Tuesday, November 18, 2014

Fantasi dan Syok Sendiri aku - SEARCH di Istana Budaya (kalau aku pergi la)

DISCLAIMER - Ini ialah post Fantasi merangkap Syok Sendiri aku pasal Search nak main kat Istana Budaya bulan 12 ni.

Aku tahu tak complete, contoh cam CD Double Trouble aku kedua tu yang dicetak kat kertas magik tu dah hilang, dan ni pun kalau sapa yang Pedantic (termasuk aku ok), pasal koleksi boxset tu ada yang pakai versi Kid not Hillary's Di Pintu Sepi Cassette Tape if you get what I mean...KAset? abis dah semua....dah takde dah Search nye kaset semua, tapi rasanya Di Pintu Sepi Polygram aku ada lagi kot, Mungkin dah hilang dah buang dah...

Rintangan #1 - Mula2 aku dapat tahu Search nak main bulan 12 ni empat malam berturut2, terus aku cek rota kerja aku. DAMN!!! Semua empat hari Search main tu aku kerja lak. Nak kena ambil leave, nak kena mintak tolong kawan2 cover aku.. Leceh..
Rintangan #2 - dengan Kembara, Tenacious D and MR BIG pun nak main... ooohh shit, melampau la kan kalau aku overdose rock n roll, so ok, Tenacious D and MR BIG aku decide to skip, MR BIG walau memang confirm takkan menghampakan tapi dah tengok, so skip. (Dan aku tak bedek, Mr Big main, setiap lagu adalah terindah sangat, KAGUM!! KAGUM SANGAT!! kualiti lagu2 Mr Big kalau main live, siap Paul Gilbert sorang2 main AC/DC Highway To Hell lagik),
Tenacious D tak pernah tengok tapi Jack Black legend omputeh, bukan legend melayu (CEWAHH!!!! Aku yo-yo-oh je berbual gini macam), Kembara Mach I is playing one more time, nothing beats Kembara Mach I, so maybe next time for these bands Omputeh......


OK, so Search empat malam di IB, Nak pilih hari apa? Macam Wings tu hari Istana Budaya aku purposely pilih Sunday, final night, pasal final night, ALL OUT la kan?
Search pulak macammana? Ohhh Stress giler siak...... Tapi apa pun kerja lagi important... Tanggungjawab Mencarik Rezeki bukan sesuatu yang boleh dibuat main ye my techno pump up the jam frens.... So kita tengok cammana...

Tapi tu tak menghalang aku Syok Sendiri.... Berfantasi....

So lets kita mulakan....

Confirm ada berapa ketika aku akan rasa FED-UP,  RIMAS,  BORING, RESAH!!, SENDU!!! kat persembahan Search nanti.... Korang tahu apasal???
Pasal, aku akan tak tentu harah bila you know that song? Yes... Hisapbella is played. Aku tak suka lagu ni ok... JANGAN LAHAR AKU OK!! Aku speak my mind aku tak suka lagu Isabella, lagu tu aku tak suka pasal ni serupa Extreme, More Than Words ialah Extreme untuk ramai orang, tapi bak kata Nuno, ngan More Than Words dia ada duit belanja....
So aku paham, Isabella is a periuk nasi untuk Search. Cuma I cant stand people reaction to that song and their mentality.
Dah tu, Search akan main PAWANA. OH PLEASE!!!!  Enough is Zenough...  Pawana and Isabella is like, adakah ni dua je lagu terbaik Search? Come ON!!!!!
Dan of course, Cakap Memang Murah, Pelesit Kota, what else? Oh nooo..........
Lagi sekali aku cakap SILA TOLONG JANGAN LAHAR AKU!!!!...
Search have to cater to the masses, to the popular sector..., and the GENERAL public loves their Hisapbellas and Pawanas... OK, Sapa korang nak celen apa aku cakap ni tak betul???
General Public akan kaitkan Search ngan Isabella dan Pawana.
And I know you Search fans tahu Search is much more than that!!

OK, so then aku SPEKU, wah... empat malam, Amy boleh ke on vocals? (IRON MAIDEN UNWRITTEN RULE kalau korang perasan, two night maximum, 3rd night no show..) Definitely its not easy ye. This is Search ok. Tentu ada certain kualiti kontrol ye tak dalam setiap persembahan dorang.
Though I hope it will be at least 2hr 30mins show, but if it hits 2hrs I will be happy.
Aku harap aku disurprised kan.

So aku bongkar la koleksi aku.. Pasal aku speku takde peral aku akan pergi tengok Search main la salah satu malam...
WAHH!!! Aku angan2 mat jenin, Pergi Empat2 malam, Wahhh boleh buat boxset live album versi boots macam Deep Purple buat yang Made In Japan tiap2 malam tu... WAHH!!!!!!!!!  OPPSSS!!!
HAHA, takdelah nak gi satu malam ni pun aku belum plan apa2 pun..... Oh stress ok. I am really trying my best untuk kawal waktu, bukan biarkan waktu kawal aku... dan kita kawal penat, bukan penat kawal kita, kita kawal tidur dan rehat, bukan tidur dan rehat kawal kita.
And that my frens is the challenge of LIFE, for those of you who are like me.





ok, Search, lebih seratus lebih lagu dalam koleksi mereka ye...... So whats the songs???
Since ni fantasi aku.....dan syok sendiri aku.....keyboard aku, suka aku la nak type apa..haha...

takdelah, aku gurau je ok... I mean ni fantasi aku je la kan, aku pun insignificant scumbag, cewahh, tapi I am still allowed to dream right? Cehhhh.... Speaking London..

OK OK...

Ni setlist fantasi aku, fantas aku takde lagu2 ini ye.... HISAPBELLA, PAWANA, CAKAP MEMANG MURAH, Panggung Khayalan,  Emanuelle, PELESIT KOTA, GADISKU, FANTASI BULAN MADU, ISI DAN KULIT, MMDUT, FENOMENA dan GME!!! hahahaha... Gothik Malam Edan! KEBABOOM!!!! eh tu ke lagu ada gunshoot? lupa lak...

OK, ni setlist fantasi aku untuk Search main kat Istana Budaya... 24 songs... what I believe are fair balanced between the slow, mid tempo and fast songs...without relying on "those" songs that I have enough.


READY???




1. BENCANA (takde lagi thrill la dari first song, Amy start nyanyi belakang pentas "silau mata, batin ku menyaksikan" then pelan2 masuk pentas..THRILL OK!! THRILL GILER!!!!!!, tapi sila jangan lupa microfon ok!! hahaha, kelam kabut crew member pergi lari depan ambik mic) hahaha..

2. PARANOID!!!!!!!!  thorbaik lagu ni...
3. METROPOLITAN!!!!!! laju lagi laju lagi laju lagi laju!!!! Faster Faster Faster!!!!

Abis je 3rd song, kita semua hadirin semua dah tak ikut protokol, semua diri atas kerusi semua kasi standing ovation giler babi nye kat Search...

4. Amy Search berbual sikit then terus start nyanyi HELLO KAWAN!! acapella...
5. IRAMA MARAKAS!!! by this time ada stage diving semua dah... keadaan dah tak terkawal dah... HAHAHA!!! ok la gurau je la... aku tahu korang semua duk sopan sambil kepit.

(Serious berbual kejap...IRAMA MARAKAS...what a song, what a brilliantly Romantic set of Lyrics...Ada video kat GME nye double disc yang Loloq baca liriks ni, cantik sangat ayat2 lagu ni...Cantik sangat...
 Aku sangat suka lagu ni... Tak tahu bila dengar lagu ni, aku nak happy senyum, atau aku nak termenung, air mata meleleh kat pipi...)

OK OK sambung berangan...

then ok.. Ada Cello group tu kan?
ok lincah lincah..... terus start cello group tu... korang tahu lagu apa???
.
.
.
.
.
.
.
.
.
6, MALAM!!!! orang keliling aku tengok semua dah start nangis2 dah kegembiraan...strangers semua peluk2 nangis2 kat bahu...
Giler gempak setlist kan? korang cakap ngan aku ni bukan setlist yang best dia punya pacing??

** aku takkan lupakan ada satu show Search main ngan Lola tu jam kat Larkin, ada orang ni sebelah aku, dia satu show tu, abis setiap lagu dia pekik sorang2 ulang2.."MALAM!!! MALAM!!!" , agaknye betapa suka dia kat lagu ni eh? nah!! Search main...heheeh

7. ok pasal aku nak Search, bukan nak orang lain...so kita get it over with ni cello group...
MELAYAR BAHTERA!! nanti ada backdrop tukar curtain macam Iron Maiden buat gitu, artwork Rime Of The Ancient Mariner gitu....  (THRILL GILER KAN???)

OK BYE BYE CELLO GROUP....Aku nak tengok Search, thanks Bye!!! hahaha....

Then Intro pakai kaset Manowar Wheels Of Fire...VROOOMMM!!! VRROOOMMMMM!!!!!!
Then Yazit pun appear on stage.. Pasal first seven songs is 2nd drummer main kan?? (ok ingat ni fantasi aku ok!!)...
Tu jam, keadaan dah tak terkawal, sapa kat tingkat dua dan tiga dah terjun pergi tingkat satu.....!!
So Yazit start drum intro....
8. KERETA MERAH!! Yeah Baby!!!!!!
Then ok, semua tarik nafas tarik nafas.... NEXT!!!!!

9. ANALOGI 0.1  by this time ada dah panjat stage semua buat breakdance pusing2 kepala kat lantai gitu..

Ok terus tarik nafas, Amy Search start berbual lagik...introduce 2nd drummer naik atas pentas..... Terus LASER BEAM gitu semua start tembak!!..

Ala....Staff Istana Budaya semua pegang laser beam tu kan bila orang keluarkan henpon, so dorang memang banyak stok.... So tak jadi hal..
So drum solo... 2nd drummer dan Yazit...
Ni part Drum Solo... aku nak tengok covering drummer drum solo ngan Yazit macam Yazit drum solo battle ngan Saha Lovehunters macam gini... YAZIT SEARCH dan SAHA LOVEHUNTERS main sama2 lepas tu drum solo dua orang..... start minit ke 5 gitu...
tak mau lama sangat la kan.....



Terus Yazit ending drum solo terus korang tahu lagu apa???

10. Neo Romantika

Then ok Yazit pergi rest...2nd drummer masuk balik....
Sambil ada tu Werewolves...AWOOOOO!!!! BARK AT THE MOON Ozzy gitu....

11. What else?
SERIGALA SEGALANYA!!!!  aku suka ok!! ni fantasi aku so aku nye suka la aku nak Search main lagu ni... mesti ada backing vocal..yang ada GROWL nye suara backing tu...
Korang tahu kan apa aku cakap? Ala...30 years Search ada Growl kat belakang tu....Nafas2 gitu..haha.

12.Amy Search cakap sikit dorang nak main lagu slow....
ANDAI KU MILIKI SEMALAM... oh yeah baby!!!!!
13. MENITI TITIAN USANG... ok aku suka ok!! so ok lagu ni Search main banyak kali pun aku OK!! hahaha...
14. Manusia Oh Manusia... Then semua hadirin pegang tangan ramai2...cam buat cam rantai gitu...paham?? hahahaha... OK la aku merapek ok...

15.. Then Amy Search cakap lagi sikit...
then ok KEJORA KU BERSATU

16. Fast balik...
ORANG TIMUR!!! Wooooo Surprise!!!! huhuhuhuhu... Tu jam belon2 semua dilepaskan dari siling, ada tembak confetti....., then ada bola2 besar macam Metallica tu semua Beach Ball besar gitu ditendang dari stage...

Amacam Alrite kan???

17.Amy cakap ok Last song... So...ermmm.....
Balada Pemuzik Jalanan..

ok
then ada suara host pompuan cakap "anda nak lagi??" macam Wings tu hari...

Encore starts...

So then ok Search keluar balik....ngan Yazit... then dorang peluk2 satu sama lain, high 5 gitu...



18. FEEL THE PAIN!!!
Amy nyanyi style orang putih nye slang....."BARB WIRE KISSES!!!"  Aisey bedah...
then on the guitar solo...... Kid ngan Nordin terbang macam Paul Stanley... gi tingkat tiga...
tapi tu jam tingkat tiga dah takde orang pasal semua dah terjun pergi tingkat satu? Remember???
hahahaha....
Then dorang gitar solo tak mau lama, just 4 minit ok kot,....then ok terbang balik, then sambung balik "You always feel the pain" cehhwahhh...
Wahhhhhhhhhhhhhhhhhh Dream Setlist.... untuk aku la....

19 Then wahhh semua dah nak collapse dah pasal setlist dan persembahan sangat best giler...
Then ok cool down....
TEGUH.
ni kali Amy Search pulak terbang gi row belakang level one...... RIOT la jugak kat belakang then dia jalan2 kat aisle tu...
WAHHHHH!!!!! tu jam keadaan dah tak terkawal... semua keluarkan henpon....then Amy body surf macam MentariMerahDUT kat Planet Hollywood (I was there also hahaha)...


20 then...lampu gelap....AIK BLACKOUT KE????

Terus masuk Bon Jovi nye Dave Bryan keyboards...tet tet tet tet....

PEMBAKAR PERASAAN ok...

tu jam, abis fire extinguisher, fire hose semua dah kena taken over by the crowd, abis semua dah basah banjir dah Istana Budaya....

HAPPENING GILER....

Anyway lagu ni, ending korus....42 kali...ok cukup??? ok genapkan 50 kali nyanyi korus last part tu...

ok Search say goodnite. ..

OK la, puas hati dah semua....

Then We Want More!! We Want More!! gitu crowd.... Lagi Satu!!! Lagi Satu!!!

Then.. Search keluar balik..

Semua pakai baju tentera...... Macam Village People sikit...

Amy pakai baju Navy, Kid and Nordin baju Air Force, Yazit dan Nasir baju Armed Forces...

So takkan nak bawak Hisapbella kan??

21
So terus start DERAP KOMANDO


KORANG IMEJIN!! KORANG CUBA IMEJIN SETLIST GINI!!!!!!!!! Korang macammana punye happy giler???


So Search one by one say thank you...then without another word terus main ni tiga lagu then terus kembali belakang stage.

22 Di Pintu Sepi
23 Langit Dan Bumi
24 PASTI ( but of course... kita semua tahu takde dah lagu lepas ni... so semua belen2 suara tu nyanyi la korang "kau lah mentari!! aku rembulan!! cehhhhhh.. Rindu ku ini adalah milik mu ceehhh, then lagi sekali second round belon2, confetti, beach balls macam Metallica tu semua dilepaskan, then tu jam Water Sprinkler kat siling semua activated, Wahhh ramai2 basahhh....

dan kita semua bersurai..... Korang imejin just imejin show macam gini.......

lepas tu aku cek, WAHHH!!! bootleg aku sound macam Live After Death nye sound la...

HAHAHAHAHAHAH!!! Ok Ok, ni aku memang terover berangan dah...



Tapi ada yang tak puas hati, dorang cakap dorang bayar tiket mahal2 takde Isabella.... Pergi komplen kat Istana Budaya nye kaunter tiket mintak REFUND!!!!

Seriously korang rasa aku cakap ni betul ke salah kalau Search main setlist gini untuk korang fans Search , dan orang complain mana lagu Isabella?? Semua datang nak tengok AMY SEARCH (bukan Search ok!!), semua datang nak tengok konsert AMY SEARCH nyanyi lagu DIA iaitu Isabella

Besok sokkabar semua Reporter semua kutuk2, kenapa Amy Search masa kat konsert dia, dia tak nyanyi lagi hits dia iaitu Isabella????

Well...Possible tak? korang cakap aku??? Possible tak????

Berapa banyak lagu Search yang best2 , takde Gadis Ku, takde Fantasi Bulan Madu, takde Isi Dan Kulit, takde Isabella, takde GME, takde Mentari Merah, takde Cakap Memang Murah, takde banyak yang selalu dalam setlist Search these few years...

aku nye setlist is quite balanced kan? every album represented...
Since its Kid, so why not focus on Kids era...


SO I put more songs from Kid's Era... More songs from Rampage and of course "maybe" my feberet Search album "KARISMA".



ni kalau aku PERGI la.... HAHAHAHAHAAH!!!! So baik korang harap aku dapat pergi....

kalau aku tak pergi...  Isabella!!! Isabella!! Isabella!!!!!! hehehehe...



OK... hope you enjoy this post....and have fun...

I know its idiotic... hey but thats me.... HAHA.





I think Search will occcupy my ears when I walk and take public transport these few days....









9 comments:

Rafi said...

Hisapbella..hahaha..tapi ok jugak set list tu..di pintu sepi,pembakar perasaan best apa..
Btw, search 10 tahun tu indon pressing ke?

Anonymous said...

Serius bebual setlist lu ni memang thorbaekkk.. Mana la tau jadi kenyataan. Aminnnn..

metal brain asylum said...

setlist yg fresh . yeahhh \m/

D'arsil said...

pepagi lagi dah buat aku senyum manjang...
gilerlah setlist cam ni ngan lu punya imagin tu pergh!! meletup terus IB...
cd album 10tahun tu impian seorang peminat search utk dimiliki,, aku ada kasetnya saja...
ada lagi yg lucu ni..hahaha yang terjun dari tingkat satu mmg klaka siakkk...
ohya aku kan pegi dah beli tiket, tiket aku tu hari sabtu, klu ikutkan hati nak saja ambil hari khamis, bila2 fikir2 kerja nanti suruh ot naya aku.. putuskan hari sabtu lah pegi, hari cuti, sbb tak sabar punya pasal kan.. bila baca entri ni, kata last konsert nanti ahad all out.. rasa cam nyesal gak beli sabtu.. apapun syukur lah aku dah ada tiket..hehe

lagi boxset ni rasa2 ada lagi tak jual.. hahahaa...

berteromber said...

kalau aku punya setlist mungkin ada tukar beberapa lagu la..tapi still tak akan ada Hisapbella....hahaha...

Tapi aku rasa macam aku done dah dengan Search live...aku dah tengok zaman Hillary...aku dah tengok zaman Kid...tapi alangkah bestnya...fantasi syok sendiri la ni...kalau dorang panggil Man Kidal as guest appearance...main lagu "Musafir" atau "Cinta Sepi"..."pastu Yan pulak join atas stage...main lagu "Jiwa Jiwa Luka"...

pergh!!!!

Hana Syed said...

entry ini membuatkan ku teringat sahabat zaman diploma dulu memang layan search habis2an. Jamming ka battle of the band ka mesti bawak lagu search. Sampai kalau search kuar kat tv aku kena bgtau dia. aku rasa dia mesti join konsert ni nanti.

PC kOKak™ said...

nyesal aku tak beli box mp3 kaset tu dulu huhu..

Portdy said...

Speechless. Very passionate punya writing

nasib baik aku minat Taylor Swift je.

cLinaku said...

hahahahahaaaaaa....