Friday, November 16, 2007

kdhr - apa sey Cree?? / dream job / toto live

Kalo pegi zoo Spore ( one of aku nye faberet places ever ), korang nampak ni kat Fragile Forest ( one of aku nye faveret locations kat dalam zoo ).


Only after the last tree has been cut down / Only after the last river has been poisoned / Only after the last fish has been caught / Only then will you find that money cannot be eaten" - An old Cree Indian saying.

Korang intepret sendiri ler saying ni up to your understanding ek. Tapi kalo sapa baca tanpa ada rasa apa2, memang korang lagi teruk dari Ah Meng.

Tapi actually kan selain dari saying tu, ada lagi satu benda- kalo sapa2 yang minat Iron Maiden, korang mesti perasan perkataan Cree tu kan? pasal kat liriks lagu Run To The Hills, intro dia cam gini..


White man came across the sea
He brought us pain and misery
He killed our tribes, he killed our creed
He took our game for his own need

We fought him hard we fought him well
Out on the plains we gave him hell
But many came too much for cree
Oh will we ever be set free?


Dulu, aku pecah kepala siak, apa tu Cree? apa tu Cree? ye la, kalo liriks Maiden, aku memang try to cam pahamkan words dia dan apsal tulisan liriks jadi cam sekian2 gitu.
Rupanya Cree tu cam indegineous people kat North Amerika, before mat salleh sampai ler. Kalo orang melayu nengok ceta cowboy, kita suka panggil dorang Dayak ke, Red Indian ke. wakaka. Dulu ek, nengok ceta koboi, mesti mat salleh hero, red indian semua jahat!!. Siot, memang kena bubble dakyah hollywood. Tapi well... Iron Maiden nye Run To The Hills liriks nasib baik fair and square ler hoho.
( Maybe next time bleh ambik2 gambo koleksi2 aku ada kena mengena ngan lagu Run To The Hills dan story sikit, kalo ada time. Aku cita2 banyak nak buat blog ni kecoh giler, tapi takde time, dan malasssss )


Anyway lagi satu gambo kat zoo... pun kat dalam Fragile Forest.

I Like To Move It Move It
I Like To Move It Move It
I Like To Move It Move It
Ya Like To (MOVE IT!)

Favourite ler ni, kalo aku dapat peluang keja kat zoo, aku nak try apply jadi tukang jaga ni madagascara lemur ni, cammana korang nengok kat katun Madagascar tu, cam gitu la dorang nye havoc dan chaos, cuma dorang tak bleh cakap je.
Aku dari dulu suka betul gi zoo, ada time tu kan, tiap2 bulan aku pegi, pasal aku off weekday, so zoo takde orang, so aku bleh enjoy everything by myself, animal show semua duduk seat paling best nampak clear wakaka.. Keja ngan animals mesti best eh? dari keja ngan some human beings yang takde hati perut, korang mesti tahu jugak kan, dapat colleagues atau boss yang makan dalam, memang siksa. Keja ngan binatang, aku rasa dorang jujur, kalo dorang naik minyak pun, most to most korang kena makan/telan/pijak/belit/hempap/tanduk/patuk/gigit ( choose one hahahah )

p.s - Toto baru keluar live album, sama tour yang aku gi nengok masa dorang main kat sini last year gitu.. So pasal takde lagi, skarang ngah dengar bootleg personal je ler. Serious bebual, kalo ada satu live album yang korang perlu carik end of this year - nanti try pegi carik TOTO - Falling In Between Live. Double CD aku rasa baru release kat Europe, DVD version dia next year keluar.

It's a crime to live my life without you
Serve out my years in darkness
Inside these walls I'd die without you
\m/

3 comments:

zan said...

Serius ke ToTo kuar Live lagi? Aku ader Live in Amsterdam, DVD n CD.. Falling in Between pun dah ada..Sekarang kena tunggu live la ni..both dvd n cd.

Nak tau gak pendapat ko tentang Toto new age ni (with new keyboardist). Rasa cam ada sesuatu yang kurang la.. Maybe the age factor..music nampak lagi matang.. Tapi rindu lak dekat zaman Rosanna, I won't hold you back, Africa...

deaf_angel said...

1st review cd live kat sini dah keluar - Ni website memang champion always latest, aku suka ko nengok reviews carik kat sebelah left hand side - http://www.hardrockhouse.com/

Dorang memang gerek, yang keyboardist negro tu kan, dia quite some time dah ada yer. Tapi masa kat Spore, masa introduction members dia sudah score point kat aku pasal for split second dia sudah bawak lagu Iron Man ( Black Sabbath ) sikit waktu intro Steve Lukather gitu hehe. Orang smua bual pasal Dream Theater ler apa ler as musician band all that, aku bukan ler tapi aku enjoy DT, tapi TOTO is lagi best ler. Ni konpem ko kena gi dengar and nengok the live releases falling in between live. Lagu2 ko sebut tu semua dorang bawak the last tour...

zan said...

latest news..
TOTO Live IN Malaysia..

Date: 15 March 2008

Venue: Stadium Negara Indoor Stadium, Key Ell..

http://toto99.com