Friday, May 7, 2010

makam habib noh & masjid haji muhammad salleh palmer road

( Click all photos to enlarge )


aku suka gambo ni, kul 6 gitu ambik photos ni smua, so dah nak gelap, lampu lak belum bukak lagik..

Mungkin ada dari korang especially bukan dari Singapore atau Johor yang tahu jugak pasal Makam Habib Noh ni dah sejarahnye.
So basically just some photos untuk tunjuk korang yang interested, the current state of this mausoleum.


"welcome sign
from lower steps
from upper steps"






Anyway, makam ni terletak kat kawasan masjid haji muhammad salleh dan kat s'pore actually ada dua masjid ni nama ok so korang dont confuse, nak gi sini senang just refer to it as makam habib noh dah, pasal lagi satu ialah kat Geylang nak gi Kallang sana.

Firstly, ni dewan utama the mesjid itself,






a bit of background, dan aku harap ok kot apa aku type ni. ( i'm not studydious or religious or have much detail background about habib noh, tapi just share ngan korang in my own layman's terms ).

Habib Noh ni wali, auliyah', hidup tahun 1788-1866.
direct keturunan Nabi Muhammad
bapak dia works for Kedah royalty before Habib Noh ni gi Singapura ketika dah dewasa.
Banyak cerita pasal dia dan pasal makam ni jugak..
ada kat internet banyak la korang interested.
- British hantar masuk jel, tapi dia boleh keluar sendiri.
- suka budak2, kasi duit, ubatkan sakit
- boleh ada kat tanah suci mekah walau tak left singapore
- have a sense of misfortune or death coming to another person and it was prevented one way or another.
- help people in need in his own special ways.
- dan banyak lagi la.
- dan of course dia memang seorang yang lakukan amal ibadah kat tahap lebih tinggi.

sapa interested boleh gi internet and surf as much as possible about him.

Of course, ada bermacam2 pandangan/pendapat tentang visiting/beribadah/majlis bentuk agama kat this makam ni tapi lets leave this part out.
Untuk aku, asal niat baik dan tahu hukum , ok, dan asal jangan salah bawak dah.
tak tahu tanya orang lagi tahu, dan learn from them.

apa pun, layan foto gambar dulu k.. nanti sambung story mory.





more pics










One thing aku dari kecik kagum ialah apabila kecoh diperkatakan, highway ni sebenarnye di'redesign' untuk accomodate makam ni.
Sampai cerita cakap jentolak semua asyik rosak je kalo nak apa2 kan makam ni.

Ada pulak cakap, memang ni tempat sort of gazetted to be untouched, so mungkin tu pasal tengok highway tu cam lain sikit kan?
Tuhan je yang tahu, tapi.. tu la istimewanye tempat ni..
Dan sekarang berdozen dozen dozen tahun kemudian, kadang2 aku pass by this place, aku selalu heran mana sebenarnye bahagian yang design jembatan kenderaan ni yang seems to accomodate makam habib noh ni.. wallahualam.


the view from luar makam habib noh



the view from mesjid nye bahagian belakang


additional pics



ni tak salah aku cousin habib noh





dan, dari kecik, aku pernah dengar orang cakap burung2 ni yang memang dari dulu berkumpul tempat ni, takkan release their waste kat kawasan mesjid or makam ni itself,
yang ni aku tak tahu...again wallahualam.

ni lak a program scheduled, maulud, aku dulu kecik2 time budak2, suka gi maulud, even sometimes kat rumah2 orang, best woo makan2 satu dulang makan ramai2...
gatecrash aje....part baca baca doa doa lepak kat luar...wakakaa







I try to upload more photos kat FLICKR aku bila aku ada time next few days k. Probably by early next week.. FLICKR aku pun ntah apa password dia aku dah lupa haha.
so nanti nak nengok lebih, gi FLICKR aku tu pun kalo aku rajin la nanti haa

7 comments:

☆ lieya latif ☆ said...

binaan lame yg byk tinggalan sejarahnye...lagi2 ade plak makam org2 besar.....sebaik2nye sedekahkan alfatihah, same2 dpt berkat....

oo ye ke burung tu tak kan tut di kawasan masjid tu.....subhanallah...kuasa Allah...

berteromber said...

kaw. perumahan aku masih kekal tradisi makan dalam dulang masa maulud...

pakcik kordi said...

tentunya beliau wali Allah.
terjaga tpt tu,cntik gmbr!nk la g sana tgk!

SkiD said...

Pernah dengar le pasal Habib Noh ni...tapi tak berapa tau sangat... tau gitu2 je...

dilaOHdila said...

salam dep...
pertama aku sungguh TERUJA ngan Tone color yang terbaru ni. Hang pun dah main ngan Tone nampak gaya. AKU SUKA aa dep (hehehe) macam ada history lah entry hang kali ni.......
angle jangan cakap aaaa. tu yang membuatkan entry hang bertambah misteri bila baca tentang history Habib noh ni

ekha@bella said...

beruntungnya dpt view picture makam habib noh kt deaf nye blog. nk tnggu smpai sana x tau bila la kan. thanks ya deaf. im so impressive with all the photos. Sume cantik2 n unique sbb kene dgn angel die. bravo! Yang pasti, die tentu lah wali Allah yang dikurniakan begitu banyak keistimewaan. Al-Fatihah..

*oo gi maulud sbb nk mkn je la. huhu..

Anonymous said...

Very good blog post. I certainly love this site.
Keep it up!

Stop by my blog geoff johns