Monday, July 23, 2012

sultan of science GEZEK

Sultan of Science. Magnificient betul.
Pertama kali kat benua Asia kot pameran ni.


Kepandaian orang Islam zaman dahulu dalam semua bidang... memang aku terkejut beruk la jugak masuk dewan pameran ni, dari perubatan, bedah orang sakit, matematiks, exploration ( dah masuk macam dunia Rime Of Ancient Mariner ) penerbangan ( dah masuk dunia macam Flight Of Icarus ), ukur2 cammana nak tahu waktu sembayang, tengok angkasa pakai telescope , macam2 lagi la...aku memang salute abis punye la.


Mula2 aku ingat, ni pameran hanya nak tertumpu kat kemajuan Arab Islam zaman kegemilangan dulu je ke?

Tapi aku silap, tak semua Arab. Cina Islam pun ada... Samarkand ngan dorang punye telescope canggih semua ada.

Aku snap setiap satu dari setiap benda dan maklumat dari pameran ni. Ada la dalam 200++ gambar foto.
Nanti la senang2 aku update semua foto, mungkin ada yang minat... tengok pada tahap kemalasan dan kesempatan aku.

Buat sementara, tengok betapa besar giler Kapal Admiral Cheng Ho. Dah macam aircraft carrier pun ada. Siap ada girafah semua..


2 comments:

faizal abd fathi said...

kat mana ni? (hehehe..kalau tak dikaitan dengan lagu Iron Maiden tak sah ye??

berteromber said...

zirafah tu kalau tak silap ceritanya hadiah daripada Samolia kan...