Thursday, September 8, 2011

Alice Cooper - Apasal? Why So Late Then Informed??

memang happening la bulan September, October, November ni untuk peminat2 pop/rok omputeh kat Singapore dan Malaysia. Macam2 la, dari Elton John sampai Children Of Bodom, dari Linkin Park sampai Whitesnake dan all in between. Tapi harga tiket Elton John belah depan memang kannina betul. Elton John beb, legend. Empty Garden.. kecik2 dulu suka dengar lagu ni.



Tapi paling terkejut, baru je announced Alice Cooper main 5th October 2011 ( Singapore ). Terkehel betul umum2 last minit gini. Harga tiket a bit tight, tapi nampak nye main kat Hard Rock Sentosa, jadi aku jangkakan tempat yang kecik, maknanya close up dekat giler dan very intimate show dan since Alice Cooper ngah world-tour " No More Mr Nice Guy " jadi aku expect a full show ngan full stage presentation siap ngan sampah-sarap semua kat atas pentas. Stage dia kecoh siak untuk ni tour. Aik? aku berbual macam konfem pergi je eh? haha.

Tentu ada peminat rok kat Msia/Spore yang sebelum ni tengah ikat perut nak backpack gi Soundwave Revolution nye festival terutama Perth dates sepatutnya tak lama lagi. Van Halen ( with DLR ) headlining dan rumours ialah Aerosmith pun ada ngan Alice Cooper. Tapi hancur bocai sampai terus semua kensel. Jadi apa aku tahu Alice Cooper main banyak dates kat Oz dia punye show sendiri dan Spore ni ialah stopover sekali la. Tu la kot last minit.

ok meh cakap pasal Alice Cooper. Kita mula ngan make-up hias2 muka, sebelum King Diamond, kita dah ada KISS. Dan King Diamond pun dah pernah kena surat lawyer pasal dekat sangat salah satu design dia ngan design Demon Gene Simmon yang dah copyrighted.
Tapi sebelum KISS, Alice Cooper dah start make-up lagi awal. Dan aku rasa banyak stage performance dari pertengahan 70an, dan 80an , 90an sampai skarang, dapat idea dan dorongan dari Alice Cooper ni. Dari dia punya ular sampai dia punya tempat pancung alat guilotine tu. Dan lain2 alat2 macrabe dia yang lain2 cam alat gantung dan alat siksa dia.



Apa yang kita nampak skarang dari mana2 band, apa pun kita minat stage performance apa2 genre, semua ada permulaan nya lama dulu dah. Iron Maiden pun takkan sehebat apa kita tahu kalo Steve Harris tak cedok idea dan tiru hollow2 dari band2 lain masa dia membesar.



Lagu2 Alice Cooper lak, yang awal 70an tu masih evergreen sampai skarang. Aku masih kagum ngan Billion Dollar Babies nye melodi tiap kali dengar. Memang untung jadi rock fan bila dengar lagu ni untuk aku. Korang kat rumah, yang korang main atau anak2 korang main PS2 Guitar Hero tu, konfem mesti berkumandang School's Out. Budak2 skarang boleh singalong lagu tu just because pengaruh game ni. Legend abis lagu ni. Asal tak sampai buat rusuhan dalam bilik darjah dan bakar rambut cikgu pasal dah kena rasuk ngan lagu ni dah. ( Korang kalo tak tahu, ada kes dah jadi cikgu ngah tulis kat whitebod, anak murid dari belakang bakar rambut dia pakai lighter la siak, pelajar pompuan lagik, tak brutal tu? Budak tu pun tak sangka memang betul2 terbakar, aku rasa dia ingat cuma nak kasi gempak satu classroom je )

Lagu2 dia yang pertengahan 80an lak, memang pop hits/radio hits abis la. Untuk radio stesen kat Nusantara ni Poison ngan Hey Stoopid memang top giler la akhir 80an awal 90n dulu. Tapi serious berbual zaman ni lagu2 rock dia mass appeal abis.

Even sapa tak pernah dengar lagu Alice Cooper pun tentu enjoy Megadeth Hidden Treasure " no more mr nice guy " nye cover version.

Yang latest2 lepas tu aku tak follow, tapi...aku tetap ikut perkembangan Alice Cooper ni kat internet news terutama tahun ni pasal dia tahun ni ada shows ngan Maiden time festivals. Dan reviews Alice Cooper live ni kan, mesti best best. Kat youtube pun korang pergi tengok yang 2011 nye video recordings, feedback yang pegi tengok live semua puji dan cakap best giler.

Lagi satu, Alice Cooper standard ah, dari dulu band musicians dia semua terror. So mesti menarik la walaupun nama tak kenal. Dan ni ada kena mengena ngan soalan berikut.
Apa antara paling best pasal Alice Cooper ni?
Pasal....... KANE ROBERTS start famous dari jadi guitarist dia.
Aku suka ah Kane Roberts dulu2. " looking for an angel but heaven cant be found siot ". haha.




As Usual, a new blog posting wont be so exciting without some self-taken photos to decorate it.
So a quick rush thru my boxes of cds found this. Alice Cooper very basic but superb compilation called Classicks which I think focus on his Epic years in late 80s and early 90s.
Hit songs, songs released as singles. Very mass appeal quality although still rocking.
Loves A Loaded Gun has always been my favourite, Lost In America has funny lyrics about being dysfunctional both personal and family-wise " i aint got a girl cos i dont have a car, i aint got a car cos I aint got a job, now i'm looking for a girl with a car and a job " very hilarious song, House Of Fire with a fantastic chorus, and the travelling all over the world Its Me. Plus some of his early songs performed live. He did mentioned Birmingham on it.



So I expect at least half the songs here to be included in his setlist. And please...be it a full setlist and presentation that the rest of world are getting for this current tour.
The way I am saying is as if I am confirm going to this show.
How I wish. Lets see how it goes.


You took a first-class trip to Paris
You danced in the streets of Spain
You followed the sun to Rio de Janeiro
Cuz you got so sick and tired of the London rain
And after 40 years at last you play in Singapore.


Giler betul.

9 comments:

MindHeartBodySoul said...

yup, gaya ko cakap, ko mmg akan pegi. Ribut ker, petir ker... mesti cari jalan punya... walaupun short notis mesti jadi punya...

Biasalah end year memang most of industry akan limba2 slot in schedule. Uhuhu, nak siat2 gi kerja nih. Malasnya kerja dah cuti 14 ari. Bye!

berteromber said...

tiket $120...adoiii..tak dapek la aku....

ko sebut Kane Robert teringat aku gaya ala2 Rambo dia tu dengan lagu slow dia "Does Anybody Really Fall In Love Anymore?"...popular dulu kan...

Tapi sekarang ni gitaris dia awek...Orianthi Panagaris...minah ni yang main ngan Michael Jackson sebelum dia mati...ko kalau pegi tolong amik port belah minah ni...ambik gambo dia banyak2 untuk aku...heheh...

Nizam said...

fuuuuuuu....

JAIRO said...

aku minat alice cooper tapi tak cukup untuk buat aku terbang ke sana heheheheheheheh

Portdy said...

terus terngiang lagu "only my heart talkin" , apasal la Alice Cooper tak pernah bawak live ini lagu huhuhu


Orianthi ni memang leleh la cun dia...deaf ambik gambor bebanyak dan email kat gue, btromber terlalu tua untuk cik orianthi ni.

aku HIV positif said...

haha...
aku suka komen MindHeartBodySoul ni: "yup, gaya ko cakap, ko mmg akan pegi. Ribut ker, petir ker... mesti cari jalan punya... walaupun short notis mesti jadi punya..."

Dr. Ben said...

terlampau olskool untuk pergi. But he is a legend, no doubt.

gayour said...

salah sorang rock legend yang sangat mempengaruhi gua dalam melukis. gua sangat teruja melihat persona on stage mr. no more mr. nice guy ni. bab pancung kepala tu boleh buat tekentut dengan kuat!

tak perlu pakai tepung gomak kat muka untuk kelihatan seperti mayat, jahat, durjana dan evil. cukup dengan sedikit calitan kat mata dan hujung mulut. PUFF! mr. alice cooper ready to scare u like s**t!

Az-Zahra said...

mak aii..takutnya tengok si alice cooper ni..kenapa dia mcm hantu..hehe.Sy tengok alice in wonderland jerlah kot