Monday, February 4, 2013

masjid al-rabitah, bukit merah, ikan todak... etc etc

Its rare that to raise funds for upgrading and repair works, donors can actually vote for the colour of the mosque building and dome.

Masjid Jamiyah Al-rabitah pun sama sey.. Tapi korang sumbang la fulus sikit, sepuluh ketul sekali undi.


click to enlarge.

Masjid jamiyah Al-rabitah ni kan, aku ada la jugak semayang jemaat sini, kadang2 mungkin at least  dua tahun sekali kot? haha,  dia dekat ngan stesen mrt Redhill. So macam korang tengah menaiki South-West line kat kawasan situ, , then nak gi semayang jemaat, mudah la, I mean speaking as a public transport user.

Selalunya, sapa yang tinggal rumah flat rumah pangsa, kalo nak cat baru nanti penduduk boleh undi kan online nak warna apa korang nye rumah flat? ah...skarang masjid pun korang boleh undi gak.. So undi korang nye faberet kalers sambil beramal, cewahhh.
,
,
,
REDHILL... tukar melayu jadi BUKIT MERAH...

ni yang dulu yang budak melayu pandai tu sapa tu nama mamat tu? Yang cerita Singapura dilanggar ikan todak tu. Waktu tu, Sapa lalu tepi pantai ke, semua kena tikam ngan ikan todak beribu2 ekor tu terbang sana sini... Masa tu, kira semua jadi dumb blonde gitu , tak tahu nak selesaikan serangan ikan todak.

Nasib baik budak cerdik ni cakap suruh buat benteng pakai banana trunk dari pokok pisang, abis la ikan todak semua terbang nak rodok manusia tapi tercocok kat batang pisang tu jadi selamat la penduduk..
Budak tu pun jadi hero.
Tapi adat la kan, sebahagian melayu ni kalau mata tak merah tengok orang lain berjaya atau lebih sikit, mesti tak sah kan?

jadi ada la tukang cocok cakap nanti budak tu pandai sangat nanti dia overthrow pemimpin all that stuff, so mamat tu rumah dia atas bukit, so dorang pegi rumah budak tu dan bunuh dia, so darah dia pun mengalir ke bawah dari atas bukit, maka bukit tu jadi merah... kira bukit tu bermandi darah budak kecik tak bersalah gitu la... maka bukit tu jadi merah, so jadi Bukit Merah la hahaha... ni la cammana Bukit Merah dapat nama kalau dari sudut cerita2 lama,
tapi actually kot tanah liat kat situ semua merah abis kot, tu la gaknye..orang dulu kan kasi nama "ooo sungei besar?" jadi sungai besar, paya parit tu besar? maka jadi paya lebar.. nama tempat diberi bersabitkan apa jadi landmark kat tempat tu...

ni salah satu versi. Ada versi2 lain cerita dongeng Singapura dilanggar/diserang todak, budak pandai tu kena buang kat laut la apa la..
lawak nye, aku dulu percaya sey, kat laut mana ntah, Jonsen eh? korang jangan ketawa siak, Johnsen, SAPA TAK TAHU JOHNSEN tu kat mana? JOHNSON sebenarnya...biasa la lidah melayu - Jonsen.

Masa aku dulu2 budak kecik katak bawah tempurung, aku percaya bila orang cakap masih boleh dengar bunyi rantai besi dari arah laut, tu ah, ngan suara 'tolonggg' tolongggg'......besi rantai budak tu kena ikat sebelum dia kena buang kat laut... TAK HORROR TU DENGAR, biasa ah budak2.
nanti nak pasang balik la xpdc metal 60an...eeiii ikan todak, eeiii ikan todak haha.


ookayyy....

Aku tahu takde kena mengena ngan derma masjid ok, cuma pasal aku teringat redhill aje, so aku saje je merapek... nanti.., whats the word eh? ah... Mengarut.


Ooo the water is red
with the blood of dead
but I'm still alive
Pray to God, I survive.
- longest day, Iron Maiden.

part ni, suara Bruce Dickinson, merdu..(pada aku la.)
I think part ni ngan starting verse For The Greater Good Of God yang slow tu, aku nye feberets, ni dua pada aku Bruce punye paling terbaik dari ladang untuk studio album AMOLAD. For the greater good of god, bulu roma ternaik siak dengar ni lagu.
"Are you a man of peace or man of holy war?"
First time aku dengar ni lagu For Greater Good Of God, aku ngah kat tepi laut duduk2,....serious...sebak sey... giler nye lagu sedap start sampai abis, perfection.

ok stop...!

5 comments:

Adi Herman said...

Bad Latif = budak yg tinggal di Bukit Merah tu kot

berteromber said...

Hang Nadim

faizal abd fathi said...

last jugak epik... IRON MAIDEN punya lirik

Rafi said...

Ada buku jugak kisah singapura di langgar todak masa sekolah rendah dulu

lieyalatif said...

citer lame tu....tingat plak dulu selalu main kat tv cite singapura dilanggar todak...ni dah lame plak takde...

ape pun tangan yg memberi lebih baik dari tangan yg menerima..besar pahala derma masjid ni ...