Saturday, October 13, 2012

Double Trouble Search & Wings live Singapore Indoor Stadium 12/10/2012

Double Trouble kumpulan Search dan Wings live show ketiga aku tengok selain 1st dan 2nd show dua tahun lepas.
Aku rasa yang ni aku paling enjoy.
Total time 3 jam 20 minit gitu.. Letdown untuk aku satu je, No Nur Nilam Sari song tonight. sigh, what a pity. Kalau kata ada nasik tambah lepas Pasti, sori naik lori, aku dah blah lepas Awie cakap sup tulang tu.
Ni observations aku, dan short review aku.
Apa pun setlist dulu.

- Intro
1. Ides Of March
2. Gemuruh
------------
3. Inspirasi Tamingsari
4. Romania
5. Ranggi Metropolis
6. Bujang Senang
------------
7. Balada Pemuzik Jalanan - Wings + Amy
8. Opera Hidup - Search + Awie
------------
9. Mentari Merah Di Ufuk Timur
10. Gothik Malam Edan
11. Diari Habil Dan Qabil
12. No Way
-----------
13. Hukum Karma
14. Mabuk Tujuh Lautan
15. Sejati
16. Peronda Jaket Biru
17. Jerangkung Dalam Almari
-------------
18. Drum Solos - 1st Black 2nd Yazit
------------
19. Isi Atau Kulit
20. Cakap Memang Murah
21. Isabella
22. Pelesit Kota
23. Pawana
-----------
24. Guitar solos - 1st Kid 2nd Joe
25. Gelap Nan Terang
-----------
26. Medley
- Rozana
- Semalam Yang Hangat
- Gadis Ku ( Awie )
- Taman Rashidah Utama ( Amy )
- Meniti Titian Usang ( Awie )
- Misteri Mimpi Syakila ( Amy )
-----------
27. Rock N Roll Lu Punya Suka
28. Pasti

ok ulasan
Double Trouble Search & Wings Live
Singapore Indoor Stadium
12 Oct 2012

1) Beza sikit ngan 1st two shows,
Drums dua2 kat tengah... Ni show pakai dua keyboards player, satu untuk each band.
Macam biasa Wings kat Dave Murray side, Search kat Janick Gers side.
2) Dressing - cam biasa kumpulan Search memang rock star abis.
Tapi best individual dresser pada aku Eddie Wings because he wore an Iron Maiden Trooper tshirt haha.
3) Aiseyman, Gemuruh separuh jalan dah start tembak Cold Fireworks. Nampak jugak la kena ngan harga tiket, aku suka tengok lightings prsentations seluruh perjalanan show, ada video screens besar tiga, sound ni malam ok la, dan cam aku cakap Cold Fireworks tu. Lagipun main kat Indoor Stadium.
4) Aku rindu Wings main lagu2 dorang ngan original intros.
5) Cam biasa lagu Romania, Awie tukar liriks masukkan Singapura ganti setiap lirik Romania.
6) Ranggi Metropolis dan Balada Pemuzik Jalanan aku sangat suka versions ni malam. Joe Wings woohoo.
7) Search changeover ngan Wings laju siak untuk Opera Hidup. Aku suka tak waste time.
8) GME..ooo please for once play Irama Marakas Search.
9) Amy announced tahun depan album Double Trouble 3, early next year. Amy jugak announced Search akan main kat Singapore next year pasal kat Singapore belum sambut ulangtahun 30th Anniversary Search lagik. Kecoh sey, I remember I saw the 30th anniversary show last year kan. Jadi next year jadi 32th Year anniversary la main kat Singapore.
10) Mabuk Tujuh Lautan is played. Nice. Awie cam biasa joker - kampung pisang, die hard mati keras, semua keluar, dan Awie cakap pasal new album dorang, sempat buat joke dan action gaya Ultraman.
11) Sejati dah macam mass karaoke session. Aku lagu ni kan kalo tengok Wings live, aku always look forward yang backing vokal "kenangan itu" tu, mesti ramai audience nyanyi ni part.
Jerangkungs is awesome tonight. Love the pause after the solo.
12) Masa Yazit Search nye drum solo, dia punye sound.. waw. Aku sukaa sangat. Ni kali drum solo takde main sama2, Black solo dulu terus dia gi backstage.
13) I love the Cakap Memang Murah ending tonight. Extended jam version.
14) Aku tido kejap time Isabella. Aku suka tengok Search perform live, so aku kena endure torture ni lagu wajib haha. Anyway, also Not Amy's best performance of this song in my opinion.
15) Enjoy the medley, walaupun sama takde ubah, tapi Awie dan Amy tukar nyanyi lagu dari band lagi satu.
Entertaining dan enjoyable.
16) Damn! I was so hoping for Nur Nilam Sari to kick in once the medley ended. A great song this Nur Nilam Sari.
I AM SO DISAPPOINTED!! I really want to get a good bootleg of this Nur Nilam Sari song live from the Double Trouble live shows haha. Bukit Kiara show ntah mana aku dah hilangkan, Larkin Stadium show is like, could be better.
17) RNR Lu Punya Suka was power giler, rock nak mampos, and kelakar.
 Lu punya lu punya, dalam seluar ada apa ada dua ada satu ada spender lu punya kecik semua keluar. Tak senonoh jugak tapi fun.
Belakang band riff siap ada Smoke On The Water masa Awie ngan Amy ngah lawan pekik.
18) OK la, ada Pasti sebagai last song. Awie dah bukak baju dah siap cakap Sup Tulang Sup Tulang.
19) I really like the show just now. Everything about the show la.
20) I will upload the full show bootleg soon.
21) Hope I dont miss out anything... ooo always nice pergi konsert rock gini, jumpa kawan lama, kawan ns..


p.s - I am so stressed up, Scream For Me Frankfurt!! or Scream For Me Berlin!! or none at all...haha. Strategy...strategy....I need a solution!!

10 comments:

Portdy said...

perrgghh giler cepat kuar review, tabik arr bro depp lepp!

takda gambo so saya mengharapkan pentas dia setanding atau lebih baik dari show wings@singapore yg ada screen besar tuu


Adi Herman said...

Yelah saya pun mengharapkan ada pics yang menarik sepanjang concert berlaku haha

deaf said...

pics, tak ingat lak nak ambik...
aku was absorbing the show la.

untuk standard rock melayu, its very good la.
How I wish concert melayu semua cam gini nye standard.

speedrider said...

lajunya reviewwwwwwwwwwwww!!!! Thank You deaf!

faizal abd fathi said...

steady punya review....tabikkk

Anonymous said...

Thanks Bro DEAF...seperti biasa review yg menarik from u...(suka part ending pasal show MAIDEN kan?)

ED69

p/s share utk up kat wall FB Duniasearch

deaf said...

Ed
Maiden england kena main kat kl and spore ah.
Kita gi dua2 show

berteromber said...

Thanks Deaf...tunggu ko upload bootleg

zan said...

Sori def tak dapat jumpa kau. Kali ni aku turun bukan untuk jual baju jadi memang tigh giler time aku. Macam biasa, review kau memang gempak!

darkshahrulez said...

kadang2 rasa teragak juga nak tengok SEARCH tapi bila dah pergi rasa hancur luluh hati pun ada..tak tahulah tahun ni kalau ada pergi ke tak