Wednesday, May 27, 2015

River Safari - Caribbean Flamingos & Giant Pandas & tiger fish (pt i)

Salam semua...

Its my first time at the Singapore River Safari. basically the 3rd zoo , each with their own themes and specialities in Singapore with all situated in the same Mandai area. (THEY SHARE THE SAME PUBLIC BUS STOP!! lol!!)
As I had always love zoos, animal attractions and sanctuaries, I personally don't have any negative thing to say.

In summary, my personal opinion about these THREE zoos are:
- River Safari is a very very nice fantastic place and its windy LOL!!, 
- Night Safari is and always a simply spectacular awesome place due to its uniqueness and one of a kind place.. 
- but its still good old Mandai Zoo (the traditional daytime zoo) that will always be the very best for me. You basically can just sit down and stare and admire at your favourite animals from 8am to 6pm.

If you love nature, love animals, and you are in Singapore, I think you need minimum of two days to saviour all these three places, fair enough as Night Safari only opens when the sun sets.

So enjoy the photos, I will write some things that I had opinion or think its useful for me to share... next time..





Aku pun tak tahu ni burung2 flamingo ni dorang angkut dari Mandai Zoo nye enclosure atau ni baru nye sampai... 


Jadi... burung2 Caribbean Flamingo ni korang boleh nampak masa naik "sampan" nye pengangkutan tu kat satu "sungei"di River Safari...
Masuk bahagian ni, paling senang beli tiket bundle ngan River Safari nye naik boat..
Adults $8 dan Children $5.
Tapi take note ni tak termasuk bayaran masuk River Safari... dan dah termasuk enclosure Panda.. ada Giant Panda dan Red Panda yang sangat cute gitu Red Panda..

Tengok gambar bawah ni, korang naik serupa sampan mechanical gitu, kat saluran air dia gitu...

Jangan takut tak basah.. Ada la terhempas2 sikit sampan tu turun naik, tapi percikan air tak kasi korang basah pun...





OK la best la bahagian ni tapi korang kena laju carik binatang...ada broadcast la "to the left is...", "to the right is.... ""

tapi bukan nye binatang2 haiwan2 ni diri posing untuk korang, korang kena laju carik... dorang kat atas pokok la, sembunyik la, dalam semak la...

ni aku cakap ni yang amazon cruise ni la...

Sapa nak ambik gambar, ambik foto, hah...lagi kelamkabut la korang...

Nanti la yang lain aku cerita lain kali k...

Tengok ni Pink Flamingos... Cantik ok. 




OK moving on...

Kita settle kan Giant Panda dulu, seperti zoo Kuala Lumpur, ada dua Panda.... melayu panggil apa eh? Panda Gergasi kot? Panda hitam putih? Panda tak cukup tidur? haha.

Untuk Singapura punye, dorang split enclosure jadi dua untuk si dua ekor ni la nama dorang Kai Kai dan Jia Jia tak silap aku...
tapi dia back to back gitu, atau sebelah2, jadi bila bukak pintu je atau ruang je, dah kira dorang dah terus bersatu gitu.....
Cantik la,
Aircond kat enclosure ni tak yah cerita la, Sejuk Giler...

Ni Kai Kai...membuta je kerja dia.... tapi cantik kan enclosure dia?





TIDUR TERKANGKANG lak tu...





Ni bawah pulak pasangan dia....
Jia Jia... 
Pemalu sey... ok la pompuan kan. I mean panda betina.. Kai Kai biasalah lelaki panda jantan, pedulik apa dia, membuta terkangkang in public..

Aku tak reti ambik foto Panda la, si Jia Jia ni dia sama ada jalan cepat2, atau dia gi kat tempat hujung2 sembunyik malu2 gitu...





Seronok la kan, at the end of the day... Makhluk Allah ni semua ye tak?

Kebesaran Allah.. Something to ponder about...

Especially with all the Guruh noises dan Nasa pun dah masuk share, aku curious, AKU PUN MASUK YOUTUBE OK DENGAR>>>>>>

Ye la kot ni bunyik Sangkakala kan?

Ermmmmm seram ok bunyik dia.... tak dinafikan la kan...  Apa pun bunyik.. entah la eh..


Tapi apa pun, ni semua cerita untuk hari lain... 

Nanti sambung la kan... 

Aku tahu korang mesti nak satu at least ada dahysat2 sikit gitu... sorry la takde sangat la haha...

ok ok ni satu ni gezek sikit...

Tiger Fish. Dia takde apa ni? takde bibir eh? aku translation ni fail..

Tapi fierce kan? nama pun Piranhas of Afrika.. ni aku tengok ikan2 lain share aquarium ngan ikan ni mesti berdebar2 eh?

haha... ye la sebarang masa boleh kena gigit haha...





k bersambung...



9 comments:

metal brain asylum said...

wahh..tiger fish. Interesting.Pernah tgk dalam Big River Monster kt discovery channel, yang wild punya, their teeth is a lot bigger. mungkin kat afrika punya dia makan buaya n hippo.haha

berteromber said...

tabik deaf!...ko memang tak pernah miss pergi zoo tiap2 tahun...heheh...

D'arsil said...

seumur hidup aku ni belum perna tgk lagi panda ni depan2. haha

ohya nasa punya bunyi kat utube tu ada link tak.. haha

Aleph said...

jaring pagar flamingo tu nampak mcm tk sesuai..kalo kepala flamingo tu tersangkut dekat jaring mmg boleh mati

Rafi said...

Flamingo tu tgk dari jauh mcm ayam goreng madu..heheh..itu ikan kalo hulur jari mmg abes kena ngap tu tgk gigi pun dah menyeramkan.
Pasal bunyi tu aku ada tgk kt utube..yela mcm bunyi trumpet kan.org kata bunyi sangkakala

PC kOKak™ said...

steady itu panda tido atas pangkin hehe

A.I said...

aku sendiri pon kemain lama dah tak pegi zoo. mahei bebenor dah skang ni. nak masuk zoo kat gombak tu mcm nk masuk sunway lagoon ;P

sue sue said...

Singapore ni seberang tambak aje...hihi..tapi tak pernah lagi gi ZOO...asek pegi USS, pegi Mustafa..haahaa....lain kali kalau menyeberang, boleh cuba pegi zoo plak!





Singgah blogwalking...:)
Nak tingkatkan metabolisme badan tak?jemput baca artikel ni:
http://blogmummyrifqiy.blogspot.com/2015/05/cinch-tea-bantu-anda-kurus.html

Kaboi Tanduk said...

menarik ya zoo kat Singapore..