Friday, July 29, 2011

review cd Eid Tulus Iklas - ni sesuai aku guna "dont judge a book by its cover"



Cakap omputeh sikit - This is a new fantastic 10 original songs compilation sung in the Malay Language by ten Singapore rock bands with a common lyrical theme of Eid ul-Fitr solemn self-reflection and festive celebration.
You have a entertaining mixture of slow songs, fast songs, sad songs and cheerful songs.
Its always pleasant to support your local rock bands wherever you are, and also the buying of this cd contributes a certain amount of money to charity.




Aku tahu la bulan Ramadhan pun belum mula tapi aku dah start dengar lagu raya. Ini sikit ulasan cd baru keluar ni yang bernama Eid Tulus Ikhlas ngan pembelian korang memberi sokongan kat TAA dan Piala Dollah Kassim.

Cover album ok la, mass appeal, pasal lagu raya kot so memang tak nampak sangat rock dia.

A bit song by song. Kena ingat semua lagu tema raya, bermaaf2an, beraman2an, berinsaf2an, berkunjung2an, benda2 yang condong ke arah kebaikan la kira. Tapi tetap rock.




“V” – Salam Untuk Semua
- Spanish guitar / flamenco influenced sey...terkejut siak, tapi pleasant surprise gitu, aku dah dengar ni first song je kan, aku terus konfiden ni cd best punye.

Scyan – Bersamalah Beraya
- Catchy giler lagu ni. Apsal aku teringat Journey? pasal sedap dan melodic kot.

Empire – Raya Yang Sepi
- Peringatan ni EMPIRE, sila tolong jangan confuse ngan band Ali ex XPDC yang tu ialah MPIRE, Ejaan tak sama, takde E kat depan. Tak mau pasal korang dengar orang sebut EMPIRE korang ingat Ali XPDC MPIRE dan korang kurenggg sikit lak. Lagu Slow rock huhu.


Opurzit Youth – Hari Mulia
- Lagu rancak sey. Aku suka, ialah dah memang aku suka lagu rock. Time changes tukar2 slow laju lagu ni ingatkan aku kat Maiden. Suara penyanyi dia pun rock abis.

Kozmet – Selamat Berhari Raya
- lagu ni awek yang nyanyi ok. Rancak. DJ Radio suka la main lagu gini. Lagu penuh raya spirit, tapi tetap rock.

Nalo – Kenangan Di Pagi Raya
Slow rock, aku dengar lagu ni terus pergi tengok lirik kat cd booklet dia. Aku terdiam kejap. Bukan kejap pun...actually lama jugak...sedih siak wa. Serious berbual woi. Mencengkam Sanubari beb.

Nightraid – Raya
Rancak.. happening gitu.

Wet Appetite – Sudah Tiba Masa
Intro....walaowei!! stadium rock siak. Grand abis lagu ni.

Rancour – Oi! Raya Oi!
Best giler lagu ni , happening abis. Lirik dia humourous.. aku tak bleh tahan kul 3 pagi kat bazaar tu...lepas tu balik nak gi semayang raya.

Antologi – Nostalgia Di Hari Raya
Ooo another song with great time changes.
Start dia jangan sangka air tenang takde buaya nye lagu..
I like this song very much.




OK, serious berbual, this is a great cd. Korang beli tak rugi, korang pun bleh jadi geng baik ngan beramal kat TAA dan Piala Dollah Kassim.
Kalo aku kerja dj radio aku akan mainkan lagu ni, kalo aku keja reporter aku akan tulis pasal cd ni, kalo aku berbual2 ngan kawan2 aku akan cakap pasal cd ni, kalo aku buat majlis perjumpaan hari raya kat balai rakyat yang korang zaman budak2 dulu pergi main dikir barat dapat makan free tu - aku akan main cd ni.

What a waste kalo korang tak dapat dengar lagu2 raya ni ngan positive lyrical content...anyway they are new fresh songs...takkan lagu sepasang kurungan biru ngan lagu seri hari raya je setiap tahun kan dan kalo korang rock fan, kalo tak selalu pun , sesekali support local rock bands ngan keluar duit sikit dan beli cd dorang, dan kalo korang tak pernah dengar atau tengok band2 ni, this is your chance.

8 comments:

berteromber said...

dalam banyak2 tu aku rasa aku pernah dengar Rancour "Oi Raya Oi"...ni lagu jenis2 punk Green Day kan?..

aku HIV positif said...

sbb pakar dh promote, nanti aku survey kat kedai cd. he3....

Dr. Ben said...

ada previu kat youtube tak? Teringin nak dengar especially yang rancak2 tu

Kinder said...

Terima kasih atas komen2 di atas, cd eid tulus ikhlas boleh didapati di Muzika Record Singapura, juga boleh melungsuri di page Facebook kami, EID - Tulus Ikhlas untuk menonton beberapa music montage Dan juga persembahan band2. Untuk keterangan lanjut, sill hubungi kami CMX Int'l di talian +65 6284 0544 atau email olly@cmxinternational.com,
yang ikhlas,
Olly Ismail
(Producer CMX International)

::alifdalmim:: said...

teringin plk nk dengar lagu Oi Raya Oi..

matakucing said...

ooo kat spore jer jual ker?

Koan Zharie said...

Salam semua. Di KL pun ada member yg tolong jual. Wati +60196430260 di Jalan Besar Kepong, Kepong KL

iaryylr said...

wow! tentu best nie lain dari yang lain!