Thursday, January 15, 2015

Dokken Beast From The East (1988) - Japanese 2CD Version. Remastered 2014.



Last November 2014, at long last after many years the Japanese released the remastered version of the Dokken's Beast From The East on double cd. 

Previously the full version can be found only on cassette tapes, double LP or "the crazy price on Ebay" Japanese double CD original release from 1988. 
The Rest Of The World cd versions of this live album is the one cd edited version. 
This is my short review and photos. As can be seen, its remastered and the cds are made in Japan obviously. 


Whether the rest of the world CD versions is going to be re-released as a full 2cd version is a question mark.





Beast From The East is a rather short duration live album of Dokken playing Live in Japan around April 1988 , running at 88 minutes and this includes one new studio song "Walk Away". 

But what it lacked in duration, it excels in the exciting songs from all the first four albums of Dokken. The versions of all songs found here is much more Rocking than the studio albums versions with the guitars simply awesome and a stand out on each song. 
Even their love ballad song "Alone Again", completely transformed due to an additional verse added at the start of the song.

I wished more songs were included, I think on different nights in Japan 1988, they play different songs. Also I wish Paris Is Burning is played and recorded too. But still this is a great live album. 
Unfortunately after this live album, Dokken's internal problems got worse and the line up changes cause me to have minimum interest in their music from the 90s onwards.

The only Dokken album that I bother purchase from the Dokken of 90s onwards is "One Night Only", its an accoustic of Dokken songs played live by the classic line up of Don Dokken, Mick Brown, Jeff Pilson and George Lynch when they reunite for a while. "One Night Live" is wonderful live album by Dokken with a different feel. Together with Beast From The East, the two live albums make a great pair to interest anyone.





OK Berbual Kons cakap Melayu sikit...

Bayangkan ni album ialah rakaman dari tahun 1988.Masih hebat sampai sekarang. Masih tetap diperkatakan kat internet. Masih tetap kasi bulu roma kat tengkok aku ternaik2 haha.

 Kulit album ni, kalau yang bentuk kaset lagi lawa, pasal ada Figure gitu. Nampak bentuk macammana tattoo ni terletak kat belakang badan. Kalau versi CD atau Piring Hitam tak nampak sangat. YAKUZA JEPUN NYE GENGSTER gitu kan... cantik tattoo...

Ni album, dia punye gitars oleh si George Lynch memang timbul, menonjol, tak boleh lari dari jadi tarikan. Thorbaik gitu. 
Aku rasa korang semua pun tahu la kan cammana lagu2 Dokken. Pada aku ni album live yang sangat terbaik dan menghiburkan dari mula sampai akhir. Lagu2 macam Unchain The Night, Tooth And Nail, Into The Fire... INTO THE FIRE!! Aku suka lagu Into The Fire, nak2 sapa korang ada chance dengar album One Night Only, yang klassik lineup Dokken reunion main live accoustic sama2. Thorbaik, ada berapa lagu baru tapi pun semua terbaik.





Lagi apa lagu sedap??? Semua lagu la... 

Dream Warriors.. lagu Nightmare On Elm Street 4 yang Dream Warrior tu, video clip untuk lagu ni pengsi giler la kan...Freddie Kruger semua ada, dan Freddie Kruger bingit ngan lagu Dokken...live Beast From The East lagu ni pun sama George Lynch tranform giler2...., jugak lagu Mr Scary, hah...ni LAPAN minute ah si George Lynch gentel (4 minit dia solo sebelum masuk instrumental). THORBAIK la. KISS OF DEATH, hah..rock abis la kan lagu ni, dan jugak lagu2 Dokken yang malar segar, In My Dreams, Breaking The Chains yang aku suka lagu ni dari dulu, Just Got Lucky dan jugak dorangnye lagu meleleh dorang Alone Again ada satu nasik tambah rangkap kat permulaan. Terus lagu ni dah gerek kan? Makin gerek....
.
Senang cakap seluruh album Beast From The East ni memang bagus. Aku tunggu lama ok, dari dulu aku tak pernah beli cd album ni pasal cd satu dunia semua dah kena edit jadi satu cd je, mesti rasa rugi la, kalau zaman dulu aku dengar kaset je kan, tapi nak cd jugak, kalau LP memang cukup korum la semua lagu, tapi sebelum ni versi CD ada lagu takde kecuali ada cetakan Jepun yang pertama tahun 1988 punya. Tapi nak beli yang cetakan pertama Jepun dulu yang 2 cd tu harga giler melambong kat Ebay. Lepas tu cetakan Jepun pun jadi satu cd jugak tak silap aku. 

Abis tu tiba2 akhir tahun lepas 2014 ni, eh... kat Jepun keluar ni double cd balik, remastered ngan harga ok la, cuma kena research dulu la mana paling murah. 

Aku terus apa lagi kan.... Dah memang dari dulu tunggu dan harap....


Tapi satu korang perasan ye, kalau kata satu dunia penjualan CD, Kaset, Piring Hitam semua dah kurang pasal banyak orang download secara sah atau illegal, beli muzik secara digital,
cuma masih ada la mereka yang NAK PEGANG MUZIK TU KAT TANGAN...

Tapi kat Jepun, macam tak terusik la, korang perhatikan kat packaging ni nye OBI Strip pun ada logo Tower Records. Mungkin exklusif kot. Pasal CD ni kat website CdJepun pun tak dijual. Atau mungkin ni Limited Edition.






9 comments:

NEKROBANGER said...

salam..betul bro, pressing jepun yang membuatkannya menarik adalah obi strip + extra booklet..ada juga label metal dari China dah ikut tiru pressing jepun segi packaging.

Ijau D. Koceng said...

aku cuma ada versi 1CD je...

deaf-angel said...

Label dari Taiwan dan Korea memang dari dulu ada tiru Obi Strip Jepun.

Sebab tu nak kumpul X Japan kena hati2 takut kita bayar mahal tapi cetakan pasaran Korea atau HongKong.

Yang Taiwan nye labels pun memang popular jugak.
Ni semua original so ok. Ko dah tengok Madonna Celebration Taiwan pressing? Giler pengsi.

Yang tak best tu China pirates.

deaf-angel said...

Ijau aku ni ada pedantic sikit benda2 ni...
either complete or aku tak mau terus .
haha.

berteromber said...

aku pun cuma ada versi 1 disc...jadi lah dari takder...haha..."One Night Only" pun terbaik kan...George Lynch memang power!!!

D'arsil said...

sekali tgk covernya tak perasan pula tatoo dibadan, haha

Rafi said...

Aku ada versi kaset je dulu..kalo ada jual kat sini mmg aku nak beli lah

gayour said...

hanya layan ' live without warning ' yang tak kurang hebat. album ' binatang dari timur ' ni den tak jumpo laie.

den suko tengok photo2 live diorang tu. thorbaiek!

gayour said...
This comment has been removed by the author.