Tuesday, November 6, 2007

WINGS - Teori Domino REVISITED Jamming Session 07.1

Wings
Teori Domino Revisited Jamming Session 07.1
27.90rm
2007 FlyWings Entertainment



Actually kan aku tambah ayat ni last pasal aku baru realise, ni more kenangan pahit manis aku zaman tu waktu Teori Domino baru originally released, dan kenangan track by track original album ni, dari actually mengreview cd revisited ni tapi hentam je la.

Original album ni ( tu jam bentuk kaset ) dikeluarkan tahun 1990.
Sembilan Belas Sembilan Puluh. Nineteen Nighty.
KORANG KAT MANA? Aku tu jam, errmm masa kaset Teori Domino Wings ni keluar tu jam, aku dalam proses berenti sekolah jc ( tak bilang mak aku pun dan aku always wonder apsal form teacher aku waktu tu dapat surat tulisan tangan aku cuma tulis " I am stopping school, thank you " takde follow up pun tepon aku ke, tepon mak aku ke,or memang the form teacher cant be bothered aku gi sekolah ke tak or what hahaa.

Thanks for the memories anyway,banyak aku belajar sekolah kat situ haha. Bukan belajar pelajaran tapi kehidupan, tapi ada jugak sweet memories ler, essay aku dibaca kat kelas sebagai good example how to write an essay hahaha, ( one of the best memories of my school life, takde orang nak sudi kawan ngan orang jahat cam aku, tapi teacher General Paper aku baca tulisan aku, dan setiap kelas dia ajar, dia cakap pasal tulisan aku. Dan jugak,aku budak repeat, budak tak pernah punctual kaki ponteng kelas tapi aku malay GCE AO dapat A1 walau tu jam aku dah tahu aku repeat dan nak berenti sekolah dah. Apa eh essay aku tulis untuk paper tu? " baik buruk kahwin cepat dan lambat " wakakaka. Siot, kepala aku mereng, dan tapi ntah eh, aku suka menulis.

Kat cikgu bahasa melayu yang tuduh aku makan pill waktu rehat!! I will never forget you!! Dont ever accuse your students ambik drugs in front of the class. I will never forget it dia cakap kat aku depan satu bilik darjah - "orang lain waktu rehat makan nasik, awak makan pill!! " damn you! its not funny even if its meant to be a joke which I dont think you were, I'd seen how drugs destroy people, maybe you aint, so dont talk smack about drugs, but thanks a lot for showing your true colors coming thru, i see your true colors... ( Cyndi Lauper nye version gerek! )

Lepas tu wa gatal masuk poly pulak, pasal malas nak masuk NS cepat2 haha. Tu jam mana ingat pasal belajar, lagipun tu jam, sekolah free, Aku masih generasi dimana scheme " tunjuk IC mak bapak sebagai Malay, terus dapat free education".
Masih ingat aku ngan satu kawan gi apply poly ni kaset teori domino kat dalam walkman.

Tu jam kalo dengar lagu Sejati je kan, semua tunggu last part tu nak abis tu nyanyi backing " Kenangan itu!! " korang mesti tau part mana nye kan haha.
Zaman huru hara, zaman zaman hooliganisme ( ada ke such word? )

Aku rasa one description zaman aku tu ialah lirik lagu Rush " Dreamline " ni..
When we are young
Wandering the face of the earth
Wondering what our dreams might be worth
Learning that we're only immortal
For a limited time




zaman tu jugak, Search ngan Wings tu jam ada gig anti drugs kat indoor stadium ( hari minggu kelmarin ni aku baca kat Harian Metro interview si mamat tu cakap kalo tak ambik dadah rasa cam pondan? selenggg kan? tapi mentaliti melayu mana2 sama ah.., gomen je lain2. Dan mentaliti tu tak ubah2 dari dulu.
Anyway back to that gig aku tak gi, tapi tu jam apa aku tahu masa lagu Rantai, ada budak2 pencak silat ke hapa ntah join in.

Apa aku can recall from the original kaset, inlet kaset dia satu gambo je hitam putih, padahal tu jam inlet panel kaset2 melayu semua gambo banyak2.. Dan Wings individually list down instruments, gadgets dan equipments dorang pakai. Very the informative inlet panels dari ntah hapa2 ntah Hukum Karma nye kaset inlet kalo korang ingat siap iklan kaset2 lain.

Rantai - Aku tak suka part tengah tu yang huh huh tu, waste time.

Sejati - Aku tak suka lagu ni tu jam pasal overplayed. Radio keep playing. Aku prefer the hidden treasure kat album ni " Harapan ".
Tapi tu jam radio 94.2FM ( ni spore nye la ) aku masih ingat bila kaset ni keluar, dua2 lagu dalam top 10 LPMI or something, lepas tu Sejati je bertahan.

Romania - Tu jam zaman president evil Ceausescu ke hapa ntah spelling nama dia, masa dia kena boo ngan rakyat dia kat live tv, lepas tu dia laki bini kena tembak bunuh cam anjing, so tu jam memang sesuai kot lagu ni. Apa aku lepak nengok presiden ni walaupun dia nye ending sedih, tapi bila kat tv tunjuk dia punye resident, tu jam kan Romania negara komunis, kira hidup dorang susah, tapi aku masih ingat aku kagum, dalam rumah dia ada bowling alley siak. "Kapitalis Imperialis" hehehe.. Opps salah lagu.

Potret Monalisa - One of the earliest influences untuk aku buat live recordings, untuk saje saje simpan buat kenangan dan future references besides pengaruh kumpul Iron Maiden nye bootlegs comes from Arwahyarham Adnan Maswan nye radio show " Anda Mau Rock? ni dia POP ROCK!! ". Arwah ni member errmm Impian Batik kot? dah lupa.
Tu jam Wings belum release album ni, tapi lagu ni dah masuk kat radio Singapura tu jam 94.2FM. Those days rock control market, dan takde draw a line mana2 negri kau negri kau negri aku negri aku what what crap ( cuma tu jam M Nasir masih Singaporean lagik, so lagu2 dia tak bleh compete kat TV3 Muzik2 or Juara Lagu haha )
. Yang untung fans ler. Arwah ni rakam live Wings perform lagu ni depan fans kat Spore tu jam kat one of their gigs, dan its one of the best live atmosphere of Wings ever untuk aku walau cuma dengar kat radio. Tapi aku tak tahu sapa ada rakam dari radio dan simpan tu jam. Kira korang bayangkan, - Engkau tersenyum di jendela " audience WOOOOOOHH!!! " memukau mata mempersona " audience WOOOOHH!! " susah nak cakap, tapi tu jam zaman anticipation very high gitu. Its like korang minat giler this band, then they are playing a brand new song never heard before, so korang cam word by word dengar the liriks gitu and korang respon. So its interesting ler, at least for me anyway.

Insaf - Ni part of the trilogy rakam terus Potret Monalisa, Insaf, Midnite Blues. Nothing much aku bleh remember lagu ni. Tapi what I hate about the original cd version was that the 3 songs are lump as one track, takde partition. So...cekik darah!!

Midnite Blues - Ni lagu kontroversi tapi liriks dia is very meaningful eh.
yang part " ada juga wajah yang pernah ku lihat di akhbar AWWW! ". M Nasir tu jam kontroversi kan ada satu orang tak suka dia pasal tulisan lirik lagu ni.
Ending dia - Sapa telepon?? haha. Klassik ending. Dan jugak the baby crying. Cradle pun ada buat efect sama kat 1st album dorang, dan Vinnie Moore pun ada jugak buat effect anak kecik dia cakap " rain2 go away " kat lagu Rain, dan of course KISS is the all time great kalo pakai suara budak2 kecik...God of Thunder!! and Rock and Roll!! opsss melalut lak.

Bujang Senang - errrmmm "trivia notalotofpeople" know that, intro dan ending accoustic tu si Steve Vai nye dari salah satu lagu album David Lee Roth " Skyscraper ". Lagu yang sangat best, dulu aku ada satu kawan masa NS, dia suka pekik out of sudden " BUJANG SENANG!! " hehe.

Di Persimpangan - ni album, takde lagu weak eh..in fact Wings nye 1st 3 album takde lagu weak. Semua lagu quality.

Harapan - Ni feverit aku, love song ekekeke. One of Awie nye best vocal performance in the studio ler pada aku. Dia memang bleh pekik.

Perhentian - Nanananananananananananannaa. Feverit aku lagi satu. I like!!

Alam Barzakh - Macammana eh keadaan kat sana eh nanti. Kawan aku tak minat rock tapi bila dia dengar lirik lagu ni, dia pun suka terus. Tapi aku nak komplen satu benda pasal cd revisited ni kejap lagi pasal lagu ni.

So back to the original intent of making this post, review cd baru.



Revisited.. Original ke tak word ni taruk kat album aku tak tahu la, tapi Metallica dah taruk dah eh...apa tu? Garage Days Revisited.. yang aku sampai skarang menyampah pasal aku tak suka Metallica gi letak tu Maiden's nye Run To The Hills kat hujung lagu apa tu( dah lupa , is it Last Caress something tu )? Ntah cam buruk je la pada aku. Aku tak suka..
One of the regrets tu jam aku takde duit nak beli that re-revisited Metallica dan memang aku tak tahu nilai barang2 zaman tu kat Ebay skarang haha. Kalo aku tahu berapa dia nye value kat ebay skarang, aku dah beli vinyl, kaset, cd semua 1st print haha. Skarang dah memang takde, korang nak dengar, korang kena gi carik Garage Inc. not bad ler. Tapi make sure versi korang ada lagu " SO WHAT!! " pasal kadang2 versi Malaysia/Spore ni selalu nye dah kena 'sanitized ' kwang kwang kwang. Oppss melalut Metallica lak.

ok ok , back to Wings Teori Domino Revisited.

Seems the idea of this recording is to create a new live, warts and all, no edits, recording of one of their classic albums, about 17 years after the original one.
Result. Interesting, terang2 korang ada about 27rm tu spare, get the original ler.
Besides the revisited nye cd, korang get the original recording cd also. Berbaloi.
Tapi sorry takde liriks k kat inlet dia.
Anyway for Wings, kalo korang ada kaset/cd Best Of Wings keluaran 1992 gitu, tu album pun dah memang ada a few studio recorded balik lagu2 lama dari 1st 3 albums, and seems very live gitu. Walaupun drummer nye tu jam ialah errmmmm...that Gersang guy haha.

Also ada some info cammana nak dapat tshirt limited edition teori domino tapi aku nengok belakang ada gambo members Wings eh, errrmm wa skip la. Pakai tshirt2 ada gambo ni kalo pakai nanti nak gi semayang kat mesjid ke hapa friday, leceh siak, nak kena tebalik2 kan. Ye la, kadang2 terpakai kan. Tapi aku pernah nampak budak metal gi semayang jemaat pakai tshirt tu black black metal yang gambo2 brutal tu, lepas wuduk before masuk mesjid semua terbalikkan...alrite ah. Darurat kot tu jam takde tshirt spare.

Suara Awie tak sama cam dulu, aku always compare Awie ngan Minoru Nihara Loudness ler. Dorang as grow older suara ada ubah sikit, tapi dorang tetap the one and only frontman for these two great bands. Aku tak suka sangat si Sawie tu, tapi kalo dia front man Wings, aku beli original products, dan beli tiket show. Takde ngecek2 orang tiket free k.

Sapa yang suka sangat mengecek tiket free untuk band melayu walaupun sebenarnye korang mampu beli tapi saje ambik kesempatan, korang kena ingat, band melayu ni semua market kecik, kalo semua asyik ngecek free tiket je, gulung tikar ler. Sorry ah, tapi aku tak suka some people, sikit2 tiket free, siap bangga lak tu " member aku ada kat dalam, nak mintak tiket free dari dia ", dulu aku pun fikir cam gitu, tapi maybe for international acts yes, for local acts, aku beli. Takde duit, tak pegi takpe. But I wont like mengharap ngecek. Berapa sangat la artis2 tempatan ni dapat duit, especially kalo rock/metal bands yang supporters dan sympathisers dia tak banyak mana dan kedudukan ekonomi yang bukan kaya raya cam Pavarotti nye crowd. Tapi, unless for example, its Sweet Charity/Rockers reunion gig kat Esplanade dan tiket dah sold out hahaha. Then kena la mengampu sapa2 yang aku tak kenal tapi buat kenal.

Most of the songs nafas baru ler, tapi essence the same, Rantai best, dah takde tu " huh huh " kat tengah, dorang main style live gitu, dan Harapan, Harapan si Awie tu betul2 nye effort wei..dan "dispeedupkan" kat tengah tu...laju kan haha.

Ok la, for the price and quality, aku kasi 8/10.
Apsal aku tak kasi lebih? padahal aku suka ni album...
pasal...

MANA ALAM BARZAKH VERSI ENGLISH!!!!!!!!????????


Next, please Mr Awie, Joe, Eddie and Black, other albums please. For old time sake ler.

p.s - Joe Wings pakai Tshirt Dream Theater yang metropolis part ii tu kan. Korang carik yang live version nye, both triple cd and also the live dvd. Power live version album ni DT main whole album.

2 comments:

carvedijan said...

Deaf, Wings akan perform kat Planet Hollywood KL 2hb December ni....expect u to be there bro!!!!!

Really looking forward to meet you

deaf_angel said...

2nd dec?
nengok rota keja dulu haha..
tapi kalo off or rest, i should be at KL ler huhuhu
insyallah bleh jumpa