Monday, June 27, 2011

last days KTM in Singapore (pt 2) - Tanjong Pagar Railway Station

An artist painting the railway tracks and platform of the Tanjong Pagar Railway Station before its closure this Thursday.




Stesen KTM Tanjong Pagar atau sebagian eja Tanjung Pagar ni, selain dari tempat naik turun ketapi , tapi tempat makan, tempat lepak untuk sapa2 kerja area sana.

So makin hangat tempat ni pasal dah nak dekat last train, dah tu ngan pengumuman His Majesty Sultan Johor akan pandu keretapi terakhir KTM tinggal stesen ( train kul 10malam hari Khamis ni ), maka makin meriah la.

Tiket? Forget it la aku rasa.. Bayangkan berapa hari lepas aku mendanok kul 9 pagi nak carik tiket kul 1 hari yang sama pun dah sold out. Semua nak naik last kopek train KTM.


Queueing up to buy tickets for the last KTM train rides out of Singapore.


Ada mat salleh PR ni borak2 ngan aku so dia cakap " this is end of era ", cam sedih gitu la, aku jawab la " you can take KTM anytime in Woodlands to any part of Peninsular Malaysia what ", dia jawab " not the same ". Mungkin dorang ni semua regulars yang naik KTM all the way sampai Tanjong Pagar to parts of Malaysia. Well...naik sampai Woodlands je la dorang lain kali.

Untuk korang yang cuma tengok Tanjong Pagar KTM Station ni kat filem2 jenis P.Ramlee dulu, these are some photos of the place.

Exterior of the KTM Station Tanjong Pagar.


Exterior of KTM Tanjong Pagar Railway Station.
The facade featuring these four giants represent Agriculture, Commerce, Industry, Transport - cakap melayu dia aku rasa - pertanian, perniagaan, perusahaan, pengangkutan.






Lawa arch dia...bangunan2 lama memang pengsi2 .














To all the Prophets Of Disaster, Merchants Of Doom,
Malaysian Goverment got a deal out this agreement by obtaining plots of PRIME land in central Singapore area, and the Tanjong Pagar Station itself will not be demolished as its gazetted as sort of a National Treasure. I think the same goes for the Bukit Timah Station. The interior may be changed for whatever purpose,but the exterior remains.

Meh, aku cakap Melayu lak - Kerajaan Malaysia tak kasi ni tanah KTM kat Singapura semua percuma. Dorang dah buat deal dan negotiation yang mungkin terbaik pada pandangan mereka yang berunding.


Sebelum aku lupa...makan...
tempat makan split into dua kedai kopi gitu.. ni yang dekat dewan utama gitu..


Tapi ramai orang lagi prefer sini yang bawah ni, yang sebelah lagi satu tu kat sikit ngan rel ketapi tu, apa aku tahu la kalo tengok dan dengar cakap kawan2 aku yang regulars kat sini.. Sambal Sotong dia sedap lak haha. Capati..then goreng udang or what ever kueh mueh yang aku tak tahu nama tapi aku tahu makan je.
Anyway, aku kalo datang sini aku makan nasik campur dia. Lain2 gerai aku tengok2 je haha.


These food stalls at this KTM Station have built up loyal customers all thru the years, people who work in the area or those who just visit the place for the food and ambience. So its a hunt now to find where all these shops will move to next.


anyway I got to stop about the food or I will go on and on..

So these rooms will be no more..
" Bilik Orang Kenamaan " - VIP Room



Polis Bantuan KTMB Singapura



Signboards... papan tanda.







Interior pulak








To be continued..next Bukit Timah Railway Station including interior or the station master room... haha. GUA AMBIK MINTAK IZIN DULU OK. Aku pun belajar2 jugak, mintak abang bertugas ajar aku terms dan sebutan ikut BM dan Melayu... ye la kot lain kali aku carik kerja KTM pulak..

Altogether now - IBU, GELONG, SISIAN. Chewwaah.. excited siak aku dapat belajar the proper terms. Kalo salah sorry la, maklum telinga aku ni.

Last pic for the day... Buffer Stop KTM. haha.



ooo one really last pic, sort of an old railway track vehicle.

5 comments:

♥♥♥♥ dilaBanGi ♥♥♥♥ said...

dep...ada gak entry ketepi ni
kawan aku dari KOSMO ada gi sini arituh
kenangan ni...manakan leh lupa erk
** MANTOP sungguh gambaq2 hang
BRAVOOOOOO

::alifdalmim:: said...

alahai..sedihnya..dulu penah je makan kuih bom kt situ smbil tggu train..

aku HIV positif said...

sedihla pulak mbacanya.

gambar last tu biasa tengok org guna masa kecik dulu. sorang atau 2org vip duduk, 2 org tukang tolak. sorang lari2 lompat, pastu turn sorang lagi lari2 lompat. ada pemegang tangan & pemijak kaki utk tukang tolak tu kat bwh sebelah belakang. biasa guna kalau keretapi wap rosak atau ada urusan penting.

Unknown said...

tempat pusing kepala train tu tak snap?

the buffer stop. the end of it.

nice post btw.

deaf-angel said...

hi unknown.