Wednesday, February 18, 2009

gembala m nasir (autographed)

(click all photos to enlarge)


aku regular reader praharaseni.blogspot. pengsi sey, siap ada countdown waktu ke show M Nasir nanti.
Aku?
Aku tak gi, .. kerja shift, memang kadang2 disadvantaged bila gini ler, waktu korang smua golek2 time malam, waktu korang malingering on weekends, org keja shift tersiksa beb haha, dan macam bia$a, kita hidup me$ti ada keutamaan bila $pending dan nak ambik leave. dah ler recession etc.

( dan aku masih tak tahu cammana nak gi istanabudaya guna pengangkutan awam, better learn fast cause aku baca korang ceta Amy Search pun nak perform kat sana kan. )



So..aku ingat nak post sesuatu menarik pasal M Nasir, jadi aku ada ni item je untuk share yang mungkin tak ramai orang mempunyai original dia. Aku rasa ni specific show dah fully broadcasted on tv, dan duplicate copies dia banyak kot passing2 di kalangan peminat M Nasir. Tapi untuk sapa tak pernah nengok, ni ler ori nye.

Aku dapat masa launching nye hari kat amiran lama dulu tahun 2000 kot? So dah lama ler. memang M Nasir ada, siap tandatangan autographed kat 1st disc untuk those beli masa launching tu.

Konsert Gembala M Nasir kat Singapura
20 August 1999 @ Harbour Pavillion
Its a triple vcd. 2 jam lebih.

( I LOVE this photo huhuhu, click to enlarge )


Setlist dia...korang nengok sendiri...heaven siak.
Antara lagu dia perform was
rajawali, hati emas,
gerhana, apokalips,
bas no 13!!!!! ( complete ngan borak pasal Haig Road lagik )
serikandi cintaku, hud hud,
keronchong untuk ana, nur nilam sari,
meniti titian usang, mentera,
bonda, suatu masa, kepadamu kekasih etc etc


( ni ler perfect setlist pada aku, pop songs dia dan kembara yang paling best, Search nye slow rock etc, tapi tak salah takde Mustika )
dah lama tak nengok ingat2 lupa, tapi kias fansuri dia tak perform live, it was a video montage gitu pasal tu jam ni ngah masa nak keluar dia nye best of tu yang jugak ada lagu pasal Andalusia tu. Ni yang cd dia cover warna hijau tu.

Another trivia - Andalusia kat cd tu, yang last song tu, aku takde cd tu sekarang kat depan aku, tapi makcik2 pakcik2 suka dengar lagu tu pasal ada..what is it kat lagu tu? aku tak tahu apa nak describe. Ada sesuatu kat dalam lagu Andalusia tu untuk sapa yang tahu.

ni dia back cover dia dan korang nengok sendiri setlist dia tu malam.




Ni lak center inlet dia ada foto dan ulasan2 dari sokkabar.




ni lak back of the inner inlet

Asyik lupa ler aku nak ambik gambo bas no 13 kat bus stop Hegga Ruud. nanti ah kalo ingat haha.


Gambar background tu semua kalo sapa tak tahu, tu Led Zeppelin. Aku gunakan centerfold buku yang dapat ngan boxset Led Zep yang besar kaler kuning tu..Aku rasa sesuai ler kot, M Nasir ngan Led Zep? hahaha.
Dua2 nye lagu macam2 style.. dan memang kadang2 tu rock abis. (Express Rakyat is so perfect and typical of zaman dulu in harmony between the two countries. Sekarang, siot ah, tak semua tapi sebahagian memang attitude against each other memang macam $*&%!!)




p.s
Another bit of trivia about him.
M Nasir kat studio heart 91.3fm masa dia kena interview tentang dia sibuk kat studio untuk pembikinan album Wings Jerangkung Dalam Almari dulu.
That time, M Nasir promote album ni kat pendengar radio sebagai Braders ( or Brothers ) dan aku rasa lepas tu baru album name switched to JDA at the last minit.

so ada ler callers telepon tanya macam2..satu aku tak boleh lupa sounds something like this.

pemanggil telefon - Pakcik M Nasir, kenapa pakcik dah tak jadi rakyat Singapore lagik?
M Nasir di studio - Kat sana rumput lagi hijau
.

Siot ah!! wa ingat2 balik cerita2 lama ni semua...dah lama betul dah..where was i then? tapi memang best ingat2 balik ni dan share trivias..


p.p.s
korang agak M Nasir kat IB bawak lagu Di Perhentian Puduraya tak? muehehehe.
bas warna biru? apa sey...!! bas warna biru tu Seri Maju...!
Sorry la tapi Seri Maju ni last choice ler kalo dah takde tiket lain baru consider..
wa suka bas kaler gold, kaler merah, kaler kuning.. tapi buat masa ni bas kaler gold yang jadi pujaan kita orang.
ok ok wa stop. see you all again somewhere in time

15 comments:

berteromber said...

aku kecik2 dulu minat sungguh kat Kembara...tapi M.Nasir ni aku suka sampai album Canggung Mendonan ajer...pastu dia dah banyak lagu2 nusantara..aku kurang skit ahh...

Tapi banyak2 lagu dia...aku feeling abis kat lagu Keroncong Untuk Ana dan Sentuhan Listrikmu...

matakucing said...

rabak siot konsert gembala ni...setlist memang best..hopefully show kat IB dpt dgr setlist yg cenggini.. Oho Led Zepp.. tuari tgk konsert foo fighters at wembley dorang jemput J.P.Jones & J.Page perform 2 lagu RNR & Rumble On..Dave Grohl men drum..rabak!! oppss off topik.

portdy said...

rare ini vcd

saya pun takde.

In my collection - konsert akar, konsert phoenix m nasir. pastu vcd karaoke menteri semerah padi .

meleleh tengok.

deaf_angel said...

berteromber
ah ah, yang phoniex2 akar2 tu semua, kirim salam je la, aku TAK PAHAM.

tapi yang last album tu, yang ada juwita tu...
best wooo...very the POP!! \m/

deaf_angel said...

matakucing do you have this show?
u want?

yep, setlist dia power giler...

oooo foo fighter kat wembley..lawa giler ah stage dia...
dorang memang super big band ler skarang.

ko gi carik dave grohl stairway to heaven kat youtube.

deaf_angel said...

portdy u wanna a copy is it?

matakucing said...

eh nak5..aku tak de lagi tu..

Saudagar Mimpi ... said...

Huhuhu...jeles aku. Aku pun tak de VCD Gembala ni. :)..Mungkin sbb ia dijual kat Singapura je kot? ...tapi aku pernah tgk kat TV suatu masa dulu. (salah satu program hari raya agaknya ..lupa dah)
p.s huhuhu aku cadang utk ke IB tu nanti aku nak naik kereta api ke KL sambil layan Express Rakyat & naik bas dari Pudu Raya utk pulang ke Selatan.

dilaOHdila said...

salam dep.....
tq my dear
senyum2 sorang aku baca ko nyer ayat tu:-)

M. nasir
aku minat sangat. Lagu dia tak pupus. lagu2 lama tu still lagi bergetah. dan aku amat memuji hang dep, sebab hang seorang yang menghargai anak seni miskipun lagu ni dah lama ditelan dek zaman.

ekha@bella said...

minat gile ngn m.nsair. dari dulu smpai skunk..sempoi..

hf said...

aku ade VCD ni ..
Sumpah !!!!!!!!! best ni show..

kira M.Nasir "balik kampung" sendiri buat show..
hehe..

yang best..
time starting ade buaty jenaka sikit..

memang betul2 lawak PURE Singapore !!!!!!!!
hahahaha..

lagu paling seret
Bus No.13

Rajarockapak said...

kalo dah legend,buat apa pun orang suka..

portdy said...

Encik Deaf,

nak ! nak ! nak !


(sambil mata bulat bersinar2 macam Puss In the Boots)

buleh x-change ngan apa2 yang aku ada

tenkiu en Deaf leopard.

rimanilzah said...

ada jual masa konsert andalusia di stadium merdeka. nyesal tak beli.

ekha@bella said...

*m. nasir da.. (skali slh eja.. :D)