Friday, January 1, 2010

pameran Quest For Immortality - Ancient Egypt ( part 2 )

yang ni smua adalah original mummies masih ada mayat kat dalam.
Mayat2 yang ni kira dah 2700 tahun ler pasal dari 700BC gitu.

Yang dua bawah ni, belah kanan yang warna kuning2 tu lelaki dan ada bone problem masa dia kecik,
yang belah kiri putih2 tu pompuan, siap ada dua babies sama ngan dia. Mungkin smua meninggal masa tiba atau baru selepas delivery.
Nanti korang bleh nengok kat xray dia tu lokasi kepala babies tu.

(Click all to enlarge)


Ni dia punye description cammana zaman modern dorang boleh identify benda2 ni semua tanpa rosakkan kondisi ( melayu ada ni word ke? ) mummia2 tu smua.




These are a few photos of the female mummy with the two babies between her legs, including the xray vision which pinpoints their locations.



kalo korang rajin nak baca, especially sapa minat benda2 cam gini, info2 kat tepi exhibits ni smua memang gerek.





kalo tengok, fikir2 balik, ni smua pun sama cam kita jugak kan? walau tak tahu apa agama dorang ribu2 tahun dulu tu..tapi tetap manusia darah daging ada perasaan cam kita, takde beza, cuma dorang hidup suatu masa nan dulu kala.


While these are the male one with description of his bone problems.











Ni pun masih ada mayat kat dalam..Pompuan.
Nama Nekhet-iset-aru.
info dia cakap fine pink linen. Pink.




Metal apa kat her chest tu..





These are the canopic jars to store the internal organs.
falcon head for intestines, human head for the liver, jackal head for stomach, and baboon head for the lungs.


ni tempat taruk bahagian isi badan yang dorang nak simpan, paru2, limpa etc.


Ada dua videos tak salah aku main ulang2 kat situ dorang flash kat screen.
Ni masa depict nak keluarkan otak dari kepala menerusi lubang hidung. Sapa dah tengok cerita mummy mesti tahu part ni.





Masa kena sumpit buat reservist tu hari, borak ngan kawan aku pasal pameran ni:

Aku - " Painful sia!, pull out the brain use hook thru the nose ".
kawan aku - " fark la, they dead already what "
aku - " ah ah eh." Selenger sey aku haha.

nanti sambung kalo aku ada time.

10 comments:

pakcik kordi said...

wow!rare beb!best la dpt tgk mde2 gni...byk ilmu dpt....cayalah!up up the iron!!!!heh!

l0veyd0veyd00 said...

Condition - keadaan :P

thanks sebab ingat lagi nak jenguk blog aku..aku je malas jenguk blog org. Blog sendiri pun pas post entry jarang jenguk2...lol

Have a happy new year, semoga tahun ni lebih diberkati Allah dari tahun2 sebelum ni... :)

zarzh said...

Thanks for share, ni kali pertama dengar otak dikeluarkan ikut hidung...teringat pesan cikgu masa kecil dulu kat sekolah, dia beritahu, jangan bersin kuat-kuat dan tutup pakai tangan, kalau tak terkeluar otak nanti....time tu termenung dan seriau dibuatnya...

gayour said...

patut sangat mengambil iktibar/peringatan dari pameran ni untuk menjadi lebih baik di tahun baru 1431 hijrah dan 2010 masehi.

jangan kita menjadi seperti firaun yang dilaknat!

[S]itie [B]Um [B]Um said...

interesting!

dilaOHdila said...

salam dep...
mak aih kus semangatn aku masuk blog ko pagi nih
rasa beremang bulumata aku dep (AKU NI LEMAH SEMANGAT)
kat sana ada pameran cam ghini? bestnya. macam terasa duk kat egypt lah. bukanj senang nak dapat masuk cam ni. hang tak rasa apa ke (hehehe) nice! gambaq terang. tu CANON ka?

MindHeartBodySoul said...

... kalo kita hidup zaman tuh...
kita pun gak2 dah jadi artifak ,
di angkut dari satu muzium ke muzium...


... mumia blogger dari Nusantara...

Portdy said...

best best dan best....

benda benda ni sacred kan?
I wonder camana organizer boleh bawak semua ni buat show kesana kemari?

mungkin ada artifak yg lain yg tak dapat di pamerkan sebab2 ala2 x-files gitu...

SkiD said...

Aku ingatkan patung aje....rupanya ada isi.. Kat mana pameran ni???

matakucing said...

gambar best..menaikkan nafsu membaca haha..bila sebut pasal mummy ni teringat mamb-ra dalam citer thundercats