Friday, November 21, 2014

KEMBARA mk 1 & mk 2 reunion main full show kat KL pulak tiga malam beturut2.

Hoi Korang, lepas berfantasi, syok sendiri dan being an Idiot pasal kumpulan Search (harap jangan ada tersinggung atau marah2 pasal aku panggil lagu Isabella sebagai Hisapbella), dalam tulisan blog yang lepas, dan aku realise after all these years, I still get excited bila nak tengok Search main....., lets talk about Kembara tiga malam berturut2 main kat Istana Budaya malam ni sampai Ahad malam.

First lets get the Bullshit out of the way - "Fuck all these illuminati Crap for once, its fuckin Kembara, and if Kembara wants to put ONE EYE or even 666 EYES so be it"..
Its just an artwork.. kalau gitu jangan tulis rumi, rumi ada huruf t, tiap kali kau buat huruf t kau buat tanda salib.
Yang itu tak terfikir lak, Kembara letak mata satu je.... abis sensasi..... People are sensationalising about that artwork instead of analysing contents lagu2 Kembara...
ok I got the shit out of the way..

Macam korang jugak, aku suka Kembara pasal dari kecik dengar2 lagu dorang, but not as in a big-scale way la, tapi macam kebanyakkan korang semua jugak la, lagu2 Kembara menyerikan kehidupan kita waktu dulu one way or another dan zaman sekarang ngan You-Tube semua...


Dorang bukan EMO, dorang bukan "oooo sedih betapa hidup, aku nak mati..oooo depress depresss!!" tapi dorang LETS STAND UP and be Counted gitu...

Their songs for me is about "we all can do well in life irregardless who we are. We all as much right to be happy and achieve our dreams or at least die trying.  Never underestimate anyone, never look down on people
Kembara sings highly about MAT KOTAI!!! sings about MAT KOTAI for all their contributions...
and take that you high and mighty people who look down on the people on the street!!"


And ... Bas Nombor 13 sekarang dah jadi Double-Decker ok, so kalau double decker maknanya bas tu cater to a lot of normal people relying on that route which is dah berapa kali tukar, tapi still MASIH MAGICALLY pass thru Geylang Serai dan HAIG ROAD.
LONG LIVE BAS NOMBOR 13.

Masa dorang reunion, I mean REUNION untuk buat a FULL-ON-ALL-OUT concert kat Singapore tahun lepas 30 Mac 2013, aku of course gatal mesti nak pergi, tapi aku tak tahu apa nak expect. Kira macam pakai selipar macam nak pergi kedai, tapi pergi Esplanade sebenarnya. Macam ok la, I am going to spend 3 hours of my time over there. Lets just enjoy whatever, gitu.
Dan sorry la eh, Esplanade takde dress-code ni semua (ok la possibly untuk different shows, patrons are handled differently la) , sebarang je, dan takde protokol2 ni semua bak kata introduction masa Sweet Charity nak main sana, Ramli Sarip cakap "Nak buat apa buat! Asal jangan ada Rusuhan sudah". haha.

Dan, paling giler, sampai hari show, suratkhabar melayu kat Singapura masih cakap possibly Kembara Mark I akan main sama2. Sampai hari show kat Singapore Esplanade aku dan rasanya ada lain sangka ni ialah Kembara Mark II nye full show campur A Ali dan S Sahlan untuk a few songs.

Only bila show start then aku realise, A Ali dah take up position kat "JANICK GERS" side of the stage (Zoul "Dave Murray" side) then aku realise "fuckin hell!! Its Kembara Mark I & Mark II FULL SHOW!!".

Unbelievable. Unsangkarable. Rasa macam aku tengah tengok satu lipatan sejarah dibuka depan aku secara live. Satu lipatan sejarah hidup balik, darab dua pasal mk I & mk II combined, dan main 2 jam setengah ngan lagu2 yang korang bila dengar korang tahu la best...
Legend ok. Legend Giler la senang cakap. Korang tahu RTM nye "Hari Ini Dalam Sejarah" tu kan? Hah...10 tahun dari sekarang, nanti keluar cakap 30 Mac 2013 ialah hari Kembara Mark I and Mark II main show 2 jam 30 minit Reunion.

I mean masa Hati Emas, then A Ali did that solo... Oooohh dia punya thrill boleh rasa la kat satu Esplanade tu semua orang excited giler.

And dont forget the drummer from Mk II, masa kat Singapore nye show M Nasir kan cakap kat audience "DRUMMER BAIK KAN?"...and of course... tapi lepas tu buat joke "dulu dia jahat" ahaha

And that night, is not M Nasir's night...as if people focus on him that much...

Malam tu M Nasir hanya adalah seorang anggota Kembara.. Sama rata dia ngan semua anggota lain Mark I dan Mark II.

That is one of the best about it.....

ooo lupa lak, kalau kat Malaysia M Nasir ni datuk ye? haha... ok la..in my eyes no different la kan


So lets harap aku dapat pergi HAHAHA, ok banyak benda nak buat ni...
Stesen LRT mana? Titiwangsa kan?

Alamak.... MALASNYE AKU NAK MENAPAK GI ISTANA BUDAYA DARI STESEN LRT. tak jauh sangat la tapi jauh jugak haha. Ada jalan raya besar tu...
ok la kalau malas jalan kaki, naik teksi dari depan LRT ada terminal bas tu? hahaha....

Ohhhhh balik lagik satu hal LRT dahbis haha. Cekik Darah la Istana Budaya ni public transport!!!

Never mind, small matter,
this is KEMBARA!!  (cakap style filem 300).


p.s

So mari kita discuss setlist, masa main kat Singapura tu hari...

1. Ekspres Rakyat
2. Balada Osman Tikus
3. Khafilah
4. Rupa Tanpa Wajah
5. Sekuntum Bunga Plastik
6. Impian Seorang Nelayan
7. Di Perhentian Puduraya
8. Duit
9. Di Manakah Di Kau
10. Bunga Bakawali
11. Lagu Untuk Seorang Ibu
12. Keroncong Untuk Ana
13. Bas Nombor 13
14. Tarian Hidup
15. Nusantara
16. Kiambang
17. Empat Penjuru
18. Senandung Buruh Kasar
19. Impian Anak Jalanan
20. Hati Emas
21. Perjuangan
encore
22. Kepada Mu Kekasih
23. Gerhana


A song I expect them to play and I hope but was not was MALAM...

So lets hope ni kali they performed MALAM..
And lets hope they play SESAT DI KUALA LUMPUR WITHOUT DROPPING BAS NOMBOR 13.

(tak mau all these - kalau kat Singapore main lagu ni, kalau KL kena main lagu ni crap hahaha)


For those who got a chance to go, Enjoy these legends Melayu...

And when they play this song, it will be amazing...TRUST ME.


Impian Seorang Nelayan.

Korang ganti "Nelayan" tu ngan apa pun pekerjaan korang buat, carik nafkah..and the meaning stays true...






and the rancak songs get more rocking live...(of course....)

and maybe you can sense the atmosphere bila A Ali masa solo lagu ni...





OK Bye...


And  I HOPE THE AUDIENCE WIILL BE LOUD AND BOISTEROUS PLEASE!!!










12 comments:

Ijau D. Koceng said...

hati emas, lagu pertama aku belajar main bass tangan merangkak2 atas fret

berteromber said...

Deaf...setlist dah keluar kat FB...tak saspen dah...Malam ada...heheh..

metal brain asylum said...

mata kanan aku rabun sikit dari mata kiri... tulisan blog ni terus jadi mcm efek 3D . hahahaha

deaf said...

AH???

FB? Facebook?


HAHAHA, Aku takde ni semua...

So aku kalau pergi aku tak tahu jugak hahaha..

SELAMAT!!! and thank you.

Anonymous said...

http://www.mstar.com.my/hiburan/berita-hiburan/2014/11/21/kehebatan-kembara-selepas-30-tahun/

Rafi said...

Malam last la pegi mesti ada all out.mcm ko cakap mmg aku pun duli membesar dgn lagu2 kembara ni..set list kt sgpore diorang tak main lagu kolar biru eh

retrosai said...

Tolong post setlist... Balada osman tikus dan khafilah ada?

deaf said...


1)EKSPRESS RAKYAT
2)IMPIAN ANAK JALANAN
3)SIAPA ORANG KITA
4)SESAT DIKUALA LUMPUR
5)ADA SEPASANG MATA
6)BAS NO 13
7)PERJUANGAN
8)IMPIAN SEORANG NELAYAN
9)SENANDUNG BURUH KASAR
10)KOLAR BIRU
11)NUSANTARA
12)RUPA TANPA WAJAH
13)BUNGA BAKAWALI
14)SEKUNTUM BUNGA PLASTIK
15)DIPERHENTIAN PUDURAYA
16)MALAM
17)OH BULAN
18)KIAMBANG
19)KERONCONG UNTUK ANA
20)KEPADAMU KEKASIH
21)EMPAT PENJURU
22)AYAHKU ANGKASAWAN
23)KUPU KUPU
24)KUTU
25)DUIT
26)GERHANA
27)HATI EMAS
ENCORE
28 KHAFILAH

deaf said...

sorry
Swap Gerhana with Hati Emas

Portdy said...

Macamana boleh tak jumpa.. afeh

Saudagar Mimpi ... said...

Pergh ...mengimbau kenangan betul la cara ko cerita Kembara main kat Esplanande 2013 tu...huhu masa tu terharu ada teruja ada. Tak nak balik pun ada!

D'arsil said...

this is KEMBARA!! (cakap style filem 300).
HAHAHA