Friday, January 30, 2015

A Cold Winter ENGLAND Travels - (gezek sikit dulu...)

Nanti ada time aku cerita panjang, seperti aku cakap mungkin ada korang yang sama kepala dan mentaliti macam aku boleh dapat manfaat terutama dari segi mana nak jimat terutama dalam penggunaan Airbnb terutama kalau bersama love ones korang.
beli sabun basuh baju paling murah kat kedai2 berdekatan, korang boleh basuh2 basuh2 basuh2.. ok cuaca sejuk giler macam air batu, tapi nak keringkan letak atas jeriji2 besi heaters yang memang ada gitu.

Tetap havoc, tetap happening, tapi pasal ni trip ngan love ones aku dan ni bukan aku backpacking sorang2 jadi mudah aku pandai2 sendiri tidur kat airport, merempat walau lapar nasik, semata2 pasal nak budget duit semasa nak tengok Iron Maiden main merata tempat dan band2 lain kat festivals... 
So memang posting2 berkenan trip ni ada sikit suasana kekeluargaan dan keharmonian dalam posting kali ini...

Sikit je ok, korang pun tahu aku orang nye very private, dan aku tetap nak mengrockmamposkan blog ni, keyboard aku kan, aku nye suka la nak type apa pun, haha.


So lots of travellings... in user-friendly Public Transportations..
- by trains both the short mass rapid systems of their London Undergrounds and Overgrounds, but also long distance to Portsmouth..
- by buses, both their amazing London buses that stretch to outskirts of London & the long distance bus to Oxford..  (MACAM KITA PUNYA BAS EKPRESS gitu...)

Where to start... ok Oxford...  Nanti aku cerita...terkejut beruk aku tempat ni best giler dan penuh bersejarah...
Jarang ada tempat pergi orang semua cerita pasal orang kampung bunuh pelajar2 sampai 63 orang dan tali perut pelajar2 semua terkeluar, ngan Archibishop Paderi Besar dorang kena bakar hidup2...,TEMPAT NI SANGAT CANTIK, BERSEJARAH DAN SANGAT BRUTAL RUPANYA dengan Harry Potter pun gunakan bangunan2 kat Oxford untuk buat filem dorang, dan macam2 lagi.




Ni tempat original Harry Potter yang dewan Hogwarts ke hapa tu...dorang tiru bulat2 kat studio pasal tak dapat masuk tempat ni nak shooting.


Portsmouth,

Air pasang pagi... surut pukul lima....
........
Sorong ke kanan, sorong ke kiri....





Lagi... OK Ni kawasan Upton Park, terkejut beruk aku.. Macam kat India..
Ooo ni nak gi Upton Park Stadium ni la, beli jersey.. haha.
Aku punye aku taruk nama sapa korang teka kat belakang jersey West Ham???




Lagi..

Ooo Hackney... ni kita orang duduk sini la, kat kawasan East London la kira..

Whole Population Of Hackney.. haha.. Korang tahu kan apa tu?








Oooo... gi West End....tempat pementasan seni punya banyak panggung theaters semua untuk classical shows, stand up shows, dramas... Very havoc dan fun place, tapi jugak masa yang sama a very serious place...



Nanti aku review kita tengok Thriller, Thriller ni nanti bulan tiga nak main kat Malaysia jugak, tapi ni yang West End London nye original pementasan la...
Terbaik..aku tak bedek, aku cakap memang terbaik... Berbaloi.

Eh? ok ni aku tampal sikit...keretapi yang kita naik gi Portsmouth , dan ni lagi satu naik bas nombor 38. Ni bus laluan dia terbaik la kan, so memang kira naik selalu la...





dan of course... gi stadium pasukan bola yang one and only la... takde game la nak tengok... kalau ada game pun susah kot nak dapat tiket..




Adalah jalan2 kat London, tengok2... fun la kan. Ooo gi Buckingham Palace tengah changing of Guards gitu... kesian polis2 berkuda dorang, jalan sana sini cakap "THERE ARE THIEVES HERE!! BE CAREFUL!!! " hahaha....
Ye la, dalam ramai2 tu.... CONFIRM ada pencurik dan pencopet... tapi tak tahu sapa.. Aku diri sebelah kau, kau ingat aku nak rompak kau, aku ingat kau nak rompak aku gitu...
Nanti la kalau ada gambo2 best dan lepas censor..haha.

Ooo ni what else, Tower Bridge..

Korang jangan confuse ok London Bridge Is Falling Down tu ngan jambatan ini, nanti aku tampal gambo lain kali..
"jembatan susah roboh, sudah roboh, sudah roboh...",








Also... Jack The Ripper nye exploration gitu... OK la, best la..



Ermmm... Hah......

Drum Battle..QUEEN's Roger Taylor on the smaller temporary drum kits at the small stage doing a drum battle with his son on the main drumset on the main stage..
Followed by Adam Lambert doing the vocals for Under Pressure...
aik tak keluar eh? kejap haha





 nanti la sambung, aku cerita pasal aku sempat adjust masa rushing dan gi tengok Queen (ngan Adam Lambert sebagai penyanyi dorang) main






To be continued and continued...

nanti la aku cerita... peha ayam 9 bijik harga 2 pound.



8 comments:

faizal abd fathi said...

gambar kapal tu... HMS apa ye?? cantik gambar... terbaik travelog

berteromber said...

jersey tu konpem letak nama steve harris kan...

beb...gambo family sikit2 pun takder ker?...hahaha...

D'arsil said...

lagi bro, kejap ja abis dibaca, tapi memang menarik lah cerita2 kamu ni. aku selalu berfikir cemana lah rupa paras kamu ni ye.. haha. bab stage dia tu menarik, lagu kat video tu cam muzik ais2 baby pula..

Rafi said...

Ooo..pegi berdua.ingatkan travel sorang..nama jersey tu kalo tak nama love ones mesti nama steve harris..heheh..
Best la london.tah bila dpt sampai..syurga vinyl tu

deaf-angel said...

Abis takkan aku nak taruk nama Song, Chamach, Jenkinson player2 Arsenal dulu kan..

Ice2 baby la tu sample dia

Errr... more than two gitu... nanti2 la aku tunjuk tempat airbnb aku

deaf-angel said...

Good question pasal kapal tu tapi aku pun overlook.
Tapi kan, kau tahu masa air pasang memang lain terus.
Kau minat hms nye kapal nanti aku tunjuk foto hms Belfast dekat london bridge dan tower bridge

dilabangiWORLD said...

aku teringin nak gi sini dep
tapi ntah bila
so aku tak rasa kempunan
sebab hang dah tolong bawakkan photo photo menarik dari sini
Photo travelblog yang menarik.....

PC kOKak™ said...

perrgghhh bess nyer!