Saturday, December 29, 2012

Rausyanfikir Revolution

Rausyanfikir is certainly one of Singapore's most unforgetable, respected and memorable group.
Whether you are really into their folksy, poetic, rock blues with traditional musical instruments usage, or just a normal listener like me, you cant deny  they leave a lasting impression on Malay-language music listeners in this region.
Up to now, their surviving members are held in high regards on their other and newer individual musical careers.

Ingat nak borak2 pasal sesuatu melayu..
MIM LAM ALIF YA WAU cehhhhhh....aku jawi merangkak siot.

Aku susun depan aku ni tiga, tak tahu nak borak pasal LP Flybaits Pusingan Kedua ke, atau band nama Kanker nye cd baru keluar ( tak bedek, ni gerek, baru keluar ),, atau Rausyankfikir Revolution.

( please ignore Per Gessle yawning ).

ok lets talk about Rausyanfikir Revolution, Rausyankfikir ni jugak bekas anggota Flybaits' Eddie Marzuki plays an important role as producer etc.


Rausyanfikir Revolution ni..dua keping disc. Actually ni 2011. Aku baru terhegeh2 nak cerita.
Sapa tak pernah tengok atau tak tahu meh aku cer ceta sikit.
Sapa dah ada, you got good taste.

Lagu2 Rausyankfikir yang dah kena digitally remastered.
Campur ngan dua lagu baru, satu lagu Art Fadzil satu lagu Khayas, Rentak Hati & Blues Tak Boleh Angkat.

Selain packaging yang cantik,
paling istimewa ialah 8 mukasurat cerita, sejarah, luar dalam Rausyanfikir ditulis dalam bahasa Inggeris.
- Makes an informative, useful, historical good read, and definitely as accurate info as they possibly can.
So you have all the good times and the sad times, together with photos and newspaper cuttings prints.

Ada liriks, semua complete.
Lagu2 kat cd ni selain atas dua lagu baru tu, ialah Dhikir Fikir Fikir, Pesta Perut, Seketika, Malam dan Siang,Satu Suara, Kaum Kanggaru, Blues Generasi Baru, Rindu Abadi, Ali Mim Alif Lam Sin, Skrunya Dah Longgar, Musim Bunga, Melodi Untuk Ibu, Dan Perjalanan Yang Masih, Orang Gila.

tiap2 korang mesti ada lagu2 feberet sendiri, mungkin Rindu Abadi, lagu ni sayu nyanyian Allahyarham Esham. Mungkin Musim Bunga, mungkin yang lain2...
Tapi dua lagu baru tu pun gerek jugak sey. Paham2 je la muzik dan liriks dorang cammana semua.

Aku bukan big fan Rausyanfikir, dari dulu masa dorang pertama kali keluar ngan kaset Pony Canyon tu, orang puji cam mana pun, aku ok ok je, dengar2 gitu je. ye la, dah aku minat kat rock/heavy metal yang tu jam dah kena titik rabak2 ngan grunge, tapi of course tak boleh lari dari lagu2 Rausyanfikir. At the end of the day, walau cammana minat rock omputeh, kita tetap kena pastikan Long Live Malay Music pe,

- Untuk aku, dulu-dulu aku paling suka Art Fadzil, even Khayas, kalau buat lagu untuk Lovehunters.
(Shed No Tears, pada aku tetap slow rok bahasa inggeris terbaik yang pernah dibawak band melayu)

Tapi sekali-sekala dengar ni group nye lagu memang syok giler. Hah, macam skarang ni aku type ni aku pasang cd Rausyanfikir Revolution ni, hah kau, happening sey.

ok, disc kedua, ialah...aku nye copy dia taruk... vcd mtv/karaoke featuring dhikir fikir2, satu suara, ali mim alif lam sin, Ghazal 2020, seketika , skrunya dah longgar.

Serious berbual this Rausyanfikir Revolution packaging is a great buy. LONG LIVE GOOD MALAY-language MUSIC!!

Kalo release Singapore mesti ada ni la untuk release ada kandungan video
, ok ni aku nak cerita sikit...
masa aku gi carik lagi satu keping Lovehunters nye dvd final concert at Esplanade tu dah takde tampal stiker censorship Singapore nye la, Aku ingat nak belikan untuk kawan internet yang ada Singapore nye stiker, kira cam rasa original first release gitu haha, takde lak.
adakah Singapore nye stiker versions semua dah sold out?
semua dah tampal stiker Malaysia je aku nengok. Saje je cerita.


Hey Ali!!!
Ali Mim Alif Lam Sin.
Ali Malas..!!

Kawan ku Ali malas sekali..
setiap hari di warong kopi
cakap pasal politik negeri
cakap pasal turun naik ekonomi..

this song is so Melayu.

6 comments:

PC kOKak said...

1) LP Flybaits tu memang buat aku jealous.

1) Art Fazil memang "melayu"

2) "orang melayu" wajib beli cd cam ni.
3) akak abby juga patut dengar lagu cam ni!

berteromber said...

aku ada 3 benda nak cakap...

1 - Ni cd Rausyanfikir ni ada jual lagi ker?...aku tak pernah nampak pulak jual kat Malaysia

2 - Seketika dan Skrunya Dah Longgar tu fav. orang rumah aku...dulu time bercintan selalu bukak kaset dia kat kereta time berdating...heheh...

3 - Pusingan Kedua tu lama giler aku tak nengok kaver tu...nostalgia beb...last time aku sekolah rendah awal 80an kot...next kasi buat entri pasal LP tu...

Adi Herman said...

terbaik! walaupun baru pertama kali expose pasal band rock Melayu dari Singapore ni...

Rafi said...

Art fadzil memang "art"..
Lagu ali mim alif tu top jugakkan,hari2 dengar kat radio singapore dulu.
Nanti review lp flybaits tu pls..heheh

WanBeruas said...

..idea muzik dorang memang advanced...

Nad said...

Babe, kalo aku nak mintak tolong belikan CD ni bleh tak? If you can, pls let me know via headbanger31@yahoo.com k? Nanti kita sembang sana. Tq. :)