Monday, February 24, 2014

Dendeng (daging salai) - Halal BBQ Meat

UPDATED PHOTOS 22 JUN 2015.
(At the bottom).


Aku nak merapu pasal Dendeng!! Kalau sapa tak suka makan Dendeng, buat bodoh sua. Takpun, tengok gambo je la haha.

-> Dendeng is the Indonesian name to describe this delicacy. The Malay community tend to use the term "daging salai".
This BBQ sliced Halal dried meat has fans too in both Singapore and Malaysia especially among the Malay-Muslim community.
Wikipedia description - "Dendeng is thinly sliced dried meat in Indonesian cuisine. It is preserved through a mixture of sugar and spices and dried through frying process. It is similar to jerky. Dendeng originally found by Minangkabau people. At first they made dendeng from beef, drying it so it could be eaten for days and bringing it with them when they traveled"




Aku tak tahu cammana aku nak bercerita..jadi aku rasa aku buat dalam bentuk point-form kot? Adakah ni dinamakan point-form? Bedal je la. Info aku type ni kalau salah... Ya Ampun!

- Dendeng ni daging salai yang dah diBBQ gitu la ye? Kaum Cina pun ada tapi dorang panggil Bak-Kwa ye. Tak boleh dimakan la ye pasal dibuat dari daging khinzir.
- Jangan aku nak berangan nak buat sendiri ke, nak beli mentah sendiri peram sendiri taruk rempah semua sendiri la ye...Ni cerita pasal beli terus makan je.
- Kalau daging dendeng lembu gitu, memang tahan tak cepat rosak, selepas dimasak gitu, boleh tahan SEBULAN. Tak payah simpan dalam esbok (peti-ais).
- Kalau macam dendeng ayam madu ke, dendeng ayam cili pedas ke, tahan dalam 4-5 hari je gitu kalau taruk luar.
- Sebab tu kalau korang tengok foto gambar aku tampal ni semua, kedai aku beli dendeng ni dia cuma bungkus yang dimasak punya ialah yang daging punya. Kalau korang nak yang ayam tu dia terus taruk dalam beg-kertas gitu. Kira korang terus makan la, kalau korang simpan, makan besok, rasa dia dah tak syok. Tapi kalau daging punye ok je.
- Tapi kedai yang aku gi ni, ada jual yang belum dimasak punya, jadi kalau korang nak tahan lama2, korang beli la yang belum masak, nanti korang pergi piknik ke, berkelah ke, pergi chalet ke hapa ke, korang bakar la sendiri. Kalau kat rumah korang pakai kuali je masak daging dendeng ni. Dah memang tipis pun kan.
- Aku tahu kat Geylang Serai je memang ada kedai khas jual dendeng. Kilang dorang kat Woodlands tak salah pasal tulis kat bungkusan dia. Ni kedai ni sekarang ni paling latest lokasi kedai  ialah kat Geylang Serai berhadapan dengan... Geylang VITB/Panggung Singapura. Hah, kan??? Ni semua kuno nye tempat. VITB siot. Ni old-school giler2 nye word. Sekarang hah, peganti modern dorang, bangunan sekolah semua dah macam New York City besar2...Stadium2 dorang, dah macam pro giler la. Untung la sekarang budak2 ITE ye tak. Panggung Singapura dah habis dah...tapi aku dapat la merasa kecik2 tengok filem kat Panggung Singapura Geylang Serai ni.
- Lagi apa eh? ok kedai ni jugak ada jual serunding semua la. Serunding ayam, daging, bercili, pedas, biasa punye.. Dorang panggil Floss ye.
- Ermmm...apa lagi eh....ok kalau kata korang kat Geylang Serai, then korang nak beli dendeng tapi bukan nak makan terus, nak bawak balik Malaysia ke hapa ke kan?
Beli yang dah pre-packed daging nye la paling elok dan mudah. Tapi beli yang lain pun ok jugak, cuma takut rasa dia dah lari. Jadi tanya dulu la tukang jual tu cammana paling sesuai.
- Sedap la dendeng ni... Aku cuma type apa aku tahu je la ok, kalau salah sorry mori.

Layan gambar foto dendeng









Updated 22 Jun 2015

Tu hari aku beli yang Dendeng Ayam Madu dan Dendeng Ayam Cili,
aku beli 100, or 200 gram itu each, terus taruk kat paperbag gitu kan?
Then aku siap bawak balik KL makan besok petang nye masih elok....


So rasanya tahan 3 atau 4 hari gitu la kalau biarkan gitu je...
kalau yang daging dalam packing itu, sebulan tahan..

sila layan gambar.. Ada satu gambar tu harga dia untuk frozen punye...






12 comments:

dilabangiWORLD said...

Dep
ang makan ngan nasi panas2 memang sedepppp
aku lau dapat ni tak yah makan ngan lauk lain mmg cukup dep
Ang dah membuka selera makan ku lak tengahri ni dep

berteromber said...

ok...aku tak suka dendeng...aku tengah buat bodoh ni...hahaha...

Adi Herman said...

Disebabkan masalah gout, aku tak dapat makan makanan macam ni....tapi aku suka tengok jer....hehehe sabo jer la beb...

D'arsil said...

belum perna rasa lagi..

D'arsil said...

belum perna rasa lagi..

Rafi said...

Dendeng dan cekelat dindang = dua2 aku suka..heheh

A.I said...

Aku blom penah makan lagi dengdeng ni. kat sni aku tengok ada musim org jual. tu pun cina je. takde pulak org melayu yg jual..huhu

khalil khusaini said...

Macam mana nak order kalau by pos ye.

khalil khusaini said...

Macam mana nak order kalau by pos ye.

deaf-angel said...

Tak tahu lak order pakai post cammana.
Cuba call atau email company ni...
Tak tahan kot lama2 benda ni, kecuali dendeng kering tu sebulan.
Frozen nye tu cam mana nak post kan..

Insyirah said...

Assalamualaikum. Hi.

Kami ada jual Ayam Salai halal / halal Frozen Bakkwa. Insya Allah boleh pos ke seluruh Malaysia. Kalau nak tahu lebih lanjut, boleh WhatsApp terus ke 012-3091306 atay layari FB www.facebook.com/insyirahlim

Terima kasih.

Insyirah said...

Assalamualaikum. Hi.

Kami ada jual Ayam Salai halal / halal Frozen Bakkwa. Insya Allah boleh pos ke seluruh Malaysia. Kalau nak tahu lebih lanjut, boleh WhatsApp terus ke 012-3091306 atay layari FB www.facebook.com/insyirahlim

Terima kasih.