Sunday, May 20, 2012

MAY 25th Anniversary - Live in Singapore 19th May 2012

MAY, a (heavy) rock band from Perak, Malaysia plays an awesome two hours show at Kallang Theater, Singapore. Its kind of a very very rare occasion to see May plays a full length concert, especially in Singapore. I enjoyed it very much. Worth the time and money spent to attend this event. So this my haywire review and ulasan porak peranda.

Pada aku, nak tengok kumpulan MAY main konsert penuh yang selama 2 jam, show dorang sendiri, lagi susah dari nak tengok Iron Maiden. Jadi bila aku tahu MAY nak main full length concert kat Panggung Kallang, aku terus ambik cuti satu hari pasal aku rota kena kerja malam lak.


Poster yang pengsi abis, pasal material macam plastik vinyl gitu, bukan kertas so tahan la, dan tak bimbang kemek ke, koyak ke, ronyok ke. Siap MAY autographed lagik.

OK, tiket Stall - 88 ketul, tiket Circle - 55 ketul. ( yep macam tengok wayang zaman tok kadok dulu panggung semua besar2 sebijik2 gitu, tak macam skarang wayang semua multiplex ). About 200RM ++ & 130RM ++ respectively. Tapi its MAY dan macam aku cakap, susah nak dapat tengok MAY main full length concert so go I must.

Sebelum show start, kat the huge video screens ( total 3 ) ada this informative and funny interview ngan empat2 anggota MAY semasa persiapan untuk konsert Singapura ni, ada soalan2 serious dan jugak soalan happy2 gitu. Antara nye kalo takde May apa dorang buat? sapa paling handsome? Petua jaga rambut? I think they are very humble people when answering in their jovial ways.



So this is the setlist...fuck, aku dah lama tak dengar lagu2 MAY, serious berbual nak pergi ni show ni pun aku tak dengar kasi freshen-up atau ingat2kan balik ke hapa ke, jadi kadang2 tu macam ingat2 lupa title dia. Tapi tu yang thrill tu kalo dah lama tak dengar, then terus dengar live.

Persembahan cuma Mus, Man, Abu, Yus. Dorang empat aje. Takde keyboards player. Cuma 5 lagu slow kat tengah tu dorang pakai extra accoustic guitarist Putra dari band Stardust.


1. Intro & Abu on guitar
2. Hakikat Perjuangan
3. Penghuni Kota
4. Strategi
5. Jiwa Karat
6. Dari Kacamata ( 'near 10 mins long' version )
7. Siapa Kau?
8. Nafas
9. Mai Pen Rai
10. Graffiti

11. Ku Dalam Dilema ( acoustic )
12. Sketsa Sebuah Cinta ( acoustic )
13. Sinar ( acoustic. )

14. Gadis Bertudung Putih
15. Jemu
16. Wira Cyborg

17. Pelayaran ( amazing version )
18. Sendiri
19. Cinta Mu Mekar Di Hati





So this is my observations.

- May nye persembahan, terutama first half, Heavy nak mampos. Aku suka.

- Intro muzik dorang seram siak.
- Dari Kacamata - serettttttt.....

- Mus - gerekkk, gerekk, gerek. Also he talk about May's history and stories. And his 'balik ke pangkal jalan' story.
- Mus cerita zaman 80an , masa May perform kat Johor, Melaka, peminat hardcore fans dorang dari Singapore datang all the way support and I think he refer to the female fans, dia cerita pasal Peminat2 wanita dorang yang dulu vogue. Dan skarang dah more Muslimah, tapi tetap rock.

-Mus cakap dorang ada 15 album, 150 lagu, kalo nak main semua lagu boleh habis besok atau pengsan terus atas stage. Mus cakap dorang jemput Yantzen dan Oney tapi dorang ada lain commitment, and Mus cakap kalo dorang tak ambik tempat Mus, tak tahu apa jadi adakah May bertahan sampai skarang, THIS IS A BIT SIMILAR TO IRON MAIDEN'S PREDICAMENT. Betapa Blaze Bailey orang cakap apa pun performance dia, tapi kalo dia tak jadi penyanyi Maiden masa Bruce keluar Maiden selama 6 tahun, dapat ke kita Iron Maiden yang ada skarang??

So Mus respek dan suruh peminat kasi round of applause untuk Yantzen dan Oney, dan May bawak satu lagu dari zaman kedua2 penyanyi tersebut. And I was hoping for Bergegar Segunung Rindu tapi dorang main Jemu. Sigh. haha.

- Mus happening, suruh peminat2 yang duduk kat Circle ( tingkat 5 ) dan turun pergi Stall ( tingkat 3 ) supaya penuhkan ruang floor. Aku rasa security mesti kelam kabut kejap. Huru hara haha. Tapi memang best la, pandai2 je Mus, lawak pun ada part ni kecohrable. hehe. I think this is the best moment of the whole night.
- Cinta Mu Mekar Di Hati, majoriti parts audience yang nyanyi, Mus tenyeh microfon je kat audience.

- Tapi aku cam heran la last part lepas lagu last ni.. Apsal aku rasa MAY masih nak main lagi walau dah tembak tu hurray hurray nye ribbon confettis?. So no Racun Bermadu, no Black Area, no Derita Bangsa, no Bayangan Hidup, no Bergegar Segunung Rindu.
Boleh? Bayangan Hidup - May best song ever?. Tapi aku suka sangat lagu ni, betul2 punye bermakna la,....first time aku tengok May ( bukan setakat dengar kat kaset JJR ) ialah kat TV3 Muzik Muzik bawak lagu ni....terus makin minat...giler.

Tapi apa pun kudos to the organiser pasal buat show May yang fans dorang dapat tengok dorang main full show, dan suasana happy and calm ambience, ok la, memang tak full house, tapi boleh nampak la May ada dorang punye peminat loyal dari berbagai umur, walaupun banyak shows bagus kebelakangan ni terutama ngan peminat2 muzik semua kena pilih betul2 show2 mana dorang nak pergi pasal budget atau time and date constraint.

7 comments:

Portdy said...

Gadis Bertudung Putih tu may bawak versi About a Girl ke atau original version bro deaf?

kalau ori memang pengsi abis laa

matakucing said...

ve4si about a girl kat planet dulu haha..apapon mmg nikmat tgk may live

deaf-angel said...

siot je portdy.

ko dah cakap gini, aku pun rasa kurengggg sikit... HOHOHOHO.

mata kucing, yep tengok May main full show 2jam is awesome

iaryylr said...

syabas bro! tu dah ada koleksi tiket konsert tu!, banyak tu :)

berteromber said...

bab bayangan hidup tu memang aku setuju la...memang May best song ever...hehe...tapi jarang kan dorang bawak live...

harap2 dorang dapat buat konsert solo berskala beso cengini kat Malaysia pulak...

speedrider said...

Deaf,

kenapa 'tenyeh' harga kat tiket?

deaf-angel said...

speedrider,
personal preference. hehe.

aku sebenarnye nak delete apa2 info lain kat tiket tu, so aku delete sekali harga dia.