Sunday, November 16, 2014

Vojni Muzej - Military Museum - MUZIUM PERANG SERBIA (my Maiden Europe 2014 backpacking to Serbia, France, & Hellfest 2014 PART 19)


Terletak/Situated as part of the Kalamegdan Belgrade Fotress in Serbia....

It is really amazing place.... the whole Kalemegdan Belgrade Fotress area...




Tengok ni teringat ACDC , teringat badge lama Arsenal...



Apa pun,
Aku nak tekankan,
Terpulang pada diri kita sendiri untuk menilai sesuatu itu sendiri dari ilmu yang kita kena carik sendiri.. 

Tempat ni sangat patriotik, negara ini sangat patriotik dan penuh semangat nasionalisme. Aku terpaksa kagum tengok dorang.


Thousand years of wars and battles. Saying that I am overwhelmed by all the exhibits and info, is an understatement.
It is up to us to think....












I once saw the JON BON JOVI movie, ok its not as if he got a main actor role, I think he got killed quite early? LOL!!.
 the World War II movie about stealing the Enigma Machine from a German Submarine..
So it go me interested...
So I finally got to see one...




It does influenced my mentality, looking at some old weapons, I cannot help but associating it with Manowar old artworks on the albums...
Sorry, I dont know much about NEW Manowar...
I always have the Ross The Boss and Death Dealers albums to entertained me if I kind of miss Manowar.








LAGU MELAYU tak dilupakan... Apa tu lagu Bandi AMUK lirik dia "pakai la baju perang mu", ke hapa ntah... dah lupa... ni kat album Hakikat...




Selalu baca pasal BYZANTINE nye zaman....
memang kagum la.....aku menengok ni semua...





Menarik jugak macam aku dapat ilmu,  tahun 1102 dulu gitu Croatia jadi sebahagian Hungary....

Memang la kagum sejarah dorang ni memang lama....




Of course macam korang dah boleh agak, museum ni memang taruk je semua foto2 atau cerita2 yang boleh dianggap ganas tak mungkin tak sesuai untuk semua....

OK, Menarik untuk aku macammana dorang describe IMPALEMENT tu.....

Kita panggil apa tu? SULA eh???

Mungkin gitu cara nya? aku tak tahu...tapi menarik...







Ni aku selalu teringat apa tu? Death nye character nanti bawak kan? kalau cerita omputeh....




OK lagi...




Cantik kan tempat ni.... OK aku ni belum post so aku tampal sini....

Bayangkan semua bawak pedang, ngan baju besi semua ramai2 lari sana sini...

Then ada arahan "ARCHERS and Catapults!!!!", at my signal unleash Hell!!!"...

Giler la THORBAIK!!!!











Aku suka diorama dorang, macam real.....

Anyway, Sultan Mehmed tu tak silap aku ambik tentera dia perlukan nak dekat 100 tahun untuk dapat tawan kota Belgrade....






Semoga korang dapat manfaat dari baca posting ni........


I guess it took me about some time to finish this museum but still I was rushing a bit.....
Maybe next time I will come back (yes I know in my dreams, but you never know... maybe Maiden will play a very special setlist with Alexander The Great, Judas Be My Guide and Montsegur in Belgrade LOL!!!, hmmmmnn Montsegur...now that is a nice place to Backpack too? yes???) ... So much to digest if you love medieval wars and battles and whatever that comes with it...

Anyway... more on Kalemegdan Belgrade Fotress and all the amazing things that are part of it on my previous posts...





8 comments:

Rafi said...

Banyak senjata diorang yg tak penah aku tgk..tgk sabit panjang tu teringat cover album grim reaper..pedang dia kalo ukur tinggi ngan aku mesti pedang tu lagi panjang.. Heheh..as always,thanks for sharing these nice photos bang deap

faizal abd fathi said...

cantik gambar... dan info pun menarik

PC kOKak™ said...

bro deaf, itu raja kaki sula tu vlad drakula tu kau tahu kenapa dia anti sangat dgn islam sebab Sultan Mehmed dah fvcked up keluarga dia..kena belajar sejarah betul2.. btw, nice pic bro, terutama pic kartun cara camne nak sula tu.

D'arsil said...

tertarik ngan gambar lukisan siksaan tu, ikat kaki sbelah tarik memang putus dua lah, macam art levi's pula hahahaha

lieyalatif said...

ADE IRAS2 MCM KAT KOTA a famosa bile tgk meriam2 tu semua.... sape minat sejarah mmg seronok kat sini.... unik tgk senjata dulu2.... tapi ade gak yg aku tgk ala2 scary sebab terbayangkan2 kejadian betul2...sula tu ngeri betol ...erkkkkkkkk

Siti Hajar said...

Once in my life, tak pernah terfikir nak masuk muzium perang! And its a very informative post. And serbia? pun tak pernah terfikir nak pergi.

berteromber said...

aku rasa negara2 yang selalu berperang lebih tinggi semangat patriotik mereka berbanding dengan negara2 lainnya...

btw...as always...nice and informative post beb...

metal brain asylum said...

semua ini merumuskan bahawa manusia adalah makhluk paling ganas diatas muka bumi ini. hahaha. Grotesque Impalement- Dying Fetus.