Monday, November 3, 2014

MAKANAN DALAM BEG PLASTIK (Hawker Delicacies in Plastic Bags)

Aloha semua..  Dari Negara Serbia punya keindahan, ke keindahan Paradise Lost dan ke keindahan makanan yang sedap2 dari gerai2 tepi jalan dan pusat penjaja.....

Aku rasa la kan, orang2 kaya , ataupun orang2 yang berlagak bagus ataupun pemimpin2 negara pun, raja2 sultan pun, dorang pun kadang2 makan makanan tepi jalan ye tak?
Dorang punya makanan pun dibungkus macam kita jugak ye tak? Letak dalam plastik...

cuma sebelum dihidangkan tu, letak la kat pinggan cantik dan mewah ye tak??

Aku rasa je la jangan ada orang marah...

PERNAH SEKALI, ADA ORANG POST GAMBAR KELUARGA SULTAN DIA, AKU CAKAP JUJUR AKU CAKAP something like this la 

- "GAMBAR NI MENUNJUKKAN MACAM SEBUAH KELUARGA MELAYU YANG BAHAGIA DI KAMPUNG".

pasal photo tu hitam putih dan semua berpakaian melayu gitu dan takdelah duduk kat kerusi sofa mewah yang sampai nak tenggelam gitu, its a very humble settting so aku just speak my mind la...

Aku rasa kalau Sultan dia dengar aku cakap gitu pun akan gembira, pasal menunjukkan rasa humility ye tak?
Tapi ada orang tu tak puas hati. Macam... "Tu Sultan aku ok!! Bukan sebarang2 orang!!"..
"I was actually praising your royalty Sir, sincerely and without any sarcastic intention." 


tapi guys tu bukan from any states in Malaysia la... hehe.

So korang jangan ambik hati ok kalau aku tercakap sapa2 makan lauk dan masakan dan kueh mueh gerai2 kedai2 tepi jalan....


HUMILITY IS VIRTUE.



Kita mulakan posting kali ni dengan kuiz. Cehhh.....

1) Soalan pertama , kasi warm up dulu..., korang tengok ni... Mana satu Popiah Goreng, Mana satu Popiah Basah??


Senang je kan???

OK, ni aku beli kat gerai yang makcik tu cuma jual kueh mueh melayu je & mee siam kat Pusat Penjaja Tekka di Singapura tu....  A bit expensive but its very nice.... Aku malas la yang popiah goreng tu nak letak sambal cili or whatever, aku makan gitu je pun dah sedap...
keyword- #Malas dan #leceh #makan sambil berdiri #makan sambil berjalan

2) OK lagi satu photo-shoot, cehwah!! tak agak2 word aku pakai...
Pun dari Tekka jugak, ni gerai lain...

Korang pandai, mana satu Epok Epok Sardin, Mana Satu epok epok kentang, mana satu Sambosa/Samosa style India yang dalam tu penuh ngan kacang2 seperti dhal, kacang hijau and all that kacangss....?



Hah, yang epok epok tu ada tricky sikit kan?? its all in the "DOTS" ye tak?

Selalunya titik merah is Sardin? lupa lak as I am typing this......

Ooo okay, seperti biasa untuk korang yang ada tak panggil ni Epok-Epok, korang panggil karipap.. which is very the mat salleh kan? "Curry Puff" gitu....apa sangat perkataan ni sampai yang ada gelak2 lagi ye? macam word gatal merenyam ke? Epok-Epok?? haha..


3) OK, yang ni foto ketiga, korang tengok kat kelip kat tepi epok-epok (karipap) ni...
maksud aku cara tepung kulit epok2 (karipap) ni kena lipat (clip) gitu...

korang tengok, cara lipatan epok-epok ni dua lain kan? hah.....

korang mesti tahu kan mana satu Sadin? Mana satu kentang??




hah... aku paling suka makan Epok-Epok or karipap homemade...
Aku lagi nampak macam gini pecah2, tak cantik lipatan dia...bengot2, terpeleot...

aku tahu handmade, so handmade sedap...pakai tangan semua..

ok, yang lipatan yang macam ermmm, kerang tu selalu is sardin la..ye tak??

OK ni pun epok2 kat pasar Tekka tapi gerai lain...


OK, asyik pusat penjaja Tekka je, so mari kita tukar...


4) OK, ni tu hari aku semayang jemmaat kat KL, hah.....so lepas smayang ada brader jual ni...
Samosa.. ok kira ni style brader melayu tu la...

SEDAP ok, ada ayam atau daging... I really like it...




5) Kelima....ermm....

OK la korang pun mesti dah boring so aku tukar lain....

Actually kan kalau korang regular naik bas ekpress, korang boleh agak la, kalau lain2 syarikat bas satu hal, dan lain2 driver punnnnnn satu hal jugak...

Semua ada lain2 citarasa kat mana nak break, nak toilet break, dan sebagainya..

So ni yang kat RnR yang kalau dari arah Dari Kuala Lumpur hingga Johor Bahru...
ni yang kat sebelum Tangkak kot?

Aku pun tak ingat la, aku selalu fail sequence rnr ni...

ok so mula2 aku duk mendangok dalam bas, aku tidur la kan confirm punye...

so tersedar dari lamunan, so nampak ni, pagi2 buta dah start jualan..so aku tengok ok, putu bambu kot, so aku pergi la beli satu...
Ohhh Putu Bambu World nye franchise la ye kot?






So ok la kan, aku makan dalam bas ekpress tu...abis kau.....lapar ke atau pasal tak baca bismillah? haha.

Siot korang, aku serious la...

OK OK, semoga korang terhibur tengok foto gambo2 makanan ni..... hingga ke lain siaran...

Support orang2 melayu jualan di gerai2.... Walau aku tahu Old Chang Kee sedap, tapi lets not forget our melayu nye...
Tapi mana2 gerai2 melayu yang tak sabar nak cepat kaya.... jual harga tak munasabah dan tak sedap atau low quality atau dah basi...

well..... (sambil angkat bahu)..



11 comments:

Anonymous said...

Putu bambu world tu di hentian rehat arah selatan Kg Bemban, Melaka.
Boleh tahan la rasa dia. Tapi pelik jugak putu bambu warna hijau..

berteromber said...

"kelip kat tepi epok-epok"

ni biasa orang panggil kelim...dari dulu belajo kelim ni...tapi sampai sekarang tak pandai2...boleh la...tapi tak cantik macam mak dan atuk kita buat...kemas jer...

Ijau D. Koceng said...

tiba2 aku terliur nak makan cendol pulut tepi jalan :)

deaf-angel said...

kg bemban.. ya thank you Anon

Aku selalu fail sequence RNR north south hiway.

ooo ya...sorry la melayu aku fail.

"KELIM".. got it.

cendol pulut? hmmmnnnnn

Rafi said...

Haah..rnr bemban.putu bambu world tu mmg sedap. Kalo epok2 aku suka yg inti sayur n sardin.. Kena kalo yg klip dia tepeleot tu yg sedap.. Lapar la pulak..keluar jap la gi beli..heheh

metal brain asylum said...

saya tahu nama lain utk karipap ialah epok-epok dari blog ni laa.hahaha.so edukesyenel.hehe.bang, slalu turun KL ke? we should meet lepak lepak.haha

WanBeruas said...

..Suddenly i miss my mom very own kueh2...Adoiiii...

Saudagar Mimpi ... said...

aku pandai kelim karipap...

tu je aku nak bagi tahu..haha..

D'arsil said...

ayat tetulis kat putu bambu.. ummm

deaf-angel said...

Korang semua kalau makanan segar bugar.. haha

A.I said...

errrrrrrrrrr.....
(sume pon nampak sodap). aku paling suke mkn putu bambu tu time panas. perghhhh...licin smp kelapa parut jatuh pun aku kutip makan :P