Monday, October 8, 2012

taman donington

Aku tak pernah pergi England, tak pernah pergi Eropah.
Tapi.. ada satu tempat aku nak sangat pergi, kalo tersandong harta qarun, semua pun aku angkut ajak pergi hehe.
actually ada dua tempat..
1) Ashburton Grove  2) Donington Park.
Ashburton Grove tu ialah tempat stadium Arsenal skarang la, cuma sponsor nye pasal so kena panggil Emirates Stadium.
Donington Park tu padang besar giler boleh sumbat 100,000 gitu dekat ngan Derby. korang yang minat motorsport tahu kot ni dekat ngan donington race track jugak. Pada aku ni la tempat paling rok dalam dunia.

Donington Park ni aku mula dengar pertama kat kaset bootleg festival Monsters Of Rock pertama tahun 1980. Tu jam awal hingga nak akhir 80an masih boleh dapat kaset ni, ni kaset ultimatum rock mampos.


Aku masih simpan kaset buruk ni,  Ini kaset ialah salah satu inspirasi aku dalam hidup I kid you not.
jadi korang boleh paham la betapa aku kagum ngan festival ni, sejarah nye, dan semua berkaitan ngan Monsters of Rock Donington Park.
Tak salah aku bila part Scorpions nak start main tu ada orang cakap " Castle Donington a round of Applause please, for the Scorpionssss!!!! ".
Korang bayangkan, budak kampung, raised and lower primary aku pure malay environment, cakap English pun..." I go to school by walk " cikgu pun sampai ketawa gelakkan aku. Katak bawak tempurung.

Bila dengar intro itu, ngan bunyi kuat penonton...Scorpions terus start lagu Loving You Sunday Morning, makdatok!!! Terngangah mulut. Zaman dulu....ialah dengar, by ear.

( thats why sampai skarang, aku tak really bother about videos too much, bila orang gi konsert, aku tak tanya, " eh ada rakam video pakai handphone? ", aku tanya " ada tape tak? ". Pasal aku dibesarkan suasana gitu, zaman abang2 lobang semua pergi belajar kelas agama, dalam beg semua tape recorder dan walkman aku rasa belum kot, dan aku pun terbabit , padahal...., tapi ni life la kan part of growing up, so Moral Policia, spare the condemnation , ewah " ).
Jadi sejak dari tu... Aku tak boleh lupa la kira.
Jadi bila 1988, bila aku dah paham sikit pasal benda2 duniawi dan syok giler ni, aku dah tahu la pasal festival ni ngan band2 yang best.
So sampai skarang ni aku masih suka baca, dan malahan aku kira cam kumpul maklumat dan berita2 terutama tahun2 Maiden jadi headliner untuk festival ni...

1980 - Rainbow...ngan Graham Bonnet, dia punye All Night Long memang giler best, Rainbow bawak " will you still love me tomorrow " , ada kapalterbang lalu kat atas, Scorpions...memang mulut terngangah la dengar Klaus Meine tanya " can you hear me out there? " ,
Aku suka pasal dari kaset aku dengar tu aku tahu, festival ni boleh main lagu slow macam TOUCH, dan boleh main Road Racing cam Riot.

Lepas tu aku tak minat la cam 81, 82, pasal ni aku type dari hati, takde cek apa2, so aku mungkin lupa banyak benda
cam 1983 alrite la kan...ada Dio.. tahun2 in between ni aku tak ingat sangat la masa aku type ni.
1987?
Metallica bawak Leper Messiah, aku pernah baca majalah, James Hetfield masa lagu ni dia toleh kat tepi pentas lepas tu dia nampak Steve Harris kat tepi la tengok Metallica main, dia bilang muka Steve Harris cam mengerut gitu,
so dia tahu Metallica dah salah pilih lagu untuk persembahan.
Bon Jovi, kalo korang dengar bootleg 1987 nye untuk konsert dorang headliner festival ni, korang mesti gelak, macam kelakar gitu.... Bila Jon Bon Jovi bual2, bila dia intro Livin On A Prayer, pasal ialah kata 70,000 orang tapi 1987 kan semua band giler2 nye...
Korang try dengar Bruce Dickinson , Paul Stanley join Bon Jovi encore.
Metallica dijemput join, tapi aku ada baca laporan pasal Metallica bingit ngan Bon Jovi pasal masa Metallica main siang hari, helicopter Bon Jovi sampai, kacau sound dorang haha.

1988, tak yah cakap la kan....aku fetish sampai cuba simpan apa majalah dan keratan aku dapat untuk festival ni, terutama yang pasal mati dua orang tu...
Lepas tu...ada la tahun  lain..

kalo 1991 tu, ACDC nye live laser disc, live dvd tu pakai drummer botak tu...makdatok, meriam dia dorang stack tinggi giler siak..

1992, ada Slayer jugak opening untuk Maiden... Aku pernah tengok Slayer dua kali dah.
Serious, pada aku, tengok Slayer ni penat. Aku tak tahu apsal tapi Slayer ni memenatkan. Tapi in a good happening enjoyable way, tapi penat. Ni istimewa Slayer pada aku. Dorang betul2 drain energy just tengok dorang main. Tengok dorang nye crew changeover rig dan Marshall stacks ambik alih Dimmu Borgir nye set pentas memang aku kagum... Betul2 nye rock moment. Nak2 bila Dave Lombardo nye drumset dorang tolak ke pentas...terngangah siot, sebab tu kadang2 gi tengok konsert rock, actually benda2 gini sebelum show start yang buat aku stim dah haha. Pasal mungkin aku tak banyak peluang, jadi benda2 gini la yang aku suka tengok, pelik2 gitu.

aku kagum Donington Monsters of Rock ni, macam2 band rock, dari Metallica, Slayer , Megadeth sampai Cinderella, Bon Jovi semua sama je main satu pentas, 5, 6 band dari tengah hari sampai malam headliner.
Semua sama.....tu yang best....semua rock, rock never die, rock maintain nye bands.

Lepas tu Monsters Of Rock dah jadi macam ntah hapa2, lepas tu 1995 gitu, Metallica dah pakai nama sendiri Escape From Studio, dimana dorang main Remember Tommorrow.
Lepas tu Dah...dah tukar2 terus skarang jadi Download...
Aku tak paham sangat la.... macam2 band, mungkin rock la kot...

Tapi....tahun depan, Maiden announce dorang headlining Download Festival, Donington Park, hari sabtu nye...
aku tahu ada fans Maiden di UK elak gi Donington ni pasal berlumpur teruk dan tak suka la mungkin tak semua peminat Maiden kan, nanti perangai satu2 macam sial gitu,
Tapi...untuk aku Taman Donington ni ialah satu benda aku kagum sangat....
Dan Iron Maiden akan headline..
dan Iron Maiden akan main serupa ngan 1988 nye show.... dimana dorang headline main depan 107,000 dan 2 dari nye mati dan ada satu dua koma. Dan berita dirahsiakan dari Maiden sampai lepas dorang main malam....pasal memang la, kalo dorang tahu dua peminat dorang mati masa siang hari....camman kan.

So...aku dah cek...14-16hb June depan belum bulan Puasa lagik...
ok ok, headliner hari jemaat ngan ahad....ermmmmmm.. aku tanya kawan aku, apsal Rammstein semua nyanyi aku tak paham eh? Dia cakap " kan dorang nyanyi bahasa German!! " hahaha bodoh sial aku.
haha, ada berpuluh band lain kan? ada 4, 5 pentas lain kan? hehee....

Apa pun.... I'll see what I can do.... I got about 8 months and a week to see what I can do.
Yang siak nye, tiket aku dah beli....
Ntah sampai kat aku ke tak aku pun tak tahu....tapi...kalo tak pergi dan ...1001 reasons kenapa aku tak boleh pergi...
At least aku cakap aku dah usaha.....
Aku ada buat research, aku ambik 3 day pass with family camping ngan aku bayar untuk locker.
Apsal aku pilih family camping?
pasal aku rasa kaloo aku ambik camping biasa....aku rasa aku tak boleh handle ah....lagi satu, gi tempat gini, aku tak suka kena hujan beer, korang tahu mat salleh ngan raining beer dorang...

tapi aku rasa, aku kalo pergi aku tido kat Derby la, lepas tu naik bas ke hapa ke gi Donington...tapi ada satu Maiden fan cakap, camping is the best part of the festival...
ye la, korang gi sana cam takde benda, aku ni seumur hidup tak pernah pun sampai sana.

Apa pun, aku takut giler, aku nak nangis bila aku buat hitungan belanja, aku tak tahu pasal cuti, adakah aku masih ada kerja tu jam? adakah apa2 jadi? adakah222...memang macam2....
aku kira gamble....tolak belanja besar, kira nak cuba carik belanja besar untuk sesuatu yang duniawi, tapi...I have to do it...I have to give it my bloody best try like the way I saw Maiden 5 times before, like I draggg my love ones to go see Maiden, to see what Maiden means to me
8 bulan lebih....kalo gi pergi la, tak pergi tiket frame, buat kenangan dan motivasi diri jangan putus asa...

9 comments:

Adi Herman said...

nice topic brp.pasal donnington pulak tu haha.di UK ada byk lagi festival muzik yg best2 mcm Reading,Glastonbury n mcm2 lagi la aku tak ingat...tapi mostly more to indie and alternative rock

big said...

Last 2 week Etihad offer ticket 2780 return to Heathrow... X tau masih ada offer lg ke tak...

Rafi said...

Sentosa (singapore) ngan panggung anivesari (kl) masa era 80an dulu pun happening jugak kan.macam Donington jugak tu..hehe

berteromber said...

good luck with your Download 2013 beb...

Ijau D. Koceng said...

berteromber pakat bekal air ribena mobile :)

iaryylr said...

kalau boleh iaryylr nak harta karun!

deaf-angel said...

adi herman,
kalo nak rasa, aku rasa Soundwave dah. Perth je pun.
Metallica ngan Linkin Park beb top two bands, dekat je...
satu hari festival pun.
TRY IT..
Aku gi Soundwave Brisbane 2011 nengok Maiden headline.

Hi Big, ok I cek...gamble besar

Rafi, actually untuk old timers yang betul2 nye rock
its Panggung Negara Singapura.
Ni ialah tempat Sweet Charity dan Black Dog Bone really proof themselves.
Kalo dengar dari cerita2 legenda ni semua.

thanks berteromber. ribena eh.

iaryyr...yamashita nye pun aku tak cerwet.

CROMIRAMA said...

insyaAllah nanti sampai juga tu

WanBeruas said...

..Monster Of Rock 80..aku rakam kat kedai tu dari LP masuk ke cartridge..memang best!! Rainbow dengan All Night Long!! Bonnet pakai suit pastu Unwanted plak tiru cmtu masa Rock Summit kat Stadium Merdeka...:0)