Monday, November 15, 2010

(not) another piece of meat

raya aji hari rabu,
untuk sapa gi haji, semoga ibadah haji diterima Allah dan selamat balik. Amin.

untuk sapa buat ibadah korban, tak kira kat mana2 di Malaysia atau Singapura,
atau korang yang buat oversea macam kat lain2 tempat di Indonesia, atau untuk Muslims kat China, atau Cambodia,
atau buat kat Australia untuk ditinkan untuk Palestinians ( siap boleh cakap satu keluarga Palestin akan dapat 6 tin isi daging korban, this is how modern ibadah Qurban is getting nowadays ), Africans etc, Semoga ibadah korban korang especially untuk these less fortunate people diterima Allah dan korang dan keluarga korang mendapat ganjarannya. Amin.

I understand, in some places, seperti kat Kemboja, tak setahun pun sebahagian dari umat Islam kat sana dapat rasa daging.
Padahal kita, jangan cakap daging, tapi setakat KFC, Mekdi, steak, ramly burger, melantak la korang siang malam sampai terbuang2 kat tray tak abis. And I know of some hungry fast food staff yang abiskan french fries kat tray tu masa dorang clean up ( aku tak bilang kat fast food restaurant mana dan location mana ok ). Times are tough.

And I know of our fellow Muslims ( kawan aku cakap kat aku pasal kawan kita kerja sama2 dulu ) yang pergi kat tempat pinggan mangkuk bertenggek kat belakang kedai2 makan nak tunggu time basuh tu dan makan cebisan makanan yang ditinggalkan pasal dia takde duit nak beli makan.

So... times are tough x 2.

Anyway, saje je, this is how a Mosque and Madrasah looks like in Cambodia Kemboja..
Sorry aku tak tahu apa nama kampung ni, somewhere in Siem Reap. Better half aku snap dari luar aje.





Apa aku tahu jugak, one of the places for Singaporeans/Malaysians nye sembelih korban is a place called Kampung Cham due to it being a Muslim area. Lawa la Cambodia ni, dia punye Angkor Wat fantastik woo. Jeles aku nengok foto2 tempat ni. Oppss salah topik. Nanti aku tampal sini.

( Sorry eh, title topik ni pasal aku tengah dengar bootleg radio broadcast Scorpions Live in Japan 1979 and best giler pasal Klaus Meine introduce Always Somewhere as a song from the NEW album haha, lepas tu lak lagu Life's Like A River, lepas tu Fly To The Rainbow, another piece of meat, untung orang dulu2 dapat setlist macam gini ).

6 comments:

A.I said...

ha..kalau kau nk tau (meh aku bgtau ;p), abg long aku yg sebestday ngan aku tu selalu gi Cambodia wat Qurban. Tp dia bukan gi sorang la. Ada persatuan, bawak anak branak skali. Tp thn ni dia x join sbb anak dia masok spital...mmg pengalaman yg best katanya..

Jemz said...

raya qurban kt tempat gua lain sket,
1. agihkan daging - daging akan dihantar ke setiap rumah, takyah nak Q amik daging punyaa.
2. diorg bikin kenduri, panggil 1 kampung + sedara makan. sebab tu org ckp raya kt tempat gua meriah.

WanBeruas said...

..aku masa jadik cook kat Grandy's dulu..fries tak leh lebih dari 10 minit..pstu dah kira expired kena je buang tak kira le sikit ke banyak ke...nak makan?Aku tak suka le plak..too much trans fat and all that bad things..

mhagnoth said...

Hari ni aku sakit perut dan cirit birit. Malam tadi makan OR KFC. Keluar habih ayam KFC. Azab betul x dapat nak tolong kakak aku punya korban kat kg.

gayour said...

layan "another piece of meat" dan "piece by piece" (slayer) rasa nak makan daging plak! heh!

tapi layan "meatloaf" pun okey gak

deaf-angel said...

interesting cerita korang..
lain2 tempat lain style..