Wednesday, May 1, 2013

wings rockestra @ Istana Budaya KL, 30 April 2013

Untuk umpteenth time, aku nak cerita pasal gi tengok kumpulan Wings main.
Sapa tengok blog ni tahu la aku setiap kali kesempatan, baik Singapore, JB, KL, Wings kalau main full-show aku akan gi tengok, aku suka, there's something likeable and enjoyable when Awie/Joe/Eddie/Black are on stage together.

Tapi ni kali unik sikit pasal pertama kali baru aku tengok Wings main kat Istana Budaya KL ngan Orkestra Simfoni Kebangsaan.
Jakun la kan aku, maklum pertama kali sampai tempat ni posh gini ye tak?
untuk yang naik publik transport gi tempat ni naik LRT sampai Titiwangsa. Kalau korang nak bertapak boleh la, keluar stesen belok kiri jalan je terus, tapi nak kena seberang 'main road' kalau waktu peak hr leceh sikit, kalau korang naik teksi tambang ok la kalau tak jam 4-5RM gitu.
Aku naik kat bus-stand seberang jalan dari LRT yang stesen bas nak gi Pahang tu semua, lebih sikit pasal apek teksi nak kena U-turn.




OK, Wings Rockestra with 42 piece Orkestra Simfoni Kebangsaan + guests.
30 April 2013 , aku pergi malam terakhir, ni pun ambik cuti ni nak tengok dorang..


Ignoring the intro music played, which is similar to the one used before...
this is the Setlist

1. Amok
2. Bujang Senang
3. Pengabdian Ku Kekasih
4. Suara Kita
5. Hikayat Penuh "Makes me smile ear to ear" Ranjau.
6. Anugerah
7. Sayap Ilusi
8. Alam Barzakh
9. Awang Trasher
10. Misteri Mimpi Syakila
---Ian Antono and Hillary Ang joins in---
11. Ilusi Intonasi (1st Joe, 2nd Ian Antono, 3rd Hillary)
12. Dari Tuhan (1st Joe & Hilary, 2nd Ian Antono )
13. Ameringo (1st Ian Antono, 2nd Hillary, 3rd Joe)
14. Julang Timur Tengah (1st Ian Antono, 2nd Hillary, 3rd Joe)
---Ian Antono exits---
15. Taman Rashidah Utama (Hillary accoustic)
16. Ranjang Mawar
17. Kota Kemusnahan
18. Harapan
---
19. Opera Hidup
20. Sejati


Apa aku rasa aku nak highlight yang pada aku menarik -

- From where I was seating, the sound was awesome from the start.
- Musim Undi, Awie nye stage banters ada unsur pasal undi dan Bob Lokman join PAS moments.
- Suara Kita, I am so happy this song is included. I had always love this song, rasanya aku pernah tengok Wings main lagu ni live kat satu show Planet Hollywood satu masa dulu.
- Wings with Orchestra makes their songs even more heavy, Suara Kita is an example.

- Hikayat Penuh Ranjau, bila lagu ni main kan, omputeh cakap "my whole life flash before my eyes" moment. Best giler... Macam nak diri buat star-jump. Anyway lagu ni Joe nye tali gitar putus.
- Anugerah is awesome, build up slowly and then turns 'heavy as fuck'. Complete with a teasing pause after the solo. Dari Tuhan is another one.
- Sayap Ilusi is maybe the sweetest yet saddest song of the whole night. Sedih sey lagu ni.
Lagu ni macam ada accoustic gitar backing gitu, the player should be on stage la pada aku kalau betul ada. Also lagu ni Black takde.

- Awie nye stage banters ni malam banyak poyo, lawak dan jugak informatif, pasal hidup mati, dan dia punye tersasul pasal Bob PAS. Slip of the tounge. Tan sri & Tun dressing banters. the coming soon Menakluk Kosmos album etc etc and not forgetting " enjet enjet semut ".
- Awang Trasher nye backing vocals aku suka. two ladies one guy.
- Aku memang sengaja pilih seat bahagian posisi Dave Murray, so enjoy la tengok Joe dan Black satu malam ngan clear la jugak hehe. Syakila...wooohoo.

- Awie extended jugak stage banter pasal Hillary Ang dan Ian Antono. 3G - 6 series, 5 series, 4 series bmw. Kelakar la deyni.
- Ilusi Intonasi - gerek sey.
- Ian Antono main untuk 4 lagu. Posisi masa three amigos - Joe Wings - Dave Murray, Ian Antono - Adrian Smith, Hillary Ang - Janick Gers.
- Hillary stayed on stage all the way lepas Ilusi Intonasi either on accoustic or gitar karen.
- Ameringo dan Julang Timur Tengah rock abis.

- The Good and Bad about Taman Rashidah Utama in my opinion.
the bad - I miss the original intro. I hope Joe plays the original intro again and not this newish version next time.
the good - Addition of accoustic guitar by Hillary makes this already great song so much more better.
- Ranjang Mawar dan Kota Kemusnahan memang happening, satu slow satu rancak.
- Eddie pun pandai jugak buat lawak masa band introduction.
- Harapan was another awesome moment. Sejati was improvised to a much faster rocking song.
Apa pun aku teringat dulu masa zaman kaset Teori Domino, aku lagi suka lagu Harapan yang kat side B dari lagu Sejati kat Side A tu.
- Show abis, orkestra, pemuzik jemputan, kumpulan Wings ngan family dorang semua naik stage ambik gambo.

Tu je.



As usual, I try to share the bootleg of this show in a few days time... the bootleg will surpass 3hrs I think haha.even withoutt the intro.




15 comments:

Adi Herman said...

Wow cepatnya buat entri, baru tengok semalam terus buat review Wings di IB! Memang awesome bro...haha wings tetap best mcm dulu

dilabangiWORLD said...

Caya lah Dep
mmg Bro dep owesome lah (hehehe)
selamat hari pekerja dep
mulakan kerja ngan rajin rajin na

Portdy said...

cepatnya....gua pegi sabtu lepas pun review tak siap lagi...huhuhuhu

berteromber said...

"Anyway lagu ni Joe nye tali gitar putus"

serius!!!...1st time tengok Wings live kat Larkin dulu zaman Hukum Karma...lagu ni jugak la Joe nya gitar tali putus...

btw...macam biasa la...ko punya review dan bootleg memang paling aku tunggu...thanks.

faizal abd fathi said...

good review....steady!

Rafi said...

Tak penah dgr lagi lagu harapan diorang bawak live..btw thanks for the review n bootleg bro deaf..mmg ni yg di tunggu.heheh..

Portdy said...

Rafi...

Lagu Harapan versi live Rockestra ni memang sangat bagus. Jauh lagi bagus dari versi Teori Domino Revisited. IMHO.

harapnya wings akan selalu perform lagu ini secara live dalam versi original arrangement.

lagu ni turun key pun takpa sebab Joe Wings memilih key baru yang tidak merosakkan mood lagu asal.



hellfuck said...

aku tunggu ko upload bootleg tu bro, nak sgt dgr... great!!!!!

zan said...

Deaf dah review, tak payah aku nak review lagi..hahaha

Thanks deaf pasal support Wings. Dan Portdy juga!

"Orang Kita Ada Di Mana-Mana Sahaja!"

deaf said...

hi hellf...

edybro77 said...

video ade bro?? gua memang minat wings ni dr taon 86 lg

edybro77 said...
This comment has been removed by the author.
deaf-angel said...

Video takde, tempat ni kelaur henfon nak rakam, dorang point laser.

Montana said...

tarikh yang sama broo...hehehe..WIngs fans dari Penang ;-)

akira malim said...

salam bro...dah lama aku nak ucap thanks very much for ur "superb" recording...tu je yg ada utk aku layan balik every song...aku pegi yg 1st day...hinggalah Dec last year baru keluar DVD & CD..tapi u punya recording lg real sbb last show & wings perform dgn gaya lebih santai...search punya show hari tu x de record ke??