Saturday, May 18, 2013

album Panduan Hidup- Kumpulan Al Mizan 1979 LP YOUTUBEDED

Korang, amacam??
 

I'll say it again, for me the Big Three of Malay-language nasyid groups remain Hidayah, Al Jawaher and Al Mizan who were big from the late 70s to the early 80s in Singapore and also in Malaysia I guess. (These groups sings mostly religious theme songs, songs encouraging good deeds and what will be waiting for the evil ones....gulp..). I believe their songs are timeless.
Personally among those three, I like Hidayah songs and how they sound most -Terbakar beb lagu2 Hidayah.
Among the more newer generation groups, I still think Saujana's first album is very interesting and gives me goosebumps listening to it.

ni piring hitam dari tahun 1979, 12 lagu. Aku rasa korang mesti quite familiar ngan satu dua lagu ni dari album ni, of course Al Mizan ngan penyanyi utama dorang Faridah M Amin dulu dan sampai skarang paling famous lagu Junjungan Mulia. Gempak giler lagu tu. Malay song at its best.
Tapi dalam Al Mizan lineup ni pun ada at least satu famous big name hari ni yang tentu ramai tahu. Respek.

Album ni yang ada lagu - " hidup di dunia...mesti beramal...zakat dan fitrah jangan dilupa...." cewahh yo yo oh sey aku. Panduan Hidup ok.
Also Muhammad Rasullallah, Pahlawan, Jasa Ibu Bapa etc. etc. etc.
Pahlawan is a cover version from an older song I guess, which makes it a very unusual and interesting end to the album.
Album ni ada lagu pasal Nabi Noh nye kesah banjir jugak, which is quite rare la kira.
As usual korang dapat some slow songs, and some faster songs, in the sacchirine-sweet way of Al Mizan's style.





Disclaimer - as usual aku youtubed kan ni semua pasal kat kedai takde jual lagu2 ni semua, kemungkinan besar lagu2 gini akan hilang gitu2 je dimasa akan datang.
Dan aku tahu, ramai jugak orang, baik orang muda orang tua, semua golongan tak kira geng baik atau geng nakal, enjoy dengar dan mendapat pengajaran dari lagu2 bercorak gini yang condong ke arah kebaikan, dan kebaikan tu kita boleh jumpa kat mana2, dan kita boleh carik kat mana2, terpulang kat hati kita sendiri cammana kita nilai sesuatu/seseorang itu.
Dan jugak mungkin ada sesiapa yang bertahun, mungkin berdozen tahun ngah carik satu atau dua lagu feberet dorang, yang cuma wujud dalam kepala, pasal kaset pun dah rosak haha.


 As usual semua lagu korang gi...

(kalau takde maknanya aku belum upload, tapi ada la kot lagi satu jam semua nye)
http://www.youtube.com/user/tempehasuka666/videos
http://www.youtube.com/user/tempehasuka666/videos

ENJOY.







8 comments:

matakucing said...

thanks for sharing

faizal abd fathi said...

zaman dulu kumpulan nasyid nampak rambut..

berteromber said...

faizal...zaman ni nak nampak pompuan pakai tudung pun susah...sekolah pun pakai skirt...

Adi Herman said...

yup, betul tu tuan berteromber, masa ni kesedaran berhijab belum ada sangat dalam masyarakat kita...alhamdulillah skrg dah ok, cuma pe'el orang kita saja yg makin teruk...wallahualam sama2 berubah ke arah yg baik.

faizal abd fathi said...

berteromber..betul tu....

PC kOKak™ said...

apa yg penting ialah
luaran tidak melambangkan "dalaman".
"dalaman" lebih penting dr penampilan luaran... islamic fashion? puihh!

btw

thanks for sharing.

lieyalatif said...

Bagus usaha mengyoutubekan lagu2 ni bro.... Senang generasi akan dtg nak cari...ceh sebut generasi akan dtg terus rase diri daku tua hahahaha

Rafi said...

Very rare classic..nice.tq so much for sharing bro