Wednesday, November 5, 2014

Pengeboman Belgrade dan Perigi Roman / Belgrade Bombing Remnants & Roman Well (my Maiden Europe 2014 backpacking to Serbia, France, & Hellfest 2014 PART 18)

Belgrade, Serbia is such a wonderful and amazing place to explore by foot, although its hilly. 
I took the opportunity to just walk through the streets and this is one of my Discoveries... though its a solemn sight.
REMNANTS of the Belgrade Bombing of 1999. Its been 15 years. 

Sudah tentu ramai dari korang semua tahu, atau ingat, atau pun mungkin dengar cerita atau baca pasal apa jadi waktu PERPECAHAN NEGARA YUGOSLAVIA dahulu...
Kalau korang tak tahu, ambil lah tahu....

Posting ni aku rasa baik aku tak banyak komen situasi waktu tu, tapi kita layan gambar je la...

Sebenarnya, kat sana aku ada cek, ada apa2 game bola tak? Rasanya takde la, tapi kalau ada pun, aku mesti takut nak pergi tengok.. haha.

Nak pergi Red Star Belgrade nye stadium pun, takpelah, lupakan..pasal aku cuma plan nak jalan kaki je dua hari tu, dari awal pagi sampai larut malam..



Jadi apa sebabnya bangunan2 dibiarkan begitu sahaja selepas 15 tahun dah...
Aku tak tahu...

Ini ialah sebahagian bangunan2 yang dibom jet pejuang US pada 1999 dulu.





Aku rasa tentu menarik sangat dapat mengembara tengok seluruh pelusuk Serbia, Sarajevo, Bosnia, Kosovo, Macedonia...Croatia pun..sambil menengok Maiden main kat suasana sana.

Cuma aku ada suspens sikit bila baca pasal masa aku nak pergi backpacking tu, berapa tempat di rantau tersebut menghadapi banjir besar dan periuk2 api semua terapung kembali dan hanyut gi tempat lain....tapi tak la kat bandar Belgrade..

Anyway, tu hari tengok petikan game bola  Serbia lawan Albania kat youtube, dahsyat wei masa drone tu terbang, nasib baik la takde apa2 jadi buruk lepas tu ye tak...

MOVING ON TO PART TWO OF THIS BLOG POST...




OK, beralih ke aku cakap tu hari, korang yang layan macam cerita2 perang zaman dulu, korang yang layan pasal medieval nye sejarah, sejarah kota2 yang dalam kubu dikelilingi tembok besar dan tinggi, zaman2 dulu gitu...
Cammana dorang dapat air? Aku pun kadang2 fikir...

Jadi ni ialah satu contoh di kubu perang Kalemegdan yang aku dah cerita bergambar berapa posting sebelum ini...

Ini perigi dinamakan Roman's Well. Takde kena mengena ngan Tentera Rom mahupun empayar Rom.

Dibina tahun 1717 sampai 1732 oleh Empayar kerajaan Austria. Waktu ni mereka berjaya menawan dan menguasai kota Belgrade ni dari kerajaan Utmaniyyah (Ottoman Empire).
Tapi lepas tu kerajaan Islam Uthmaniyah ni dapat kuasai balik tempat ni.

Tapi apa aku tahu fungsi utama perigi ni iaitu untuk kasi minuman dan sumber air kat tentera kurang berjaya kot,... jadi tempat ni berubah fungsi dia...
Dan tempat ni kalau korang tengok gambar2 ni pun dah memang seram2 gitu... tempat dilaporkan tawanan ditahan, DIBUANG dalam perigi ni...
In fact, kalau korang baca kat internet, tahun2 1950an gitu pun ada orang lelaki ni bunuh bini dia dan dia buang mayat bini dia masuk perigi ni...
Apa pun, dilaporkan air di perigi ni bukan datang dari sungei yang aku cerita sebelum ni, tapi dilaporkan air nye sumber dari bandar tu sendiri...



THESE ARE SOME PHOTOS OF THE ROMAN WELL OF THE BELGRADE FORTRESS together with all the detailed informations on the construction of this well,  as displayed on the walls near the well itself. It makes interesting reading and "day-dreaming" for those of you out there who fantasize about dungeons and medieval warfares and sieges and all that comes with it...  
I really love how they designed the natural ventilations and lightings.. It must have been a  sight to behold back in those days 300 years ago... with swords and shields.. and CATAPULTS. I have a fetish for Catapults... Thanks to Judas Priest's Freewheel Burning which introduce me to this word.




Entah eh kalau betul ni jadi dungeon siksa2 orang lepas tu campak masuk dalam perigi ni...
tapi cerita lama ni semua ye tak...










Menariknya tempat ni aku pergi takde orang...

Apa aku nampak pun, bandar Belgrade ni pun bukan bandar kita nampak pelancong gitu....
Serbia, Belgrade ni semua, Yugoslavia ni semua rasa aku bukan tempat melancong, tapi tempat MENGEMBARA...
nanti aku tunjuk korang dorang punye streets lepak2 minum kopi, shopping2 gitu...

Actually sekali je aku nampak group tapi pun aku tengok macam orang tempatan jugak, mungkin dorang dari kampung2 ke desa2 ke datang tengok bandar dorang...

Tu la best nye kau pergi tempat gini....  Kira pandai2 la ko merayau sendiri.... Ataupun mungkin ada pengembara lain kot? Aku je tak perasan.. hahaa...
Tapi aku tahu masa malam Maiden main tu, aku speku memang seluruh pelusuk dunia ada segelintir peminat2 Maiden datang travel tengok dorang main suasana kaum Serbia.

Oooohh Trivia sikit ok - Gentleman yang waktu zaman muda dia, rakam seluruh persembahan 1986 di Yugoslavia yang Maiden main Loneliness Of The Long Distance Runner tu...
Yang rakaman dia tu sangat dihargai sampai sekarang...
Dia ada pun malam tu, aku tak jumpa dia, tapi.. aku tahu dia ada, pasal aku ada rakaman malam tu yang dia buat...tapi aku tak dapat terus dari dia, aku dapat dari tenet pun...
Tapi tu la...trivia.....dia duk oz sekarang...tapi dia balik kampung la kira tengok Maiden kat kampung dia 






Throw me a penny and I'll make you a dream
You find that life's not always what it seems, no, no
Then think of a rainbow and I'll make it come real


- Black Sabbath's Wishing Well...






Pegang kamera betul2 siak... kalau jatuh kirim salam la ... cammana nak pergi retrieve kan? ...

Aku pun nervous jugak aku tengok jaring2 besi dia tu macam tak kuat je kalau aku yang terbololos... cehhhh.. melayu aku...
ada ke word terbololos? ada kot..

Surrounding area...






OK ok korang belum tengok dorang punya zoo, aku nanti tunjuk...korang tahu jaring2 keliling sekolah gitu...hah...cam gitu je kot kandang singa putih dia...
kira kalau kau masuk jari, snap...macam KFC je rimau tu makan...SERAM aku, dah la rimau2 tu terdongak2 tertengok2...pasal dorang syok dan tertarik kat pompuan2 Serbia joget tradisional ngan lagu2 tradisional...

To Be Continued...

Another Kalemegdan Belgrade Fotress view from top...


- FALLING OFF THE EDGE OF THE WORLD.....


ok bye....



9 comments:

Ijau D. Koceng said...

dah 18 episod rupanya ye...

speedrider said...

nice report deaf. nice pictures too.

berteromber said...

betul la deaf...sunyi jer nampak tempat ni...kalau kat malaysia tempat2 macam ni penuh dah dengan pelancong...
ni kalau sorang2...waktu senja...seram jugak ni...hahaha...

D'arsil said...

ada kah gambar pempuan serbia tu bejoget2.. nak tgk hehehe...

Rafi said...

Ok jugak mcm ni..takda la nak berebut2 dengan pelancong lain..nampak sunyi dan mendamaikan..nice photos.tq share abg deap

faizal abd fathi said...

i want more...picture... lawooo ooo

dilabangiWORLD said...

satu sejarah yang menarik
nak harapkan aku gi sana entahnya bila
sekurang2nya aku tahu tentang sejarah ini dimana dunia gempar dengan peperangan waktu ini
terima kasih dep..
sambil jalan ngan Iron maiden hang dapat selitkan pengetahuan history buat kawan2 hang semua
* photo memang cun BRAVOO

aquarius morius said...

Blogwalking sambil baca entri. :)

Aquarius recently post : Bagaimana akhirnya saya berjaya atasi masalah rambut gugur

Siti Hajar said...

Travelling is an eye opener isn't it? There's a lot we can learn from it. That's y i love it.