Friday, November 15, 2013

roti plaster, roti tampal, roti jantan, tahu goreng...

Aku rasa Belinda Carlisle kena tunggu lusa tulat la eh?
Kang korang gi smayang jemaat nanti teringat2.. hahaha...

So meh kita borak pasal makanan lagi... dan nari aku nak sambung merapek pasal perbezaan nama makanan yang sebenarnya serupa di berlainan tempat...


ok korang semua maklum, kalau korang kat Malaysia, korang panggil Roti Canai, bila korang masuk Singapura korang panggil Roti Prata.
Selain tu yang common tu cam...roti kosong, roti telur, roti telur bawang, sama je sebut..

Kalau korang nak berbual speaking London, tetap cam one egg, one plain, onion with egg gitu... sama je..

tapi hah....bila korang nak mintak modified punya roti prata/canai ni kadang2 kena explain...

Kalau kat Malaysia...selalu kita pakai Roti Tampal.
Bila kat Singapore, selalu kita pakai Roti Plaster.
Dimana..telur tu kena masak melekat kat luar roti tu la...



Tapi...kalau dua telur, front and back...


Cam gini,


power sey yang ni aku makan tu hari...ni kat KL nye..
Korang panggil roti Jantan.  Pasal kalau korang cakap roti canai tampal telur dua, nanti jadi kasi dua roti lak padahal kau nak satu roti aje telur tampal depan belakang kan?

Hahhhh... nanti boleh sambung pasal roti ni semua....


ok last kopek buat hari ni...., gambo makanan tak boleh tampal banyak2 aku yang excited air liur semua terkeluar semua haha..

ni Tahu Goreng... sedap.....  tahu korang goreng, then taruk sambal kacang gitu yang paling best "on the spot" baru buat, hah ni dulu kalau korang makan kat pusat penjaja yang Harbour Front tu depan vivocity tu dia buat sambal tu on the spot..
Ada gerai lain, dorang dah ready dah sambal tu, tak kick la, pasal sambal ni cam kena pedas gitu...
then kena ada taugeh, kena ada timun...
Sedap korang, kalau korang jenis tak reti dan tak suka makan tahu pun, tapi makan ni pun korang tentu rasa sedap..
Pun tak mahal pasal makanan penjaja kan....
Lagipun, tahu tu sihat kan?
sedap korang...

Addict!!




ok la...nanti kita sambung...

popiah basah... tulang....
hah ni semua nanti....haha....

ok la, tak boleh bual kons banyak sangat, aku nak blah...


Anyway, roti canai roti prata paling sedappp kat Singapore aku pernah makan ialah kat satu tempat pembinaan tu jam kat Marina Bay, dah abis dah construction site tu, India tu dia tunggu kau order baru dia canai roti tu depan kau...
Sedap giler....
Tapi sayang la, orang luar tak boleh masuk sebarang kan, tempat pembinaan gitu....tapi elok je la makan takde la batu ke pasir ke dalam makanan tu ye tak?
Sedappppp...
Kalau aku masuk Malaysia, rasanya semua gerai pun sedap roti canai je,
cuma kat Singapore, kadang2 roti prata je cuma nak alas perut je,  kuah sedap la tapi roti dia cam tebal la apa la...

ok la, aku nak blah ni kali serious, como estais amigo.

9 comments:

berteromber said...

ko macam tau2 jer pagi tadi aku sarap roti tampal...

kat FB ada org letak "Roti Najib"...roti kosong takder telur...heheh...

Rafi said...

Roti tampal telur goyang ada setengah org panggil,pasal kuning telur tu tak pecah..heheh..
Kalau tahu,aku suka makan tauhu bakar..

Adi Herman said...

Wow...roti jantan memang terbaik!

Portdy said...

Roti jantan . Dua telur. Ok...ada connection .

matakucing said...

Roti banjir jantan.. Roti banjir + telur stengah masak 2 biji hahaha

Iaryylr yylriar said...

dah malam gini, aku yang masih di persimpangan singgah blog ni, rasa lapor pulak!, epok epok, kacang pool, roti prata..., roti jantan tu baru tahu hari ini. Dulu masa aku di tugaskan di Hatyai Thailand, di pangil roti pisang dengan pisang dan roti mangga dengan mangga thai yang masak ranum tu, Rege dia lebih kurang RM5.50 ke RM7. kalau kat sini kari dan dal, kat sana cuma susu saja, nak cari makanan halal...itu jer dapat sapu untuk makan malam.

A.I said...

aku tak suke roti cnai telor bertepek camni. biasa aku order, roti banjir (potong2 siap tuang kuah) atasnye, letak telo mata goyang (kuning lembik). yg mcm aku mkn ni agaknye org panggil apa yek? roti betina kot :P

deaf said...

korang makananan hidup..

Siti Hajar said...

Tak tahu nak comment apa untuk post2 atas ni sebab tak berapa nak kenal mereka. Tapi kalau pasal makanan, boleh comment banyak2. hehe..

Oke, baru tahu Roti prata tu sama je macam roti canai. Owh ya, some of my relatives live in singapore.

And, jemput datang st pete. Sangat cantik :D