar you guys are with these huge, gigantic, big ceiling fans that are installed at mrt train stations and mosques etc or wherever you are. In Singapore, I think it has become a norm.
The rotation is slow but it has maximum impact, on above ground train stations platforms,  ladies have to sometimes hold their skirts down haha. For religious congregations at mosques, it do wonders to provide good ventilation and comfort.

9 comments:

faizal abd fathi said...

cantik masjid nih

Ijau D. Koceng said...

kat e-mart miri pun ada kipas besar ni, mmg pusing slow tp angin dah kuat mcm kat pantai

berteromber said...

masjid aku sembahyang jumaat takder kipas...masjid ber'air-cond' (masjid kotaraya)...memang sejuk sentiasa...kena kalau musim hujan ni...lagi giler dia punya sejuk...

Adi Herman said...

Tapi aku rasa masjid yg setakat ni yg paling selesa aku masuk dan solat sekali ialah Masjid Besi (Masjid Tuanku Mizan) di Putrajaya Seksyen 2...takder kipas dgn air con...tapi angin dari tasik buatan tu memang kuat dan menyegarkan....seriously kalo solat pun insyaAllah khusyuk...

Faizal Rahman said...

Tak pernah nampak lagi kat Malaysia ni, mungkin tak lama lagi akan jadi trend pula. Byk masjid & surau pasang aircond tapi akhirnya tak pasang sebab bil melambung bila pakai aircond, banyak pulak unitnya tu. Rasa pasang kipas gigantik ni lebih berbaloi untuk ruang besar.

faizal abd fathi said...

baru perasan... kenapa bentuk masjid dia ala gereja ye?? memanjang nampak dari dalam..??

iaryylr said...

Memberi keselesaan dan mengindahkan rumah Allah banyak kelebihannya...

speedrider said...

aku dah nampak kat shopping complex kat tempat aku deaf. sempat ambik video haritu. huhuhu.. Biasalah benda baru, excited nak rakam...

http://www.youtube.com/watch?v=GLHZK_-zMYE&feature=share&list=UUZ4YTpMeaGVNkcdBmADm05A

Arip said...

masjid kat area kolej baitul mal, kl pun besar kipas dia. Lupa dah nama masjid tu. Try singgah, mesti terkejut.