Saturday, February 9, 2013

ngaji & when I say hu, you say hah

ok ok, edit nasik tambah, ingat tak post aku dulu pasal kipas gergasi tu ngan foto2 dia kalo pasang kat masjid ,ok semalam, aku smayang jemaat kat KL, so aku tanya satu bilal ni berapa harga pasang kipas gergasi tu kalo pasaran KL, dia cakap 45,000RM.
oooo ok la, kalo kat masjid2 Singapore berapa tu hari aku taruk keratan suratkhabar pasal harga dia, memang mahal tapi rasanya berbaloi.. Ye la dah convert2 kan. Harap2 masjid2 nak pasang kipas gergasi ni semua dapat kumpul funds ngan cepat dan mudah.

Budak2 dulu belajar mengaji tak sama ngan budak2 sekarang...
Skarang is basically more accountability..
Skarang semua sopan je dressing...dulu especially budak2 lelaki lain setakat tshirt, seluar bola, kain cuma sangkut serampang kat bahu je, kadang2 dah masuk rumah pak guru baru hegeh2 nak pakai betul2kan kain, pasal mobility is important, ingat nak main je.
Paling lawak kalau kain sarung terburai depan semua orang tengah mengaji ramai2, ye la tangan dua2 pegang rehal, takdelah boleh selamatkan keadaan. but it was fun though cam aku cakap untung budak sekarang, ngaji nye lebih pro gitu, dulu siap main tipu, ambik eraser, hilangkan tanda lama, buat tanda baru, just nak kejar kawan2 dah mara ke depan... giler nye kerja, fikir balik khatam2 zaman tu pakai ke tak haha.
Budak2....nothing is unforgiven.

Dulu2, ngaji nye sikit 20 minit lepas magrib, main nye banyak dua tiga jam haha sebelum muka innesen balik rumah, cam aku selalu cakap, " perkataan homework ni tak wujud zaman dulu " 
Rebut2 nak ngaji depan pak guru, pasal dah otak nak main kejar2, main sembunyik2.. Quran, muqaddam, songkok, semua dah letak tepi dah...
fikir balik....giler main sembunyik2 malam2 buta... betul2 kena sorok...abislah.


Aku ingat ni semua pasal mengaji pasal aku nengok youtube Powerwolf ni..
Teringat kat cammana bengapnye, ungkalnye, nak paham macam2 hah, ha, hah besar hah kecik, sebutan panjang pendek, harakat...

Betul cakap yang aku pernah tengok satu ustaz kat tv RTM ajar progrem ngaji yang korang tepon tepon nak ngaji live tu, yang selalu yang tepon pun bukan calang2 orang k, semua terror wooo dari seluruh pelusuk Malaysia. Ni yang progrem bukan Ustaz ravi nye. Uztaz lagi satu baru nye kot.
Dia jugak bilang, kena keluarkan yang terbaik bukan suara percakapan tapi lebih dari tu, persembahan kenalah yang terbaik.

When I say Hu you say Hah.
40 %, give me more.
When I say Hu you say Hah.
Too long..., Hah.
When I say Hu you say Hah.
No! No ! not Haaahhh!!  Hah. 
When I say Hu you say Hah.
No! No! Not Haaahhh!! Hear me!!! Can you hear me!!! Hah.

memang lawak tengok , tapi aku rasa frustration yang dibuat2 ni tak jauh ngan cammana guru2 yang dapat pelajar degil dan ungkal tak mau dengar cakap...



Korang abaikan dorang nye makeup , dorang nye prop, pasal dorang ni memang lawak abis, betul2 nye kelakar but damn solid quality. Unholy gitu konsep dorang...

tapi aku suka, one of the few "newer" rock/metal bands that I really am into and even buying their cds.
Their singer is classical trained, and the keyboardist....
ok aku pernah tengok Dragonforce live, keyboardist memang berkecah satu stage semua dia roam, tapi ni pun kecoh giler..

4 comments:

Adi Herman said...

Pengalaman mengaji masa kecil = priceless

Rafi said...

Dulu kalo tiap2 hari rabu aku mesti mintak dengan makcik yg ajar ngaji dulu lambat sikit,pasal tiap2 hari rabu kul 7.30 ada ultraman..hehe
Tapi betul mcm kata adi..priceless..kerana pengalaman mengaji tu lah yang buat aku boleh hafal surah2 yang di belajar dulu sampai sekarang..alhamdulilah

Murni Afiqah said...

hahaha~ sempoi gitu entrinya. Tapi betula la kan sy dulu mengaji ngan nenek spnjg baca Quran tu tak sabar nak tengok Doraemon. tajwid lintang pukang haha

dilabangiWORLD said...

ya salam dep...
dah habis cuti ni esok dah nak mula koje
wah citer KIPAs tu aku teringat nak gi legoland arituh
ada KIPAs raksaksa tu kan. mana mana tempat skarank semua dah kai kipas tu