Thursday, November 25, 2010

Larnyard Per & Utusan Malaysia newspaper cutting

Dua benda nak cakap,
pertama - Ini larnyard per.
Melayu panggil larnyard apa eh? "Tali kat leher untuk gantung apa pun jenis kad"?
Sorry ah aku tak tahu.


This a free larnyard which comes with the dvd pressing of the 1991's Nicko McBrain Rhythms Of The Beast videotape.
I will give a short review of it within a week hopefully.
Till then read this first, Nicko's description for the dvd version at the back cover of the dvd casing.










Kedua, artikel ni dah keluar kat suratkhabar dah seminggu lebih dah. Tak basi, still relevant.
Nak cerita, kena tampal keratan suratkhabar tu sendiri, baru makin thrill.



17 November lepas Utusan Melayu "Anjakan Seni" ditulis artikel pasal Iron Maiden yang aku rasa seimbang dan tak berat sebelah.
Tulisan dan Info yang menarik dan tepat cuma ada satu dua mistake kecik like

- tour dah bermula - not true, cuma start pada 11/2/11 kat Moscow. Konpius tahun kot?
- leaving out the information yang Maiden actually ada dua 'solo' dates kat Australia (tiket kat seat paling jauh paling atas ada lagi kot ) selain jadi mainstage headliner Soundwave Festival kat 5 bandar dan apa aku tahu masih ada tiket untuk ada bandar nye festival, sebab tu kalo korang nak gamble last minit pasal lineup festival beraneka jenis band ikut selera masing2 dan lagipun satu hari je, pegi Perth nye Soundwave, Air Asia nasib kalo baik bleh dapat affordable tiket. Dekat pun dekat.

kecuali Melbourne Soundwave (30,000 tiket?) awal2 dah sold out. Dan berita latest, Sydney Soundwave ( 40,000 max? ) ada problem ngan location dia kot? Traffic danger to those going ke hapa ntah. Riot kot kalo last minit kena kensel, tapi aku rasa tukar tempat je kot kalo ada problem.

Aku pernah tanya peminat Maiden kat sana, ok ke aku backpack gi tengok Maiden dalam suasana festival kat Sydney Soundwave, seems aku tak digalakkan pasal lokasi festival dia kat tempat jin bertendang untuk Sydney, dah la aku budget giler. Mau kang sangkut kat tempat jin bertendang, tak bleh jalan kaki atau naik bas, tak balik sini aku nanti haha.
( Aku rasa Melbourne is the rock city kat Australia kot? Kiss pun Symphony dvd buat kat sana? DP Total Abandon pun kat sana? harap aku boleh be part of their crowd tengok Maiden solo arena show 23/2/11 nanti walau aku kena letak kepercayaan tiket masuk kat orang aku tak pernah jumpa/tak kenal/ dan trust tu ialah kita sama2 minat Maiden yang takkan tipu satu sama lain ).

- Ed Force One bukan milik Maiden macam kat description foto tu. Ni cuma Bruce Dickinson sebagai juruterbang Astraeus Airline dan baru2 ni dia naik pangkat jadi "marketing apa ntah" Astraeus Airline, loan satu kapalterbang dan crew dari Astraeus Airline dan dorang warna plane ni ikut design dorang.
Cuma tak tahu Astraeus Airline nak retain design kapalterbang tu untuk kegunaan commercial dorang lepas last date guna plane ni kat Florida bulan May 2011.

Apa pun, its a fabulous and very very fair article on Maiden, coming from the mainstream media which can sometimes be bias, hysterical and nonsensical when it comes to heavy rock bands. Bravo.

Aku sangat setuju kalo ada show macam gini, peminat luar negara semua datang, spend money kat hotel, shopping, tax, dan ni semua pump in duit pe. Patut Tourism Board kena support benda2 cam gini.

Anyway, aku harap akhir 2012 or awal 2013, "Maiden England History Tour" akan sampai kat Kuala Lumpur. Its a matter of time nak breakthru je. A lot of Malaysian heavy rock fans yang tak dapat travel deserve to see Maiden too.




Anyway, tu hari Air Asia 499RM gi Paris. Hmmmnnn Scream For Me Bercy!! haha. Nanti ah, aku korek2 tanah, kot jumpa Harta Karun nanti.






.

6 comments:

Ijau D. Koceng said...

paper/majalah lain klu artikel pasal black metal silap2 gmbr eddie pun boleh mencelah masuk...

tahun lps aku ada baca artikel pasal flight 666 kat paper melayu aku lupa utusan atau bharian, sama jugak satu fakta salah - pasal ed force one

:: Cikgu Wiween :: said...

bro , bagi kat aku leh larnyard tuh??? hehehe bdk2 pangge tali kad matriks. :P lama da aku x pakai.

JAIRO said...

kalau dah jumpa harta karun kasi tinggal aku sikit arrr

pakcik kordi said...

ko gi ek..best lee....

aku tgk kt utube je le..huhu...

mhagnoth said...

uih comey larnyard tu

berteromber said...

perghhh...lanyard tu kalau pakai kat opis...memang rasa riak semacam la...hahaha...