Monday, May 11, 2015

LEMANG SETIAP HARI, Ketupat Palas & Lontong Daun - semua makan ngan Rendang - title tersangat world.

LEMANG/KETUPAT PALAS/ LONTONG DAUN -
Semua makan ngan 
Rendang nasik ambeng.

Bulan puasa nak dekat, so aku rasa semua pasal makanan aku nak cerita baik aku cerita sekarang...

Botok-botok dah aku borak tu hari, so lain2 pelan2 menyusul...

Gelak la korang tu hari ada komen makanan Botok-Botok macam FEAR FACTOR.

So.. kita orang kat rumah memang suka makan Lemang, so nasib baik jugak la kat pasar Terminal Larkin Johor Bahru berapa gerai baik dalam bahagian pasar basah atau gerai2 jual kueh-mueh ada jual Lemang ni. Jadi tak yah nak tunggu raya atau susah2 nak carik....

Jadi quite often aku nak balik KL je, sebelum naik bas ekpress aku beli la.. Aku suka beli kat gerai ni satu ni kalau aku nak beli Lemang..
Sila cuci mata layan foto2 apa yang dijual di gerai tersebut... Korang tahu la kan gerai mana aku cakap ni kalau korang tengok gambar2 ni....



Dalam bahasa Inggeris, LEMANG deskripsi nye ialah -
  1. Lemang is a traditional Indonesian, Malaysian, Singaporean food and made of glutinous rice, coconut milk and salt, and cooked in a hollowed bamboo stick lined with banana leaves in order to prevent the rice from sticking to the bamboo.


Berbalik pada gambar tu, nampak?? Ada lontong daun tu...

OK tengok lagi gambar....




lama tak makan ketupat daun kelapa eh.. bukan ketupat palas macam kat atas tu tau.... ketupat daun kelapa...
Anyway ketupat palas dalam foto ni satu RM80sen.

Dalam tupperwares tu macam2 la... ada the kuehs, ada all the acars, pickles, sambals.. and whats not.




Okie Dokie...

kalau makan Lemang or Ketupat Palas or Lontong Daun (kalau takde lauk Lodeh)  lawannye mungkin macam2 la kan? tapi satu feberet ialah RENDANG.

Ok yang ni pun aku memang kira bernasib baik....

Pasal kat pasar Terminal Larkin baik kat gerai2 pasar basah atau gerai jualan makanan terutama gerai2 NASIK AMBENG...

ok ok, kalau kat Johor ke, Singapore ke, top hits jugak la kan Nasi Ambeng ni.. Paham2 la Jawa konker.


OK so rata2 pilihan rendang yang paling disukai ialah yang gerai nasik ambeng siap bungkus2, korang tahu gerai mana kan?
Ni yang kat first floor kat belakang kat tempat teksi Pak Wan Cha. You get what I mean??
Hah...



OK, gerai ni, daging rendang ni dorang jual pakai timbang ok...
ada komputer nye timbang... so takde agak2...

Gerai2 lain tak boleh challenge la, pasal mungkin rendang gerai ni memang khas untuk bungkus nasik ambeng ye tak?


Gambar contoh... tu serunding kelapa.




Sorry la mintak maaf banyak2...

dah makan2 dah kenyang baru nak ambik gambar...




Ni pulak Lontong Daun and ketupat palas yang beli kat Pasar Larkin kalau lawankan ngan Rendang gerai tu dan sambal tumis, also beli ready made kat Pasar Larkin.

Aku dah beli, aku kena naik bas ekpress,

sampai KL kena naik LRT ,

kena jalan kaki lagi...


petang all at home so kita makan....

So masih sedap.......

Gambar hiasan contoh lagi...

Dah makan baru ambik gambar...



Ni baru real...

Lontong Daun..

Zaman sekarang semua macam nasik impit... lontong semua buat dalam plastik...

Macam makan chemical gitu la kan?

Zaman dulu mana pakai plastik ye tak? semua ori......

bau wangi, cantik, sedap,

Even kalau kat Johor/Singapore sekarang gerai2 jual lontong pun rasanye gerai2 pakai nasik impit style gitu...dah tak pakai lontong daun...



I hope korang tak confuse, lontong tu aku panggil untuk lauk Lodeh yang lemak sayur tu makan ngan Lontong daun ni or nasik impit or what you called it...






Bersambung....




8 comments:

berteromber said...

abang aku kawin orang pahang...bila dorang turn raya johor...konpem akak ipar bawa balik lemang...tapi biasa la...aku tekak johor pure...susah sikit nak telang benda2 yang kecik2 dulu aku tak pernah jumpa...

A.I said...

gigih kau. aku makan semua ni time raye je. hehe..tp kalau tingin gak nk mkn, boleh beli setiap selasa kt pasar tani area rawang tu ;)

D'arsil said...

time raya je dapat makan ni. kat pasar malam tempat aku hanya jual rendang tu.lemang tunggu raya ni balas dendam haha

Rafi said...

Pasar terminal larkin mmg best.suma benda yg kita nak kadang ada.last time aku beli pisang salai.bwk balik kl,bebdk kt tmpt keja takut nak makan..haha.

Rafi said...

A.I pasar tani kat petronas tu ye?kt taman bersatu tu?selalu jugak pegi situ :)

Aleph said...

tgk post ni dh rase cam nk raya pulak. Lemang+rendang mmg heaven ahahaha

Saudagar Mimpi ... said...

Aku baik lemang ke, ketupat palas ke, ketupat nasi ke... semua telan.

Kalau ke Pontian ada kedai dok jual Ketupat hari-hari macam hari-hari raya.

metal brain asylum said...

wahhhh dah mcm hari raya dh.