Monday, January 5, 2009

buku: Lat - Pameran Retrospektif 1964-2003

So tu hari kita gi library kat Northpoint tingkat 4 yang baru pindah tu, saje cek out cawangan national librari terbaru, so aku jumpa buku ni.


Lat Retrospective Exhibition 1964-2003 National Art Gallery.
(Click all photos to enlarge)

Apa aku nengok buku ni yang kulit dia tulis - Pameran Retrospektif Lat 1964-2003 Balai Seni Lukis Negara ni aku tak pernah nampak kat kedai.
Jadi aku tampal2 sikit2 buku ni kat sini, untuk sapa2 yang minat tentang kartunis Lat, tapi macam aku, tak pernah nengok buku ni sebelum ni.






Ada katun2 melayu zaman dulu2..

Sebenarnye aku pun tak tahu apa nak cerita panjang, aku ni memang suka baca katun humour Lat, tapi buku ni lebih dari itu, kandungan dia banyak2 benda2 yang mungkin menarik sesetengah orang.
Antaranye -
Ada beberapa orang bijak pandai kot ( I never heard of them before ) tulis kat dalam buku ni.. Antara topik nye macam
- Preface by Redza Piyadasa
- Sejarah Seni Kartun Malaysia/Historical Overview of Malaysian Cartoons by Dr Muliyadi Mahamood
and these two guys wrote another two articles.
Bagusnye, dwibahasa, cakap melayu ada, cakap omputeh pun. Sebelah2.
- Ada detailed biodata of Lat,




sebahagian biodata dia...gambo2 real life dia...dapat medal dari orang2 besaar etc

ngan sejarah awalnye dan semua tarikh2 penting hidupnye. Banyak jugak ler foto2 gambar2 Lat dari kecik dan jugak keluarga dia.
- tapi paling best...the second portion buku ni kandungannya lukisan2 Lat yang dari awal. Kira semua aku tak pernah tengok sebelum ni, zaman kuno ni semua from his younger days.
Jadi tersangatlah menarik untuk aku.
Ada sikit2 tu aku selitkan kat sini untuk mungkin ada satu dua dari korang pun tak pernah nengok, so boleh nengok skarang.






interesting kalo baca remarks kat bawah2 tu..

next book review - buku pasal the lady of heavy metal, si victoria beckham
Viva Forever \m/

current mood aku: ngah fetish jepun thingys lak, ni semua gara2 asyik teringat minoru niihara nye live cd tu ler..
aku bongkar balik koleksi aku, ooo jumpa balik japanese ori dvd The Soldiers Just Came Back yang Loudness akira/minoru/higuchi/masayoshi reunion tahun 2000 tu, aku selalu obi strip pun aku terbuang, tapi yang ni, ooo aku tak buang rupanye...suka betul aku dvd ni..aku tak kumpul loudness macam ada dua kawan aku kenal, tapi yang dvd ni, wajibbb huhu.
oooo tak lapok dek hujan...masih thrilling lagik..ku di halaman rindu kejap.



nanti review huhu..ooo belakang tu semua..sebahagian koleksi X Japan aku...giler X Japan aku dulu2 masa zaman muda2 huhu.

9 comments:

dilaOHdila said...

hahahhaha dep
aku kongpius
aku ingat Kedah jer darul aman tu
kat geylang pun ada darul aman gak ke? ahak apa daa dilla ni

Dep
mana hang dapat buku kartun lat versi dulu tu? berharga tu dep

matakucing said...

ermm info menarik geng..best2 aku pon tak pernah jumpa buku tu.

eddie dewanaga said...

komik lat..
padahal salah sorang bapak sedara gua cukup minat benda2 ni dulu, gua tak penah ambik kisah, dah tua2 mcm ni baru tau, kalau lah gua mintak dgn dia benda2 70's (mcm kaset2 dan buku2 mcm ni) sebelum dia pindah dan kawen... kalau lah gua tahu..

*menyesal beb!

berteromber said...

aku ada la 2,3 buku Lat ni beli masa bebudak...tapi kat kampung la...ntah ada lagi ke tak..

Deaf..Dr Muliyadi Mahamood tu pun kartunis gak...dedulu pun ada buat kartun kat Gila-gila...dia ni budak kg. aku..tapi aku tak kenal pun...umur dia atas jauh lagi..bukan baya2 aku...

btw..Loundness and X japan rulezzzz...

eiza in the house.. said...

Salam ziarah kat blog awak nie...kita pun suka gak ngan kartun lat tu, tp tak byk info sgt..thanx bg info pasal beliau..:)

yemzii said...

beb,jgn lupa bawak buku Lat kat opis,kalo bos takde boleh aku baca

deaf_angel said...

thanks for the infos guys and aloha

deaf_angel said...

yes sir roger

Aidilangelo said...

Er.. agak2 buku ni ade laie x dijuei? ke mike punye? Teman ni pengumpoi buku Lat. Ade satu laie buku Lat spisis Rare - Lat 30 Years Later. hehehe. Kalo berminat nk juei kabor le yeh.. :D Salam kenei2..