Sunday, May 2, 2010

review konsert Double Trouble 01.05.2010

Aloha semua..

a quick dan berkecamok review ulasan konsert Double Trouble Wings Search kat Bukit Kiara smalam 1hb Mei 2010

aku ingat tak nak pergi, tapi pergi jugak aku haha..
join in 20,000 fans dan seriously, aku tengok safety wise, pada pendapat aku tak berapa safe la ( maksud aku kalau apa2 terjadi, tak banyak escape route ), untuk minoriti kat seats ok tapi yang majoriti diri tu kat gelanggang equasterian tu..kot kalo something wrong somewhere..hmmnn..should have built more temporary staircase just in case.



tiket- better half aku sponsor dan belikan.
transport lak- aku pergi bukit kiara tu naik bas percuma dari amcorp mall nye lrt stesen, balik..kawan korang hantar aku huhu.. thank u so much my fren.

so aku bootleg the show, so ni aku dengar balik ni dan buat posting ni..

Setlist ( Song & Performer ), ingat2 lupa nama judul lagu pasal ada lagu dah berapa tahun aku dah tak dengar, confuse tau bila dengar lagu2 rare gini, tapi rasa betul kot.

1. Intro / Ides Of March ( Wings & Search & Iron Maiden haha )
2. Gemuruh ( Wings & Search )
3. Paranoid ( Search )
4. Analogi 0.1 ( Search )
5. Puisi Merdeka ( Wings )
6. Gema Di Inderaloka ( Wings )

7. Balada Pemuzik Jalanan ( Amy vocals + Wings band )
8. Opera Hidup ( Awie vocals + Search band )
9. Alam Barzakh ( Wings )
10. Mabuk Tujuh Lautan ( Wings )
11. Sejati ( Wings )
12. Kau Masih Berdegil ( Wings )

13. Drum solo ( Yazit + Black )
14. Isi dan Kulit ( Search )
15. Isabella ( Search )
16. Emmanuelle ( Search )
17. Cakap Memang Murah ( Search )

18-23 Medley
18. Rozana ( Search + Wings )
19. Semalam Yang Hangat ( Wings + Search )
20. Gadisku ( Search + Wings )
21. Taman Rashidah Utama ( Wings + Search )
22. Meniti Titian Usang ( Search + Wings )
23. Mimpi Misteri Syakila ( Wings + Search )

24. Nur Nilam Sari ( Search + Wings )
25. Guitar solo ( Kid + Joe )
26. Rock n Roll Lu Punya Suka ( Wings + Search )
27. Pasti ( Search + Wings )

Nak dekat tiga jam non stop.. Lepas Pasti terus lampu on, dj masuk, takde nak encore encore.



( Pack giler...easily 20,000 la campur semua kat tempat kecik gini.. )


Aku bootleg the whole audio show ni , dia punye crowd singalong memang dahsyat, kuat giler...ni kalo live album mau kecoh.

Wings kat Dave Murray side, Search kat Janick Gers side.
Between the two drummers is the keyboards player.

starting dah Gemuruh. Unsangkarable, aku ingat gemuruh mesti last kopek gitu kan.. mau huru hara crowd starting dah macam gini.
oooo ni lagu aku harap keluar official release live, best wooo Awie. Amy tu ok la, expected to be great, tapi Awie pun haha.

- nak kat tiga jam non-stop show... nasib baik dorang main lagu BORING DAN NAK TIDO untuk aku - Isabella...so boleh la relak relak tengok sekeliling aku penonton ngan choir ramai2..
- album Double Trouble - Wings main lagi banyak lagu dari ni album berbanding Search.
Wings main 3 1/2 songs to Search 1 1/2 songs ( Gemuruh sorang 1/2 ).
double trouble 2, sorry no songs. no di pintu sepi huhu.

gema inderaloka dan mabuk tujuh lautan were awesome moments.. senang cakap bila Wings je kan, semua awesome la.. Aku suka dua2 bands dari zaman aku sekolah dulu tapi last night huhu, well...tu belum Alam Barzakh lagik tu huhu..

Well, masa aku pergi nengok Maiden kat Perth, dorang buat silap time lagu Rime Of The Ancient Mariner, so, kalo Iron Maiden pun boleh buat silap ok la kot Search masa time Paranoid kan? kan? kan? tapi..errrr Search, expected kot aku, haha. Sori la, tapi well...tak mau cakap lagi la, kang aku kena kutuk.

- Sejati - rabak nye kecoh 20,000 nye choir...every single backing vocals yang kat studio version tu pun kena singalong.. "kenangan itu.. ( KENANGAN ITU!! ) " haha.. Best.
- drum solo dia tak boring la pasal dua drummer..

balada pemuzik jalanan Wings performed ngan Amy was great..

- special tribute to the late minister arwah tok mat by Awie & Amy.

- We Gay! Awie cakap masa romen2 ngan Amy haha...
Then he announce bulan jun double trouble main kat Larkin Stadium
- Amy siap cakap "Long Live Johor!"






Yang part slow rock 9 lagu tu ramai2 tu was awesome and magnificient and paling gerek moment...Happening sey, This portion of the concert was super extra loud. 20,000 nye nyanyi every single song, dan Nur Nilam Sari ( extended version gitu ending dia ) pun majoriti orang keliling aku tahu lirik word by word..salute haha.
Nur Nilam Sari is the surprise of the evening untuk aku la.

gitar solo Kid & Joe, ingatkan aku kat gitar solo Dave Murray & Adrian Smith untuk Somewhere On Tour 86/87 nye shows..
very nice.
aku dah tunggu dorang masuk lagu Walking In The Air Instrumental haha...tapi takde..

- r n r lu punya suka nye ending ada lawan pekik2 Amy & Awie , mau terkeluar anak tekak dorang dua.
- pasti terus abis, aku rasa semua pun dah penat.
- Setlist best giler kan? tak payah ada pawana, bujang senang, fantasia , awang thrasher.. Wings + Search banyak lagu best la dalam career dorang.

before the show , DJ did hint Potret Monalisa is on the setlist. Aku dah happy, tapi ...elek, takde, boliao, dont have.

best jugak jumpa korang2 especially korang yang multipliers, mamat hensem pakai tshirt langit dan bumi tu haha, dan jugak sayap2wings.
(err w, nanti kita excen bootleg eh? haha.)

tiket, aku dengar dah sampai 120+ onwards kat black market, tapi memang worth it.

tshirt - beli la satu tshirt double trouble nye event smalam, saje je haha. yang hitam, yang putih tu cam katun la.

oo lupa, dressing smalam, Search pukul abis la, Nasir dah cam Axl Rose pakai scotland nye bagpipers skirt gitu..

In conclusion, a great show...mintak2 keluar full live cd and dvd, tapi konpem nak kena tiga cd ler kalo full show. Aku expect, kalo ada release pun mesti ada banyak edit dan cuts cam Live In JB, tu pasal pada aku penting untuk Malays ada sense of bootlegging shows , bukan untuk profit tapi pasal this is the real thing, walau sound pecah rumah.

p.s - errr... pada aku..Wings is so much better last night huhu..

p.p.s - errr.. kalo semalam dah macam gini, imegin Larkin Stadium nanti.
Search balik kampung, home match.
konfirm dorang tak mau Wings overshadow dorang masa dorang main home ground. Mesti dorang nak abis show kat JB orang cakap " Search lagi gerek dari Wings sey ". Anyway, Last Search main Larkin Stadium was 2004 ( Lola drummer tu jam ).
konpem best.

28 comments:

Ijau D. Koceng said...

mcm2 cerita aku dgr dari member2 yg join tgk konsert ni mlm tadi... kitorang kat borneo phm2 sajalah

speedrider said...

deaf. izinkan aku menitiskan air mata kerana tak dapat pergi.

Portdy said...

tak dapat nak mabuk 7 lautan bersama sama huhuhuhu

berteromber said...

nice review fren...

jom kita ker larkin jun nanti...x sabar aku..

zan said...

Masa Gemuruh serius cakap aku dah meremang bulu roma..dalam hati aku maki2 "apsal aku takde kat dalam"..

Bila Gema Di Inderaloka berkumandang aku menunggu part tinggi dengan harapan Awie dapat lepas, pergh..macam nak menitik air mata bila Awie selamba je "sayurkan" part tu..

Masa "Mabuk 7 Seas" aku rasa aku dah "inzal"..hahaha. Nasib Joe tak pikul akustik gitar main intro lagu tu..kalau tak lagi awal aku "klimax"..hahahaha

Damn! JB ni insyaallah rombongan kami akan turun. Tarikh yang terngiang-ngiang adalah...err..tunggu announcement organiser ek..hahaha

Harap Search akan lebih bersiap sedia untuk Larkin nanti. Dont be expected to be "Aerosmith" sangat..haha (review penuh sebelum dan selepas konsert akan aku tulis nanti..)

pakcik kordi said...

best ....mmg best.....walaupun org ckp kid men tk best mlm tersebut..tp aku ttp menyokong penuh kepimpinan beliau...hehe...

gitar body to body kid dan joe!mmbuatkn aku terhibur !!!lagu balada pemuzik jalanan ada org melompat atas bahu aku..jahanam...sakit smpai skrg....huhu...

caspera said...

mr. deaf,

itu bootleg kasi upload la.

pleaseeee...

JePh said...

kesian kat sorang brader yang jatuh longkang masa on the way keluar gate lps konsert..dalam gila longkang tuu!!..tapi nasib dia ok..tapi dabel trabel memang gerek!!

WanBeruas said...

..wa dah lama tak meremang bulu roma dalam concert..untung lu dapat gak pergi..wa yang rancang beria2 habuk pun tarak..Double Trouble ke Metal Camp 111 pun tak merasa..sudahnya kelmarin beli je CD Double Trouble..dulu beli keset je he hee..

ibnuali said...

jepH..aksi longkang yg menyayat hati..

JePH said...

ibnuali..ye la bro,sadis sungguh!!

dilaOHdila said...

wah double trouble. naik RAPID lagi, cayyooooo lah dep. manfaat kalau kita minat sesuatu yg boleh menghiborkan. Dep..hang dah lama tak tangkap gambar malam....NIKON hang tu

PUPUT said...

perghhh...jeles giler...konsert ni indoor ke outdoor bro...apsal ko xbeli baju dia bokbalik..leh wat kenangan...ko dok jauh sgt la..klu x sure nampak dorg perform...leh ko upload byk bmbo..tgk kepala org je aku...(T_T)..kan kat konyer entry ada gmbo bas..aku igt ko naik bas rombongan g sana...hehehehe....

azizul said...

maCAM NI LA BRO2 SEMUA...MaLAM TU AKU RASA SEARCH LEBIH MATANG LA...mMG X DINAFIKAN...WINGS LEBIH BANYAK BEGERAK...!!!TAPI RASANYA AWIE.JE...YG BANYAK PERANAN MALAM TU...pELAWAK bEB..hEHEHE...KESELURUHAN NYER...OKEY.!!SEARCH MCM BIASA COOL DENGAN PEMAINAN YG KEMAS+SUARA AMY YG MASIH POWER..wINGS pULAK.GEMPAK TAPI ANTARA JOE N KID PADA MALAM TU LANGSUNG X DE BEZA...TEPACAK JE...mAN OF THE NITE MALAM TU...sUMPAH AKU CAKAP aNTARA nORDIN bLACK n nASIR aWESOME.DENGAM PEMAINAN YG KEMAS...!!THANIAH PADA ABG YAZID WALAUPoN SAKIT TETAP THIGT PADA MALAM TU..

muhamad said...

aku sampai bergaduh ngan is3 aku pasal konsert ni..sebab x gtau dia..aku g sorang2 tp sampai sana sume aku jumpa..kawan lame..awek lame..ish2 tp the wonderful part yang aku analisis...Rockers malam tu macam family beb,masa nak exit aku kena cepat tp org punyala ramai..jd aku terus nak panjat tembok..ingatkan boleh lepas tup..tup..kaki x boleh nak paut atas tembok..nasib baik ada orang tolak punggg aku dari bwh..dulu masa zaman rock kapak weight 60kg je..skrg 90kg bayangkan lah..anyway thanks utk brader2 sume...We are ROCKERS sejati..syahdunya lagu tu meremang....cuma sound system x berapa smpai ke belakang..tak tau la telinga aku ni ada problem ke..mintak2 la ada VCD ke DVD ke untuk kenangan hari tua..baju ngan ticket dah aku framekan...member2 aku yg liat nak kuar RM70 nyesal tak sudah..saje aje masa intro aku call member bagi dorang dengar..bakar line beb..ada yg nak masuk ikut line hp..hahaha..padan muka diorang..ckp je rockers..tp rockers karaoke wat ape..dah la..that concert best ever...zuss

muhamad said...

aku sampai bergaduh ngan is3 aku pasal konsert ni..sebab x gtau dia..aku g sorang2 tp sampai sana sume aku jumpa..kawan lame..awek lame..ish2 tp the wonderful part yang aku analisis...Rockers malam tu macam family beb,masa nak exit aku kena cepat tp org punyala ramai..jd aku terus nak panjat tembok..ingatkan boleh lepas tup..tup..kaki x boleh nak paut atas tembok..nasib baik ada orang tolak punggg aku dari bwh..dulu masa zaman rock kapak weight 60kg je..skrg 90kg bayangkan lah..anyway thanks utk brader2 sume...We are ROCKERS sejati..syahdunya lagu tu meremang....cuma sound system x berapa smpai ke belakang..tak tau la telinga aku ni ada problem ke..mintak2 la ada VCD ke DVD ke untuk kenangan hari tua..baju ngan ticket dah aku framekan...member2 aku yg liat nak kuar RM70 nyesal tak sudah..saje aje masa intro aku call member bagi dorang dengar..bakar line beb..ada yg nak masuk ikut line hp..hahaha..padan muka diorang..ckp je rockers..tp rockers karaoke wat ape..dah la..that concert best ever...zuss

Lin Creshk said...

ada pulak to mat, menteri yg pernah potong rambut search & wings suatu ketika dulu...

http://cicaktonjeng.blogspot.com

Faizal and Anna said...

Gua jerit sampai perit, pasal tiket sepuluh ringgit
Asyik yo yo yo, asyik ye yeh...
Lu menari, menari, menari-nari
Dan sama-sama penat, janji sama-sama puas..

*R 'N' R Lu Punya Suka - Wings.

indiekad said...

bkn sepuluh la..70 hinggit..hehe..long life wings!! Joe wings memang gerek abis..

☆ lieya latif ☆ said...

wohoo siap naik bas lagi hah...bagus2....he hehe

fuh..gabungan search ngan wings mmg gempak la....mesti happening n havoc kak....dah tense keje, time ni ar mao goyang kepale.....hik hik hik

deaf said...

hi guys thanks for the comments

caspera, sound not good enough la...
maybe aku try JB nye hehe

redsix said...

I was there, I think Kid was very, very HIGH during the solo. Joe's solo made more sense.

ekha@bella said...

bestnye dapat g konsert double trouble. phewiiittt! bella nk gak gi tp cmne dh de si tecit. x dpt la.
lagi minat ngan awie compare to amy. tp dua2 pn best. vokal awie power. phergghh!

amira karmila said...

check out these shirts!
DOUBLE TROUBLE OH YAH!

http://www.amirakarmila.com/2010/04/pre-order-double-trouble.html

Rugged muslim said...

Should invite Sifu M NASIR too on stage. He is the advisor of the original Double Trouble.

deaf said...

ha ah aku pun pikir dorang tak sebut m nasir

zan said...

ada asebab kenapa dorang x mention m.nasir..

caspera said...

ok. no prob. thanx in advance.