Thursday, January 8, 2009

defender - original version cd single manowar

my review of the 1993 re-released cd single of the original 1983 version of Defender. In malay then English.


(click all photos to enlarge)

kat roxy 8ketul. Dah lama Roxy ada benda ni, aku ingat dari zaman video tape secrets of steel dulu2 tu tahun 90an kat Funan. Tapi skarang baru aku tangkap, tunggu paling murah, siot kan aku? haha.

Pendengar Manowar mesti tahu lagu Defender dari album Fighting the World (1987 ), tapi korang tahu tak ada satu lagi versi lagu ni yang disiapkan tahun awal 80an. Apa aku tahu, lagu ni dirakam masa album pertama ( 1980 ), tapi tak digunakan.

Apa aku tahu, Lagu ni sepatutnye dikeluarkan sebagai single pada pertengahan 80an gitu, tapi dibatalkan ngan kematian suara bintang radio amerika zaman sebelum perang jepun , perang dunia kedua 2 ( WW2) dulu, si Orson Welles. Pasal lagu ni gunakan suara Orson Welles yang tu jam dah berumur dalam 65 tahun gitu.
Tahun 1993, lagu ni dikeluarkan sekali lagi oleh Geffen records.




Jadi sebenarnya Defender ada dua versi, dan aku lagi suka versi Fighting The World, pasal versi ni tersangatlah boring, walau suara Orson Welles tersangat la best.
Dia buat narration sebagai seorang bapak yang mati, tinggalkan satu surat untuk baby dia dan bila baby dia besar, dia nak anak dia tu jadi warrior dan pertahankan orang2 yang ditindas, dan disiksa etc, tu ler jadinye Defender.


ride..like the wind, fight proud my son, you're the defender god has sent...




so this is how the packaging of the re-released Geffen 1993 France cd single of the original version of Defender. Not to be confused with the Fighting The World version which was kind of updated and more nicer in my opinion.

Defender I think was recorded during Battle Hymns (1981) period but was never used. It was then due for a release as a single, with Gloves Of Metal as the BSide, but I think Orson Welles passed away. In 1987 this song was rearranged for FTW.
This version has Hatred from Into Glory Ride as the bsides.

3 comments:

dilaOHdila said...

salam dep...
banyaknya koleksi ko dep
penuhlah almari ko dep!
raya cina tak menembak ke?

Rajarockapak said...

BENDA YANG MURAH LA BARU BEST,BRO..

deaf_angel said...

raya cina rezebes haha

budget wooo budget haha