Saturday, February 23, 2013

Samarkand Observatory, the Quadrant dan lain2

starblind with sun..the stars are one
take my eyes for what I've seen, I will give my sight to you..
Let it be said, Starblind is a spectacularly jaw dropping, teardrops forming, astounding, unbelievably fullsome in every way new classic. "starfuckinblind indeed!!"

Quadrant ni cam pakcik model ni pegang ni, salah satu kegunaan penting zaman dulu2, masa zaman umat Islam paling bijak paling pandai dalam ilmu sains dan ciptaan alat canggih ialah carik dan tentukan arah kiblat nak sembahyang, selain kedudukan planet bintang di langit dan jugak boleh ukur ketinggian bangunan.
Malas aku nak lak type panjang2... lagi banyak aku merapek meraban, lagi tak game lagi foto2 aku snap dari pameran Sultan Of Science tahun lepas, TAHUN LEPAS ok, kalo jeruk pun agaknye dah expired tak boleh makan dah, yang kat Pusat Sains Singapura..Kalau tapai lagi lah...
tak tahu ni dah episode bahagian ke berapa, dan tak tahu bila aku nak upload semua....

Lagi satu, Samarkand punye Observatory...sorry la aku tak tahu makna melayu dia apa,

"bangunan guna teleskop besar untuk mengkaji dan memerhati cakrawala dan angkasa?" aku main hembus je pun.
Ada satu ayat kat pameran tu cakap... umat Islam, kena solat ikut waktu, kena ada arah kiblat...jadi perlu tahu pasal arah kedudukan planet, bintang, matahari semua, jadi boleh la dirikan solat dan kiblatkan Kaabah Mekah. 

So this is the continuation of DOOM TO NEVER END uploads of the photos I took at Singapore Science Centre during the Sultan Of Science exhibitions, and I upload stuffs on the Quadrant, Armillary Sphere, Celestial Globe, and the Samarkand Observatory.
As usual, all the exhibits are in English so click to enlarged.

 


THIS POST WAS PUSHED TO THE FINISH LINE BY STARBLIND ON REPEAT MODE.
Awesome Great song Perfect from start to finish...and..., Eyes Bleeding deep lyrics.

6 comments:

Adi Herman said...

Samarkand....teringat lagu Bloodshed dengan title yang sama.

faizal abd fathi said...

ingat posting pasal Bloodshed.... rupanya pasal kemajuan Islam... steady!

Rafi said...

Gerek ah..gamba pun lawa

berteromber said...

Samarkand dan Bloodshed tak boleh dipisahkan...hahaha..

Anonymous said...

If you do not care to go for surgeries, are at
a immense risk of having genital Skin Tags through and through the infection of HPV by an infected person.

Anyone with venereal skin tags should avoid sexual inter-group communication neck, on the armpit and some
other raw areas of the torso too. plane warts are caused
by vulnerability but aren't on the button the same matter.

Have a look at my blog post ... malignant melanoma

Anonymous said...

The reasons for blogging are is no thirster news show what is word at the instant is finding slipway of
blogging for profit.

my webpage ... click here