Wednesday, May 19, 2010

still I'm sad

Ronnie James Dio dah mati, sebahagian hidup aku sebagai peminat rok mati ngan dia... ewah.



Aku rasa, beratus2 ribu orang, mungkin lebih kot, kat satu dunia tentu rasa sedih bila dapat tahu Ronnie James Dio mati kelmarin.
aku rasa tak sikit yang nangis,
- aku baca kat porum official Iron Maiden, macam ramai je ngaku menangis haha. Aku tak nangis tapi sedih giler ada le.
- Comments nye box kat website HighwayStar sampai kena tutup pasal banyak sangat tributes dari fans satu dunia..server dah kena overwhelm..

memang satu dunia punye rock and metal bands and famous individuals macam2 post pasal Dio ni,
tapi...aku lagi enjoy sangat baca posting peminats..dan korang gi HighwayStar pasal sana semua old timers peminat Deep Purple/ritchie blackmore family tree dari all over the world, baca postings dorang ingat balik pasal tengok Elf zaman early 70s dulu...fantastic.

Satu dunia ni termasuklah Malaysia dan Singapore, baca blogs2 korang post.
kat kerja, kawan aku siap tanya " mana ko punye black armband? " siot! buat joke lak.

"The world has lost an irreplaceable talent" - ni Maiden punye words untuk RJD ni.
( its a nice touch yang unreleased Metal Hammer interview masa Dio ngah rawatan kenser tu satu question sebut pasal Iron Maiden openly mengaku Dio nye influence dan answer Dio ialah very positif dan shows closeness between these two parties ).

anyway ingat2 balik

- zaman Rainbow - aku kecik2 darjah satu darjah dua start dengan lagu2 Rainbow. Biasalah abang2 lobang bawak tape recorder zaman jahilliah yang besar gedabak tu smua masa pergi madrasah. Ustazah ajar aku tak dengar, tapi dengar rok lak.

Takut siol, takut abis aku pasal " KILL THE KING!! " ?? mampos...nak bunuh raja ke hapa sey? giler ke. haha.. Zaman tu kan zaman katak bawah tempurung.
zaman tu bukan macam budak2 skarang pandai2, zaman tu dunia aku cuma cumi dan ciki dan brokencop machine blaster si tempeh tu je..so memang takut2 haha.

- zaman Black Sabbath - darjah empat.. pergi sekolah, mintak budak darjah lima ajar cammana lirik lagu Heaven And Hell. Dio punye liriks menjadi salah satu ENGLISH TEACHER aku.

- zaman dio - of course la kebanyakkan best, aku tahu ramai suka first two kasets..tapi aku suka giler kaset Dream Evil...ultimate album dio untuk aku.. dan Lock Up The Wolves pun not bad tau actually.
bootleg live paling best zaman tu ialah Kaset dari Indonesia brand rockshot tu - Rhine Tense, best sey..

album band dio paling aku menyampah ialah Angry Machine, tapi tu pun last song yang ballad This Is My Life punye la sedap...just Dio ngan piano je..gerek abis.



- zaman sekolah menengah duduk cakap2 kat budak cina kristian ni satu yang bingit apsal Holydiver nye artwork depicts the way it depicts, dan budak2 melayu lak memang
tak abis2 ngan Holydiver, satu kawan aku tu jam yang sibuk join ARQAM nye aktiviti pun boleh tau Holydiver, cammana tu haha.

- zaman Heaven and Hell - AT LAST I SEE HIM LIVE huhu..
kagum sangat kagum... one of the greatest rocking moment of my life..
Menakjubkan...memang other members Black Sabbath perform gerek tapi suara Dio malam tu punyelah merdu dan powerful.

malam tu, aku tak boleh lupa... aku pergi beli air mineral untuk better half aku masa ngah konsert la, so aku jalan kat slope padang Fort Canning tu belah atas tau,
so aku nampak korang semua 7 ribu orang sloping downwards ngan mengadap ke pentas gitu, tu time lak H&H start lagu " Falling Off The Edge Of The World "
starting dia kan slow ngan mendayu dayu nye tahap sedih abis, dah tu udara malam kan nyaman gitu, alamak..real beb, tangkap abis beb feeling tu jam haha.




aku always suka tengok foto2 rainbow rising nye zaman...


Bila Cozy Powell mati eksiden aku cam sedih aku ingat Rainbow Rising lineup dah tak boleh reform dah..so ni dia mati before dia ngan Ritchie Blackmore nak berbaik2 at least buat satu show ke hapa ke.
kalau la Ritchie Blackmore kasi muka kat Dio dan Cozy Powell buat reunion dulu...tentu best..


This is the biggest lost in the type of music that I enjoy ever.

kawan kerja aku cakap " ni baru Ronnie James Dio mati, kalo members Iron Maiden mati cammana agaknye "

siot je.


\m/

10 comments:

Portdy said...

as a fans, dah nak kena ready kot sebab most our rock heroes ni umur semua dah cecah 60++ .....berapa tahun aje daa tinggal.

JePh said...

RJD - satu dalam sejuta..

☆ lieya latif ☆ said...

orgnye dah tiada...tapi lagu2nye tetap menjadi halwa telinga....satu lagenda!!~~

Rugged muslim said...

Temple of the King, Holy Diver, Egypt, One Night in The City, Heaven and Hell etc...what can we say. JePh was right..satu dalam sejuta! RIP

Linc Reshk said...

tetap legenda sampai bila2 pun... nice entry bro...

Ijau D. Koceng said...

but we sail on
sing a song
carry on...

we rock! \m/

PUPUT said...

ha'ah aku sokong ckp portdy tu...fans kena prepare la dorg dah berumur...ko jgn la sedih2..ko sedih dgr lagu dorg je...^_^

Anonymous said...

testing

Anonymous said...

I own a. info web domain hosted on 50webs.
I have tried uploading via FTP from Blogger but I keep getting
java errors. Is there a method of having Blog type software on my website?
Or what is your suggestion to get the best blog to utilize
that lets you occurs own domain as being a homepage for the blog.
.

Feel free to visit my page transvaginal mesh

Anonymous said...

This is a topic that's near to my heart... Many thanks! Where are your contact details though?

Look into my blog post ... www.istoriya.Sumy.Ua