Monday, November 24, 2014

Kumpulan Kembara - Istana Budaya 21hb November 2014 (FRIDAY show) review and boots.

Hai Semua, ni ialah ulasan review aku pergi menengok Kembara main kat Istana Budaya Kuala Lumpur 21hb November 2014 (Persembahan Hari Jumaat punye). The so-called Konsert Kembara Hati Emas.

Sapa tak kuasa (I) nak baca aku merapek meraban tulis entahapahapa, korang cuma nak tahu setlist senarai lagu yang dipersembahkan malam tu aje...ah ni dia...
1. Ekspres Rakyat
2. Impian Anak Jalanan
3. Siapa Orang Kita
4. Sesat Di Kuala Lumpur
5. Ada Sepasang Mata
6. Bas No. 13
7. Perjuangan
8. Senandung Buruh Kasar
9. Impian Seorang Nelayan
10. Kolar Biru
11. Nusantara
12. Rupa Tanpa Wajah
13. Bunga Bakawali
14. Sekuntum Bunga Plastik
15. Di Perhentian Puduraya
16. Malam
17. Oh Bulan
18. Kiambang
19. Keroncong Untuk Ana
20. Kepada Mu Kekasih
21. Empat Penjuru
22. Ayahku Angkasawan
23. Kupu-Kupu
24. Kutu
25. Duit
26. Hati Emas
27. Gerhana
28. ENCORE - Khafilah 

Sapa pulak tak kuasa (II) nak baca nonsense aku ni tapi cuma nak dengar "bunyi-bunyian malam tu yang berkualiti rendah dan YANG TIDAK SAMA SEKALI MENCERMINKAN & DO JUSTICE kepada Sound Kembara main kat IB yang power giler malam itu", sila scroll paling bawah post ni...

Sapa semua pun tak kuasa (III)..korang buat bodoh sua...haha.


So lets begin..Seriously...

1) Untuk yang tak pernah pergi, atau Untuk korang lain kali nak pergi Istana Budaya, tapi nak guna public transport/ pengangkutan awam, its not really that bad.
Naik LRT sampai Titiwangsa, keluar exit tempat tiket tu turun tangga kat pavement tu lepas tu belok kiri. Kalau korang malas nak jalan, korang jalan depan sikit nanti ada teksi stand gitu korang naik dalam 3RM aje. Dekat je pun..
Tapi masalahnya tu sana kira main road gitu... So kalau korang nak jalan kaki pun boleh je, bila korang keluar korang pusing kiri kan?, jalan kedepan sikit tu nanti korang nampak jalan ikut bawah dan ikut naik jambatan . Hah, so korang pilij ikut jambatan tu pasal ada walkway. Kalau korang jalan bawah, leceh la jalan semua besar2 kat simpang tu. Dah senang je...jalan gitu je..sampai dah IB. Depan IB seberang jalan pun those HKL and IJN nye facilities. Ada la pedestrian overhead bridge jugak kalau korang nak seberang ikut law.
Waktu dah nak lewat Malam, korang ada dua pilihan la, keluar IB masa persembahan belum abis untuk kejar pengangkutan awam terakhir (hah, ni Metallica aku buat, Sorry la, antara last train ngan Seek & Destroy mana lagi important? haha.) atau kalau terpaksa naik teksi je la. OK la situ main road teksi insyallah banyak.

2) Pembelian Tiket untuk persembahan di Istana Budaya pakai online tapi takde printer ke hapa ke. Macam aku, aku beli tiket2 ni semua main online je...
So aku tak kuasa la nak print out ke hapa ke email tu ke, kertas2 tu whatever... Ermm sebenarnya.. printer kat rumah rosak, nak pakai kat kerja?..., tak boleh access internet pun haha. Giler ah kena trace dorang dapat tahu aku guna komputer kerja masuk internet, mampos aku. So tak boleh la nak print tiket.
So.... korang kalau beli online kan, tak kesah la dari ticket2u.biz ke, ticketpro ke, actually ambik gambar je pakai handphone korang maklumat2 kat dalam "confirmation email" tu...
kan ada yang "Verification Code" ke hapa tu.. Nanti sebelum show start korang gi je IB nye box-office, nanti ada staff jaga.
Aku punye pun dorang tak mintak apa2 proof, aku keluarkan handphone, staff tu suruh aku baca code aku, dia key in keluar tiket dia kasi aku. Dah... Gitu2 je. Easy and Fast.

OK the show itself...

3) Perbezaan senarai lagu antara persembahan pertama di Singapura tahun lepas dan IB malam pertama yang aku pergi ni la hari Jumaat...
Singapore Show 30 March 2013 ada 23 lagu..
Istana Budaya KL Show 21 November 2014 ada 28 lagu.. dan...
total time main hari Jumaat kat IB ialah 2 JAM 45 MINIT. 
Lagu yang sama dua2 malam ini sebanyak 20 lagu (walaupun ada lagu yang arrangement dan improvisation banyak beza dah so memang seronok sangat la kalau buat perbandingan walaupun lagu yang sama dimainkan.).
Lagu kat Singapore yang tak main kat IB 21/11/2014 sebanyak tiga lagu ialah - Balada Osman Tikus, Lagu Untuk Seorang Ibu dan Tarian Hidup.
Lagu kat IB 21/11/2014 yang tak main kat Singapore sebanyak lapan lagu - Siapa Orang Kita, Sesat Di Kuala Lumpur, Kolar Biru, MALAM, Oh Bulan, Ayahku Angkasawan, Kupu-Kupu dan Kutu.



4) Vocals and instruments for the Friday night.
Kembara guys - 
A Ali on electric guitars all night
Zoul mostly electric guitars and sometimes accoustic
S Sahlan all night with accoustic guitar - and he does the stylish fancy foot work and roaming around the stage the whole night.
M Nasir – singing only
Md Shah – Keyboards
Rahman – Bassist
Guitar solos all songs, A Ali ngan Zoul share. Thorbaik x 2.

Aku ingat2 balik, aku realise dorang bukan sahaja tak tinggalkan stage, kecuali Zoul ngan A Ali tukar2 gitar karen je,
tapi dorang tak minum air pun... betul tak?? ke aku tak perasan?
Antara lagu Malam ngan lagi 3 atau 4 lagu je kan yang tiga Kembara Mark I je duduk kat stool, selain tu semua diri dan tak tinggalkan stage..

Seriously, salute dorang ok, salute dorang dua tangan kiri dan kanan, salute dorang pakai meriam2 AC/DC susun banyak2.. 
FIRE!!!!!  kebaboom!! kebaboom!! kebaboom!!!!
For Those About To Rock We Salute You Indeed.

The rest is something like this - 
Drummer is Ujang Exist I believe so.
The music arranger Rafie I think the name was is on accoustic and electric guitar also
The amazing Horns section I think was called JARI BRASS BAND.
There is a percussionist by name of Romi I think, and he really get the loud cheers from the audience pasal dia main sambil joget2 stylo mylo nye.
Ada backing singers ladies...

Breakdown lagu by penyanyi utama
A Ali nyanyi tiga lagu – Sepasang Mata, Perhentian Pudu Raya and Oh Bulan
S Sahlan nyanyi tiga lagu – senandung buruh kasar, impian seorang nelayan and anak angkasawan
Zoul – Bas No. 13 and Bunga Bakawali. SURPRISE!!!! Zoul did Bas No 13 instead of M Nasir.
The rest 20 songs M Nasir tapao.


5) MY observations..

Apa aku teringat aku type je la...
Intro dia aku suka, keluar dari bawah stage tu, cam Wings... Gimik yang menjadi la...
Ekpress Rakyat ni kira cam Highway Star dorang la eh....dorang suka pakai as intro pun, rancak kot.
A Ali once dah start berbual memang macam dia sendiri cakap, susah nak stop. Apa sey dia ngan M Nasir sempat borak2 lagik in between songs,
aku tahu la dorang borak2 tu pasal nak “intro” dan “co-relate” kan kat the next song, nanti macam dorang “teaser” gitu “bila waktu malam”, then emphasis the “Malam” so we know what song is next all that, tapi kecoh.. Siap cerita pasal “bini garang” and all that thingys..."cakap terang2 la , cakap sembunyik2 buat apa" thingys...
 kecoh sey A Ali ngan M Nasir...Anyway let me tell you MALAM was amazing! M Nasir gerek la kan bila nyanyi lagu2 slow gini....also Kiambang, Keroncong Untuk Ana and Kepada Mu Kekasih was delivered incredibly well and menikam kalbu, walaupun 3 lagu ni actually a bit meleleh.
M Nasir pun, sudah peng pergi kat bas no 12. Amacam tu? Haha. Masa dia dulu kan bas no. 13 kan lalu Orchard Road tu jam bas no 13 antara Ghim Moh gi Chai Chee kan? (Sekarang bas no 13 antara Yio Chu kang gi Marine Parade tapi still pass thru Geylang Serai dan Haig Road, actually aku still believe Bas No 13 is more about makan2 kat pusat penjaja Haig Road la), Tapi M Nasir kan dia sudah peng bas no 12 lalu kat rumah dia.So dia nak kena tukar no 12 gi 13 then baru sampai pasar Geylang gitu la dia cakap...
OK Sapa buat graphic2 kat belakang tu? Amacam Bas No 13 boleh ada Merlion tengah sembur air?  ooohh, did I mention Zoul did the singing for this song?
Masa M Nasir introduced dan cakap abis lagu Duit, dia bilang nanti ada duit jatuh dari siling...
AKU PERCAYA SIOTT!!! bukan percaya duit, tapi aku tak surprised kalau ada apa2 jatuh kan? Alaaa..omputeh nye konsert rock tak impossible ada benda2 gini pe...
So Aku ingat ok la bukan duit tapi aku ingat belon ke, bola beach ball Metallica yang besar2 tu ke nanti members Kembara tendang2 kat audience,kertas kecik2 confettti KISS selalu lepaskan tu... haha. ACAH je rupanya, takde apa jadi pun abis lagu... buang karen aku speku.
Siapa Orang Kita ending M Nasir start talk about hadirin yang datang so tak tengok Maharaja Lawak or something? Aku mana la tahu tv progrem, is it on Friday ada tv show Maharaja Lawak ke? Well....
Tapi most of the time the stage banters were interesting, pasal before lagu Sesat Di Kuala Lumpur, M Nasir cerita dulu KL masa Kembara first sampai sana was like high riser Cuma Daya Bumi je now different and either way they still sesat,
Seriously berbual, lagu ni touching giler dan serious berbual, kena la pasal dorang perform lagu ni pun kat Kuala Lumpur. One of the best moments la pada aku..Ayahku Angkasawan thingy, M Nasir says, they already write long before the present situation. Kolar Biru M Nasir mention bukan pekerja asing ye? PEKERJA he emphasis. Lagu ni intro ada those "Dio Angry Machine" ketang-ketung gitu haha.. Industrial la gitu kan...
Rupa tanpa wajah...M Nasir introduced as a Surialistik? Surrealistic Song.. Lepas tu cakap apa makna dia? Dia sendiri jawab Entah la..

Actually kalau pilih back to back songs terbaik, aku pilih Rupa Tanpa Wajah ending terus masuk lagu Bunga Bakawali. Siot je M Nasir bual pasal Cina suka tanam bunga ni kat flat-flat. HAHA. OK la aku nak pergi tengok la rumah2 Cina tanam pokok bunga...HAHA.. Siot je la. gelak aku.
Siap cakap ada hantu lagik.... Kecoh aku bilang ni show dorang berbual. The Kembangs Malams.
Bunga Bakawali is easily the HEAVY HEAVY ROCKER for the night. Best kan lagu ni, memang dorang seret, dah abis ending korus abis masuk gitar solo balik, then false ending masuk korus balik... THORBAIK. Seretttt lama2 pun ok aku suka lagu ni...
I love this song, and this is the best version ever!!!!.

Mungkin lagu terbaik malam tadi, lagu paling EPIC ialah lagu Nusantara. Lagu ni apa takde? Lagu joget, ada rap melayu, herannye audience boleh singalong macammana tu? hahaa...
Ending siap ada trumpet Mexico lagik!! Aku dah cakap Horns Section tu memang terbaik...
Errmmm lagu yang buat aku boring....Sekuntum Bunga Plastik. Aku kureng sikit lagu ni pasal lagu ni meleleh sangat untuk aku... Apa pun lots to see, anyway, aku was like lebih focus on the rest of the Kembara members than M Nasir, and was entertained tengok drummer tu, yang percussionist tu joget2, even the trumpet guys...

Di Perhentian Pudu Raya has this Tabla Karen intro haha...
HATI EMAS DAN GERHAHA. ni dua lagu of course - Full-scale Audience Participation. Hati Emas, Kembara biasa la SERETTTT.....
Gerhana dah campur horns section, dah SWING abis lagu ni... Sedap aku suka campur Horns tu..
dan jugak Perjuangan pun...ada Horns...


Kupu-Kupu is very the psychedelic la ye?? slow je....Sedap tapi aku tak paham...haha.... Apa pun KUTU korus terbaik la kan? haha.
The rest of the songs....aku tak cerita sangat...semua gerek la kan...
Sepasang Mata, Impian Anak Jalanan, Impian Seorang Nelayan, Senandung Buruh Kasar, Perjuangan....   blockbuster after blockbuster la kan setlist Kembara gini macam...
Oooo Senandong Buruh Kasar aku prefer Singapore nye show pasal rougher sikit la.
Empat Penjuru also M Nasir and A Ali talked a bit... Khafilah is a surprise Encore really. A Ali did say to check with the musicians before they decide to play an encore.
Macam2 style lagu la kan? Keroncong, pop, rock, balada, joget, lagu koboi western, lagu tabla karen, tapi Oh Bulan seems like a very nice Asli sounding song...  Sedap sey...  Aku suka sangat Kembara bawak lagu ni..

OK dah....
Nanti senang2, aku borak pasal all these thingys..



Theres the Event Tshirt (comes in two different colours hitam ke putih)
Theres the Event Programme - Looks interesting as you can see
The cd on the left contains new recordings lagu2 lama Kembara yang dirakam semula
On the left tu CD M Nasir ngan Philharmonic KL kat KLCC last year kot.
Tu paper bag that comes with it..
Ada la benda lain coasters or something..

Last but not  least,


Aku try upload ok, I hope you guys like it....

Untuk sapa yang pergi hari Jumaat, ni la buat kenangan ye tak??
Untuk sapa yang tak dapat pergi..... I REALLY HOPE YOU ALL LIKE IT. I DID MY BEST!!

And again, I am doing this as a fan, nothing more nothing less...Wearing headphones/earphones I guess is better..




https://www.youtube.com/watch?v=EikBt623ayQ&list=UU6Rb-xpZ3-d2gFPu3utMiWw

Dekat youtube channel aku dah seperate kan track by track kat senarai tu, so korang just click kat timing waktu kat tepi tu terus lompat....
harap korang paham apa aku tengah berbual....

(Also korang adjust la kat setting tu kualiti dia, yang bentuk bentuk bulat sebelah bentuk jam tu)



15 comments:

metal brain asylum said...

keroncong untuk ana ruless !!!

berteromber said...

hari tu sebelum konsert aku ada dengar interview Kembara kat radio... A Ali cakap dia tak nak ubah2 sangat...orang datang nak dengar original song...nak dengar solo gitar yang asal...pasal benda2 tu akan kembalikan nostalgia...bab ni aku setuju sesangat...

btw..ko sebut Kuasa tu tetiba buat aku ingat Scandals...Joe patut buat reunion Scandals dan buat lagu Kuasa III...hahaha...

Saraja said...

Deaf, good review as always. Malam 22hb, lepas lagu 'Hati Emas', KEMBARA dah wrap up. Bila audience minta encore - dapat 'Gerhana'. So penonton malan 22hb tak dapat 'Khafilah'. But KEMBARA was brilliant !

Rafi said...

Yes..dpt dgr kolar biru..tq lah bang deap sebab share..

Saudagar Mimpi ... said...

Betul tu ...aku pun tak perasan diorg berenti untuk minum. Kalau masa kat Esplanade ada juga berhenti kejab tayang video citer penubuhan Kembara...kali ni main dan terus main sambil celoteh sikit-sikit.

Paling lawak A Ali la cakap dia kata tak leh berhenti kalau mula bercakap. Dah macam ceramah plak aku rasa... LOL

Paling aku memang tak sangka la Zoul nyanyi lagu bas no 13 tu. Disebabkan aku duduk Upper circle tak berapa nak nampak la Merlion tengah sembur air tu.

Yang aku perasan S Sahlan masa dua lagu terakhir tu macam suruh penonton diri tapi penonton tak ramai berdiri. Kalau tak aku rasa lagi gamat show malam 21hb tu.
apapun

Kembara Rules!

Portdy said...

yang main percussion melayu tu Romli Rock nama dia.

ada main dalam konsert gembala or konsert Phonix boleh cekitout.

Siapa Orang Kita my wishlist

D'arsil said...

mulanya aku tak tahu pun m nasir ni ada kumpulan, bila mana dorang ni buat kat IB konsertnya baru lah aku tahu.. hari tu kat AKademi fantasia dorang ada perform promosi utk konsert ni... harap bro deaf trun lah search 6/12 nanti bleh rakam dorang punya show,,, aku bleh tumpang dengar kat utube nanti.. hehe...

Portdy said...

https://www.youtube.com/watch?v=pZPbtL7T0rQ&feature=youtu.be

my humble horrible recording, part 1.

Prince of Noob said...

cam menarik je... yeah yeaahhh

Portdy said...

Bro depp...

s shahlan performed lead voc on Impian Seorang nelayan...

lieyalatif said...

fuhhh semua lagu2 tu lagu2 evergreeen...tak makan dek zaman...lagi lame lagi sedap didengar2...ala2 halwa telinga yg tak dimakan zaman kan.....

tapi lieya lagi suke versi yg disuntik dgn muzik baru.... rancak2 sikit baru syiok kikiki

deaf-angel said...

Portdy I listen to abit of your version already. I like it..
Ooo corrected.

Saraja..blog update la selalu hahaa

retrosai said...

Salam deaf-angel dan sesiapa yang baca komen-komen di sini

Inilah ulasan saya pada hari terakhir Konsert Hati Emas.

Harap maklum ulasan ini dalam Bahasa Inggeris.

http://retrogressionsai.blogspot.sg

Hamlau Lahabau said...

Reviu yang releks brader... orait tak kalau pautkan ke Grup Kelab Sahabat M. Nasir?

deaf-angel said...

Ok je HL. Hope you enjoy the bootleg for friday.