Sunday, March 31, 2013

kumpulan Kembara - Live at Esplanade Singapore 30/03/2013 review

.....
Kembara = M Nasir, A Ali, S Sahlan, Zoul, Rahmat, Md Shah, Shahrom live on stage kat Esplanade Concert Hall Singapura 30/03/2013.
Untuk aku sendiri yang tak follow up sangat berita persiapan show ni cuma beli tiket, ambik leave, dan terus buat bodoh sua sampai hari show, surprise giler la bila tengok original Kembara A Ali dan S Sahlan was on stage for the full 2hr 30mins show.

Kalau Iron Maiden tak main kat sini tahun ni, aku rasa takde pesaingan la untuk "show of the year".

Kalau korang malas nak baca ulasan/review aku, ni setlist Blockbuster lagu2 yang dorang main...

1. Ekspres Rakyat
2. Balada Osman Tikus
3. Khafilah
4. Rupa Tanpa Wajah
5. Sekuntum Bunga Plastik
6. Impian Seorang Nelayan
7. Di Perhentian Puduraya
8. Duit
9. Di Manakah Di Kau
10. Bunga Bakawali
11. Lagu Untuk Seorang Ibu
12. Keroncong Untuk Ana
13. Bas Nombor 13
14. Tarian Hidup
15. Nusantara
16. Kiambang
17. Empat Penjuru
18. Senandung Buruh Kasar
19. Impian Anak Jalanan
20. Hati Emas
21. Perjuangan
encore
22. Kepada Mu Kekasih
23. Gerhana

2 Jam 30 minit.  Dahsyat sey show, but at the same time no Malam, no Ada Sepasang Mata etc. The abundance of good songs they have.

ok, ni beberapa benda yang tarik perhatian aku..

- Dorang pakai 3rd guitarist extra tapi Zoul ngan A Ali kongsi lead , solos.
- Ada percussionist extra.
- Two keyboards dan guna grand piano untuk some songs.
- Drummer Shahrom ngan bassist Rahmat was awesome la pada aku, so was Zoul and A Ali. A Ali kalau solo je mesti dapat tepukan gemuruh.
- S Sahlan's voice was superb. So was A Ali and Zoul. Dorang nyanyi lead vocals untuk some of the songs. Bunga Bakawali Zoul nyanyi lead, Puduraya A Ali nyanyi lead, Impian Seorang Nelayan S Sahlan lead singer etc. Lain mostly M Nasir, tak yah cerita la M Nasir ni, dia memang bagus.
-  Starting was a video showing S Amin Shahab buat lukisan seni gitu.
- Sound dari 1st song dah best, Esplanade, memang expected la tempat ni kan.
- Banyak kelakar2 la, stage banters dorang, M Nasir yang do most of the talking pun, dorang gurau2 lawak gitu eg Puduraya etc. Audience pun sporting.
- Lepas Bunga Bakawali, a short video showing S Amin Shahab berbual pasal Kembara, then short video dari Polygram nye boss ke hapa ntah, dia cakap dulu dorang memang nak Kembara jadi "Malay Music First Intellectual Band".
- Then there was another short video clip showing some stories and infos dari Zoul, Rahmat, Shahrom, Md Shah.
- Ada beberapa lagu guna accoustic guitars Zoul dan A Ali, dan jugak grand piano - ...Ibu, ....Ana, ....Kekasih. Lain semua karen all the way.
- Ada lagu seret ngan jams dan solos - Hati Emas, Perjuangan, Gerhana..etc
- Some nice audience participations ala Running Free hehe.
- Intros dan background info untuk sebahagian lagu - M Nasir cakap pasal penjara etc ooo not forgetting MAT KOTAI. Dah berzaman aku tak dengar ni word Mat Kotai sey. Ni word lama ni.
- Balanced set list, fast songs slow songs, songs not about love, songs about love.
- Perhentian Puduraya ni memang lagu sedih la kan, also M Nasir cakap lagu Kepada Mu Kekasih ni lagu 'awet muda' pasal dah puluhan tahun tapi orang masih suka.
- Gerhana siap dorang speed-up dan slowdown kat last part, kecoh sey ni band.
- I think the show is full house. The ticket pricing is very very reasonable for a legendary band at a top-notch place.
- There was some banters at the end of the show about another show next year haha.
- What else? Aku rasa mesti keluar dvd la, ni Esplanade shows ni dorang siap camera sana sini, jadi aku rasa Kembara Ekpres Rakyat reunion ni mesti ada dvd ikut style Sweet Charity 40 Years dan Lovehunters nye final concert. Aku harap ni show release official triple cd of the whole performance.
Dulu M Nasir pernah keluar triple vcd kan yang Gembala nye show tu. Tu memang packaging best giler siap setiap packaging dia sign, jarang music melayu keluar ni triple triple disc versions.
- Nanti la kalau aku senang dan takde apa terpeleot, aku upload bootleg ni show kalau sapa berminat, aku kumpul untuk koleksi peribadi aku buat kenangan je dan dengar balik kadang2.

That is all. Cehhhh.

7 comments:

Rafi said...

Perghhh..betul2 nostalgik ni

matakucing said...

Setlistnye pon gempak..most of all xpernah dgr or tgk live..dgr kaset n cd je

Saudagar Mimpi ... said...

pergh... nice review bro. Ko masuk pintu satu ke pintu 2? tak jumpa pun.Apa pun malam tu mmg happening giler. Encore & last song sama sama bangun dan jerit Gerhana.Superb!

berteromber said...

Harap ada rilis dvd...tak berpeluang nengok live...dpt dvd pun jadi la...tengok set list jer dah meleleh....original line up lak tu...pergh!!!!...

Adi Herman said...

Lagu2 seperti Keroncong Untuk Ana, Duit, Rupa Tanpa Wajah memang nostalgik habis...bertuah la bro deaf angel dpt tgk diorang reunion

metal brain asylum said...

awesome

Portdy said...

thanks abang deaf!