Wednesday, May 26, 2010

rough mix rainbow rising, sketches derek riggs yg maiden reject, etc etc

Aloha ~

Some quick notes.. 3 benda nak cakap
1) rough sketches Derek Riggs , yang Maiden reject untuk album akan datang.
2) rainbow rising ROUGH MIX dari koleksi peribadi the great Cozy Powell & kompilasi tribute2 dari present and ex deep purple dan rainbow family tree.
3) live evil follow up berteromber nye post haha.


1) Dah basi jugak benda ni dah dua bulan tapi skarang baru aku sempat nak tampal sini, bila keluar ni artwork kat forum Maiden, baru aku konpem ni Final Frontier ni bukan Wham wake me up before you go-go the Final Show, tapi pasal space 1999 haha.

Rough sketches Derek Riggs untuk album Maiden baru yang KENA REJECT ngan Maiden.
Ni cuma rough sketches aje... kalo betul2 Derek draw sampai abis, ntah best ke tak best, no one knows.






ni bawah ni satu forumner kat porum Maiden ( khan, dan dia punye design2 peribadi Maiden related thingys memang lawa2 giler ), dan pompuan tu bini/gelpren Derek Riggs.
Aku personally liase ngan dia pakai email pasal nak personalised kan buku Derek Riggs tu dan dia layan ngan baik sekali permintaan aku dan end up Derek Riggs kasi extra things untuk aku.






A bit about Ronnie James Dio la kan, aku rasa tribute2 dari members past n present Deep Purple & Rainbow memang fantastic la,
korang baca Dougie White ( 90s Rainbow singer ) punye cerita pasal Dio.
Dah korang gi sana baca - http://www.thehighwaystar.com/thsblog/2010/05/20/purple-family-remembers-ronnie-james-dio/
( kat bawah sekali Steve Morse nye Rainbow In The Dark/Man On The Silver Mountain tribute bila Dio baru mati time dp kat Korea )


next, see this photo carefully, ( click to enlarge )




OK, ni dah lama jugak tapi baru nak share sini untuk sapa tak tahu, ROUGH MIX Rainbow Rising dari tape dalam simpanan Cozy Powell.
Aku rasa ramai sini minat Rainbow Rising dari korang kecik2 dulu,
so dengar la Rough Mix dia...
- Stargazer ada intro yang kalo korang ada live albums Rainbow zaman tu ada Tony Carey intros sama jugak
- nama lagu A Light In The Black ( lagu paling rock dalam banyak2 rock haha ), diberi judul Coming Home kat tape ni, korang tengok gambo bawah.
- dan banyak jugak la perbezaan lain
- A Light In The Black versi ni, aku suka Cozy Powell nye penonjolan. Dio sebut kat album holy diver live kan, the great cozy powell..
- ni yang buat aku suspen dan nak tahu Jepun nye deluxe edition bulan 6, apa kebenda tu 2nd disc dia.
- Ada dua cover untuk Rainbow Rising Rough Mix bootleg ni, korang pilih sendiri la mana satu korang nak buat cover.

Korang boleh dapat kat sini download Rough Mix dia

http://rapidshare.com/files/159441384/RAINBOW-RRRoughMix.txt

( untuk peminat2 Rainbow zaman dulu dulu tu, aku rasa korang suka la dengar ni mix , especially light in the black. )







Berteromber buat blog pasal Live Evil, aku bongkar2 ni dua dalam koleksi aku
kiri tu, original pressing dia split dua cd, serupa macam vinyl style. Complete la.
kanan lak, Castle remasters tahun 90an dulu, kasi lagi kuat dan membingitkan huhu.
Semua lagu ada dalam, tapi intros dah kena edited sana sini...macam part dio sebut " Geezer Butler ", ah dah kat lain track dah gitu...
so ni dah keluar Deluxe Edition, iklan cakap full recording with Dio banters tu kan? ah takpayah la, should be serupa original pressing cuma lebih kuat je la.

8 comments:

gayour said...

gua nak antar resume sketch eddie untuk cover album maiden akan datang. mana tau, steve harris suka. heh! biar tekejut beruk hardcore maiden kat BolehLand! harharhar!

i see the rainbow rising!

deaf_angel said...

gayour,

lukisan Iron Maiden ko zaman Blaze Bailey kat Ujang dulu tetap jadi pujaan ku haha walau aku dah hilang dah haha

PUPUT said...

respect la kat ko..dasat la info2 ko ni...ish3..ko jd penulis buku empayar ke karisma ke..mst gempaq..dasat7!!!aku lgsg xtahu ni..sbb ni zaman aku kecik2...ngeeee...

berteromber said...

beb..live evil ori version sound memang tak kuat la...mesti nak kena up volume...ni yg macam terliur je tengok deluxe edition...

cerita pasal Cozy Powell...nanti aku selongkar koleksi aku...antara hasil kerja Cozy Powell yang suka adalah MSG - One Night At Budokan..

zan said...

Kalau korang perasan tone drum John Bonham & Cozy Powell ada persamaan. Ini kerana mereka menggunakan setting dan saiz drum yang sama untuk set drum dorang - cubaan nak menyampuk walaupun aku x berapa nak follow Dio..hehehe

WanBeruas said...

..aku suka Cozy punya 'kerja' dalam Rising dan Slide It In (Whitesnake)..

portdy said...

sketch di atas mengingatkan gua pada siri drama The XFILES.

dilaOHdila said...

salam depppppp
best aa aku gi JOHOR tu
tapi x bwk pssport lak
lagipun masa begitu menceburui aku dep hahahhaha...

wah banyak nya koleksi hang dep