Wednesday, March 27, 2013

Epok-Epok Sadin ("Sardine Currpuff")

Ada macam2 epok-epok,

Kentang, Sardin, Keledek, Sayur, etc... Epok2 sayur ni kira makin rare..

Tapi kan, aku ada pelik sikit, kalau aku tengok kat gerai, atau kat kedai, epok-epok tu cantikkk je, elok je...,
aku tak beli.

Tapi kalo epok-epok tu macam senget2, tak cantik, kadang2 retak2 boleh nampak isi dalam,
kira senang cakap epok-epok tu bentuk TERPELEOT..

hah aku akan beli, dan selalu nya tu la epok2 yang gerek.
Baik dia punya kulit, dan isi dia.

Ni, kat pasar malam aku beli... Epok-Epok Sardine. Sedap sey.




This is called Epok-epok among the malay community in Singapore and southern part of Peninsular Malaysia like Johor. It can have different fillings like potatoes or sardines or beansprouts etc.
Elsewhere, I guess most of the Malay community called it Karipap, which is literally a direct translation of Currypuff.
It does provide a sense of weirdness and some laughter when you're in Kuala Lumpur or other parts of Malaysia and you asked for Epok-epok and the seller looks at you weird like you speak "alien" language.

12 comments:

faizal abd fathi said...

macam karipap sardin ( kalau malaysia )

alzawawi mukhtar said...

ooo...baru ku tau....epok epok = karipap.

Ijau D. Koceng said...

certain areas in sabah masih guna istilah epok2 (termasuk kampung aku), wlupun lebih ramai guna istilah karipap

biasanya epok2 berinti kacang atau kelapa (sbb tu xsesuai sebut karipap kot? sbb xde kari kat dlm)

Adi Herman said...

Seriously aku pun baru tau...

Rafi said...

betul tu bro..ada sekali tu aku boleh tersalah cakap nak epok2,makcik jual kuih tu tecengang tengok aku pastu gelakkan aku..heheh..

dilabangiWORLD said...

epok2 ni mmg terkenal ngan org johor kan dep. Apa bezanya ngan karipap erk. Sodap.....

berteromber said...

Aku lebih suka epok epok kentang...generasi muda johor pun dah tak pandai guna word epok epok termasuk lah anak2 aku...

Kaboi Tanduk said...

baru tau nama lain bagi karipap.. bertambah lagi kosakata.. ehehe

WanBeruas said...

..balik dari amik upah cuci keta sebelum g sekolah...wa selalu jadi tukang habiskan karipap yang mak tak abis jual...sulam dengan timun dan telur balance nasi lemak punya...pastu tolak dengan kopi O....Ouhhhh masyukkkk...:0)

WanBeruas said...

..balik dari amik upah cuci keta sebelum g sekolah...wa selalu jadi tukang habiskan karipap yang mak tak abis jual...sulam dengan timun dan telur balance nasi lemak punya...pastu tolak dengan kopi O....Ouhhhh masyukkkk...:0)

Tahir Jaafar said...

Ada juga di JB yang panggil kuih ni 'Tepong Bawang' :)

deaf said...

tepong bawang?
serious ni aku nak cek out

aku ingat tepong bawang macam, bentuk cam jemput-jemput atau kuih bom tapi buat daripada tepong ngan bawang or campur sayur sikit cam kobis gitu..