Thursday, January 1, 2015

Iron Maiden FC Magazine 99 and 2014 Xmas Card & kumpulan Wings 14/2/2015

Received the Iron Maiden Fan Club Magazine number 99 together with the 2014 Christmas Card a few days back..
This is how the front and rear covers of this issue's magazine and the inlet of the card looks like.





UROTON 51 ? Mungkin permainan perkataan untuk ON TOUR 2015??
Ni tak terkejut pasal Rod Smallwood dah bilang, dia nak Maiden main setiap tahun musim Summer.
Dia nak Maiden "keep fit". Terutama untuk Nicko. Nicko kena main untuk maintain dia punye tahap kecergasan sebagai drummer.

Eddie tengah bawak lari tapes dari Studio? Adakah maknanya rakaman sebenarnya dah siap semua, sebab tu Eddie bawak lari, dia curik untuk dia dengar??

Pasal memang tu hari gossip rumours Maiden ada kat Paris, tapi khabarnya untuk tulis lagu je, tapi rasanya masa yang sama dorang terus masuk studio dan rakam semua? 
Pasal ni Maiden, dan Maiden bukan macam band lain, contoh macam Sharon Osbourne's Black Sabbath nak masuk studio yang kecoh nye Rick Rubin kena interview la, dia yang suruh tiga tu nak kena dengar album pertama balik la...nak dapat feel la...  

Maiden terus rakam ngan apa lagu yang mereka dah tulis cukup untuk satu album, mereka pakai Producer pun macam tak pakai producer. Kevin Shirley tu famous, terkenal, tapi rasanya dia pun tak boleh kawal sangat Maiden pasal Steve Harris tentu degil.... dan terang2 kata putus segalanya cuma Steve Harris sorang.
Tapi tu la Maiden....dan semoga Adrian Smith bersabar banyak2 ngan kualiti produksi Maiden.

Sejak ni lineup jadi 6 orang, dah 4 studio album kan?
Rasanya cuma album Brave New World je yang nampak semenggah sikit.
Lain macam2 benda la yang mengkecohkan suasana, contoh....
Album Dance Of Death , dari kecoh album cover, sampai pelukis album cover tu izinkan Maiden guna artwork dia lakar tu tapi dia tak mau nama dia diletak sebagai pelukis pasal gambar Dance Of Death tu belum siap, bukan belum siap, kira tu cuma lakaran awal.... Kan gambar tak siap tu kalau korang tengok betul2, ngan karakter dia tergantung la, macam terpeleot2 sana sini gambar tu.
Tapi Maiden cakap gambar tu lawa....Suruh pakai....
Pelukis Dance Of Death tu ialah yang selalu lukis untuk album cover kumpulan Cathedral.

AMOLAD, terbaik.. tapi tak pergi proses selanjut nya di studio dan mastering.. terus Steve Harris cakap suruh release. Dia nak gitu jugak untuk peminat dengar.

Final Frontier.. intro tu...intro tu ialah Demo Tape Adrian Smith pakai drum-machine, dia punya kasi idea dia kat Maiden untuk kasi pendapat bagaimana dia nak intro kat album ni la, terus Steve Harris cakap "PAKAI Demo Tape ni" sebagai intro... Untuk Steve Harris demo tape Adrian Smith tu dah cukup gerek untuk jadi intro album.


GILER!!!...  tapi mungkin pasal ni semua la menambahkan betapa dorang paling best of the best, dorang memang paling legend. Cengkih Segala Cengkih band heavy rock dan metal dalam sejarah dunia. Paling Degil! Paling nak buat benda, kena buat style dorang.

Sedang band lain semua sekarang pakai backscreen electroniks canggih2 semua... 
Apa Maiden buat? Tetap sama... 
Pakai backdrop besar hasil lukisan tangan...tukar2 backdrop kain tirai tu ngan tarik macam langsir besar satu lagu tukar satu lagu tukar...  Very traditional tapi sangat berkesan. "greatest show on earth" gitu...

Dan, sebagai peminat, kena akur, ni la band yang takkan diubah... sampai dorang dah nak last dan tahap penghabisan hayat Maiden ni, tetap Maiden tetap masih kekal cara Iron Maiden dan ni la band Steve Harris yang punye.


Sambung balik lukisan majalah dan kad ni...
Ninja? Kenapa Ninja? Ninja kan Jepun??? Adakah Japan Tour 2015 untuk ganti Tsunami 2011 yang gempa bumi tu melanda betul2 berapa minit sebelum Ed Force One mendarat dari Australia yang sebelum tu dorang dah main Singapore tu. Terus dua show kat Jepun kensel dan sampai sekarang Jepun belum dapat Maiden lagi. 

Pasal 2015 confirm dorang tak main kat Europe... rasanya gossip cuma USA dan Canada sahaja.


Tapi aku tak terkejut kalau dorang selitkan Japan sebagai warm-up. Dan kalau dah Jepun singgahlah kat sini South East Asia kan??

Dan apsal hati aku dan firasat aku cakap Maiden akan headline Soundwave 2016? dan jugak buat intimate shows dua atau tiga (untuk fans dorang nak tengok banyak kali lagi atau dah tak dapat beli tiket Soundwave,) lagi sekali kat Australia selain headline Soundwave Festivals merata Australia. 
Dan paling penting dorang akan main kat rantau ni musim Chinese New Year 2016 jugak....
Sama pattern jadual ngan 2011... dorang pun boleh lari dari musim sejuk dorang. Lepas tu dorang boleh terbang gi South America. Dan lepas tu just nice Summer 2016 main seluruh Eropah. Cehhh aku macam real je berangan. Dan ni semua terpulang dorang nak pakai Ed Force One tak, kalau dorang pakai flight biasa aku rasa susah sikit kot. haha.

Aku rasa 4 atau 5 tahun just nice dan cukup untuk kasi peminat2 rantau ni excited.
OK macam aku, dan mungkin sebahagian korang, Maiden kalau main tiap2 tahun pun excited..

tapi kalau peminat2 rock dan metal biasa yang anggap macam "OK, Dah tengok Maiden sekali dah...ok whats the next band??"...

Ni semua business strategy ye tak... Maiden ulang2 datang, mungkin penjualan tiket pun tak tinggi.

Apa pun, Maiden nye album terbaru... aku excited la kan... belum dengar tapi aku tahu mesti sedap..

Pasal Maiden tetap sama... dari dulu sampai akhir.



THIS IS HOW THE MAGAZINE CONTENTS LOOK A BIT..
ITS A BUMPER 64 pages 
full colour with nothing but Maiden, their crew, the people who work with them, their fans reports...  and of course lots of nice photos..

So you have some nice articles, for example the Bruce Dickinson WW1 planes over Knebworth, a superb 10 pages articles on Nicko Mcbrain drum kits and his latest updates on his drums equipments and interviews with his drum tech Charlie Charlesworth.











I really really like this last photo..

People say a picture tells a thousand words... and this is for me one of them...

The faces in the crowd and their reactions, and some was looking the other side definitely at Bruce and Janick (and maybe Nicko).

Its like a drug, being at a Maiden show. You know you are surrounded by like-minded people.

Its not only Maiden-watching, but also watching other Maiden fans, and what Maiden means to them. Faces of joy. People from all ages and physical abilities and you know what I mean.


Anyway, As the story goes, Maiden did record Donington 2013, they bring out all the extra cameras just for Maiden headlining... Thats why the 3 songs that BBC shows on British Television (found on youtube), has superior cameras on all Maiden and the fans and stages compared to other bands..

-Maiden got a helicopter to fly above to film the audience and the stage their whole Donington Show.
-Maiden got a World War II fighter plane SPITFIRE!!! to flypast three times before their intro tape Doctor Doctor.  How appropriate Aces High was on the setlist.
-I was there also LOL!!..  So I really hope we got an official DVD of Donington 2013.

I think this is Knebworth 2014 photo...A most beautiful photo to me.

OK, So what brand pants is Dave Murray wearing this time? check the tag, check the tag...!! hahaha.



That is all...


p.s



Wings..cerita semalam kat sokkabar Singapura.
Nak beraksi 14 Februari 2015.
Tapi... maaf la ye... Apasal ada Wings and Friends?

OK Korang nak lahar aku lahar la ye.....

Tapi... Aku nak tengok Wings... bukan nak tengok orang lain.. Paham tak apa aku cakap?
I have nothing against anyone else.  But I love Wings perform as the four of them, ok maybe with a minimum of keyboard backings. Ni aku nye pendapat la kan? Semua peminat ada pendapat masing2....

Kalau konsert tu nama Semangat Zaman ke, 40 Years Smoke On Water ke, apa ke... Aku ok je..
tapi well... 

at least artikel ni tell the truth "WINGS & FRIENDS"... 

Dah tu, STAR. Wellll.............. Errrmm macam aku cakap, kalau tak perlu dan tak sangat genting, aku rasa aku tak mau la pergi. OK , OK, Kalau nanti TOTO katalah next tour datang Spore main situ, ok tu confirm la kan pasal TOTO haha. Tapi TOTO main Fort Canning sua la kan...... Baru happening. I mean aku suka pergi show ada pilihan nak diri, atau duduk ke hapa ke, 
Pasal aku nak tengok band rock. Kejong tau. Rimas... UNLESS aku takde budget nak beli tiket berdiri, atau tiket berdiri semua dah habis.... 
also untuk aku tempat tu semua duduk... Oh please la aku tak nak tengok Wings duduk. Cukup2lah tengok Wings aku kena duduk kat Istana Budaya tu hari...Ohhh dan sekali kat Suntec, tu pun all seater.
Aku dah duduk kat edge of my seat, paham? haha.


So ni aku cakap la what I think, korang nak lahar aku korang lahar la....  but I have gone thru a few challenges to see Wings at a few places thru the years, so I guess I can withstand all the laharan.

Tapi a few things yang aku personally am dissapointed. Takpelah aku harap aku dapat lain kali pergi tengok PURE WINGS!! kat KL or/and JB kalau ada opportunity.

Melaka this coming Jan I dont think so possible, though I am jealous yang Penang show tu. JEALOUS ok aku baca kat sokkabar.. Hmmmnnn....
Tu PURE WINGS ye... Dan berdiri. WAW!!!
Aku carik setlist show Penang, aku tak jumpa... Anybody!!???

Well....

9 comments:

berteromber said...

Thanks for sharing...kalau Maiden turun Spore/KL atau Wings turun JB...harap kita boleh ngeteh...

Ijau D. Koceng said...

maiden s'pore lagi, maybe aku akan skip, tak larat... maiden KL (hopefully) pasti :) akan ada ribena mobile kan berteromber?

Rafi said...

Ok tahun ni save bajet untuk vinyl.tunggu album baru maiden keluar je baru beli..heheh..

D'arsil said...

aku follow ja korang haha

faizal abd fathi said...

STEADY!

Portdy said...

Deaf;

Wings akan turun Melaka 31 januari 2015.
JB pun dalam rangka tour juga,
so boleh kita ngeteh ramai2 after show , with Berteromber too

DVD Rockestra dah keluar tau, contact Zan untuk order.

lieyalatif said...

minat betol ko ngan iron maiden yek deaf.... syok ar siap ade magazine fan club die sendiri..sure ko dah ade semua collection kan....

wings n friends?...ermm ramai nak tgk wings perfom semate ...bukan ade band lain kan....tapi mane tau best... cume kalo wings kongker stage dari mule sampai abis show lagi syok kan...

Mohd Hanif said...

Maybe this is what the Ninja represents:

http://maidenaudio.com/

Kerjasama with Onkyo utk produce Iron Maiden headphones

deaf-angel said...

Hai bro Haniff

Macam Motorhead nye headphones ye? Mahal sey Motorhead nye headphones. Brand apa tu? ala...dah lupa lak.

Tapi kalau Maiden nye aku beli, haha.
Mesti pengsi nye.