Friday, November 8, 2013

kacang pool / kacang phool

Banyak gambo makanan dalam henpon...so standby for food avalanche..

kacang pool atau kacang phool ni, setakat kat Singapura, kalau gi Pusat Penjaja Geylang Serai ke, Pusat Penjaja Eunos Crescent ke, ada la...maybe $2.50, or $3 gitu.

Masalah nya aku susah nak jumpa kat Johor Bahru..
Lagi masalahnya, aku tak pernah jumpa kat KL.
Tu hari aku tengok kat program tv3 or tv9 kot, Jalan2 Carik Makan, and dorang tunjuk kacang phool dijual di Kuala Lumpur, tapi ni kat restoran arab cam...harga up la.. Tapi actually setakat pusat penjaja makanan lebih dari sedap dah..

OK..tak kesah la kan,   Ada orang suka makan pusat penjaja, ada orang suka makan tempat restoran...
tapi...well...Kacang Pool ni setakat kat Singapore is makanan pusat penjaja la...so Selamat poket.

Nak buat sendiri? Kirim salam hahaha...




This is a local and cheap delicacy among the Malay Muslim community in Singapore, available at hawker centres, and I believe the southern part of Peninsular Malaysia like Johor. I guess its very arabic influenced of previous generations..



Ni foto kacang pool gerai makcik yang kat pasar pusat penjaja Eunos Crescent...
Sorry yang gerai brader kat Pusat penjaja Pasar Geylang Serai aku rasa aku dah hilang foto dia, nanti la aku makan, aku snap lagi....

Sapa tak pernah makan, its like, mixed kacang nye kuah, ngan kena ada telur, and all the bawang hiris and cili hijau hiris....and a limau kecik diperah and all that thingys la...

Oooo... nak kena hidang kacang pool ni ngan roti peranchis la kalau makan kat Eunos Crescent or Geylang Serai..


12 comments:

berteromber said...

JB kat medan selera sebelah balai bomba Larkin kan ada....Kacang Pool Haji...bulan lepas aku perasan dia ada bukak branch kat medan selera Plaza Angsana...

tapi kalau ko gi sebelah balai bomba tu...time pagi jangan lupa try bekpes lempeng pisang kat gerai sebelah dia...pergh...sedap beb!...

Rafi said...

Hadoii..terliur aku tengok kacang pool.dah lama tak balik jb ni teringin nak makan..betul bro berteromber ckp,lempeng pisang kat balai bomba tu memang terangkat!

lieyalatif said...

fuh ni tredmark negeri johor nie...tapi serius ckp ..name jek org johor tapi mmg lieya tak reti makan...makan tu boleh, tapi bukan tahap minat sgt laaaa....

deaf said...

Got it sebelah bomba...haha

Adi Herman said...

Aku baru tau makanan ni...mcm menarik...nak kena cari resepi ni nanti....google, here i come!

speedrider said...

Tak nampak KACANG pun? huhuhuhuh

Anonymous said...

Di JB, kat medan selera berdekatan Wisma Persekutuan tu pon ada. Dan sedap n pekat kuah daging tu. Memang umphhh lah. Boleh pekena ais kacang sekali. Power!
Lagi satu di medan selera Anjung Nusajaya (sebelah Mydin). Sedap gak.
Selamat mencuba..

deaf said...

hi speedrider,
mungkin lain2 tukang masak, guna lain2 style, resepi dan cara hidangan.

hi anonymous,
thank you. info sangat berguna haha. Masalahnya aku ni, kalau ternampak ikan pari asam pedas, terus makan yang tu je haha.

gayour said...

kolam kacang?
gua rasa TAK nak cuba!

berteromber said...

Lagi satu lupa aku...kat hutan bandar pun ada...boleh try..

faizal abd fathi said...

pernah try kat balai bomba... 4 kali tambah... sedap oooo

metal brain asylum said...

makanan ni mcm kuah kacang nasi impit/satay ke abg deaf?