Saturday, October 18, 2008

Journey - Revelation


My review and photospread of the US market triple disc version of Revelation, the new 2008 Journey album featuring that filipina singer discovered in youtube. The version found at the local stores in Malaysia & Singapore are the European double disc versions I guess.

Beberapa big names band rock keluar album baru untuk 2008 -
-Metallica ( dah dengar samples, BELUM justified untuk aku spent aku nye hard earned money huhu ),
Motorhead ( kena tunggu giliran huhu, budget beb. English Rose oo la la ),
-Blackmore's Night ( not bad kot tapi aku kureng sikit cover version Rainbow Eyes dia walau cover dia cun giler ), dan saya mengambil kesempatan ni ucapkan Selamat Pengantin Baru kat Ritchie Blackmore dan Candice Night ngan ucapan bila nak reunion Rainbow. Selagi Dio tu masih bleh nyanyi please pwetty please with sugar on top.
-AC/DC ( Black Ice, ah ni aku nak ngecek better half aku belikan bila dia dapat gaji haha, korang dah nengok 1st video rock'n'roll train? bila dua loco berlanggar tu, kebaboom! dahsyat. )
-Ross The Boss - mana aku nak carik ni? mana??? huhuhu. Priority ni.
-akan datang..GNR ( should be good kot? ), Kreator ( aku paling takut nanti keluar versi Revisited lagik. Kecuali untuk Maiden, lain2 ni semua aku budget tight, nak beli kena fikir 1000 kali haha ).

Tapi teka apa yang aku tangkap? Tak lain tak bukan. Journey baru - Revelation.





Journey. Sapa tak kenal Journey? bedekkk ah. Masa korang kecik2 dulu, mesti dengar lagu rock, mesti ada lagu Seperate Ways kat kaset dalam tape rekoder beg grandsport abang2 lobang yang korang campur tu.

Dah tu untuk all the boys and girls jenis jiwang out there, mesti lagu2 cam Faithfully gitu, sampai skarang radio asyik main je. Song dedications masih pop wei lagu ni, aku gi nengok blog orang multiply orang masih guna lagu ni haha.
Even sapa2 dengar Mariah Carey pun, Open Arms pun original lagu Journey jugak.

So Journey jumpa penyanyi baru kat youtube, orang filipina. Suara dia sama ngan style Steve Perry. Jadi ni review aku k.

Triple disc.



First disc - lagu baru 11 lagu untuk album Revelations.
Smua lagu Jonathan Cain ngan Neal Schon. Ni dua memang kepala Journey dan makes Journey what it is walau dulu memang suara Steve Perry pun contribute banyak.

1) Never Walk Away - lagu paling laju pada aku dan catchy abis. Agak2 Journey datang sini tak buat konsert? ni konpem aku pegi. Anyway masuk paper Motley Crue 4,500 attendance? ramai ye? tapi 80minit je? haha. Ni aku baca kat paper ler review.

2) Like A Sunshower - Slow rock jiwang abis. Suara si filipina tu merdu siak.
Journey ni kan, dorang ni special pasal lagu2 dorang memang melodic rock tapi lyrically macam those husben wifey relationship themes. Ni macam those lagu laki bini gaduh, then si laki cam apologetic. " we cant take for granted how far we come" bla bla.
Serious bebual, this is THE song kat dalam album ni.
Kalo lagu ni main kat radio..Aku gerenti lagu ni akan jadi classic macam lagu2 Journey lain2 yang lama2 dulu.


3) Change For The Better - lagu rocker balik. Straightforward pasal lagu orang nak jadi baik dan perbaiki diri, lagu self improvement, lagu positif huhu.

4) Wildest Dreams - lagi rocker dari lagu sebelumnye. I wish I wish, one day I will see Journey live before dorang break up. Nasib baik dapat nengok TOTO tu hari huhu.

5) Faith In The Heartlands - Ni lagu rakam semula dari album sebelum ngan vokalis Steve Augeleri ke hapa tu. Aku suka lagu ni.. catchy, melodic, semacam lagu Livin On A Prayer gitu, tapi lagi sesuai untuk orang2 dewasa dan dah tua haha.





6) After All These Years -
Lagu ni, akan jadi lagu evergreen, akan jadi lagu famous untuk pasangan2 bila dorang sambut wedding anniversary dorang. Aku rasa la, kat Amerika, dimana Journey ni very popular ngan orang2 dewasa dan rocker2 tua.
Konpem ni lagu jadi lagu meleleh dorang haha.
Serious bebual, ni lagu sambungan Faithfully gitu. Korang just imegin, lagu Faithfully tu bila masa ngan dewasa2 gitu, tapi lepas 20 tahun lebih makin lagi tua, then lagu ni lak.
Video promo dia kat youtube korang gi cek it out.
Serious bebual, ni la buat Journey tak hilang magic dia all these years. They still can deliver the goods.

7) Where Did I Lose Your Love -
O la la. Takde lagu yang weak dalam cd Revelation ni. Melodic rock abis. Rock tapi melodic. Melodic tapi bising! BISINGGG!!!!

8) What I needed - slow lagu ni, very the dramatic... very the emo.

9) What It Takes To Win
aku suka aku suka aku suka. Sapa2 yang in one way or another suka dengar lagu2 Journey waktu korang membesar, dan sampai sekarang. Cek out this album.
Double disc untuk price of one kat kedai. Tak rugi.. Serious aku cakap best buy of the year!!..

10) Turn Down The World Tonight - ballad. Lagu ni kalo sapa2 yang asyik kerja je, asyik busy memanjang je, dengar lagu ni mesti terasa.
Lagi satu lagu, nak kena dengar baru percaya nye..
Caught up in living
Getting through each day
When all the tomorrows become faded yesterdays
Are you slipping away

Lighted by our schedules
Rushing here and there
Become strangers to each other
Miss you everywhere
How did we get this way

When the loneliness becomes too much to bear
Girl, this merry-go-round
Tell each other we still care
Help me turn down the world tonight
Take a quiet moment, somewhere we can unwind
Losing touch, we forget to take time
To share what's in our hearts
Speak what's on our minds
In the silence, hear your heart beat next to mine
Baby, help me turn down the world tonight


11 ) The Journey ( Revelation ) - instrumental Neal Schon )





Dah best? Ok masih tak best?...

Seken disc..2nd disc, 11, yes SEBELAS lagu2 top hits Journey dulu2 dinyanyi balik si Arnel Pinada tu dan lagi important semua muzik rakam baru. So kira a modern touch gitu.
Best Best Best...walau kalo aku of course ada lagu lain aku prefer tapi still best.
- Only The Young, Dont Stop Believing! SERIOUS LAGU NI IALAH THE MILLENIUM SONG OF THE LAST AND THE PRESENT HUHU !! , Wheel In The Sky, Faithfully dan semua lain2...


OK kalo korang cam aku gi carik yang US version, third disc dia ialah DVD. Yep, DVD pun ada beb, tapi untuk pasaran US aje k.
Ni tak salah aku rakaman 1st time si filipina tu nyanyi live kat USA depan peminat2 hardcore Journey kat Las Vegas gitu.
Memang nengok dvd boleh rasa dia punye suspens. Peminat2 mesti heran pe, dalam banyak2 mat salleh berjuta2, apsal Journey panggil si mamat filipina ni? jumpa kat youtube lak tu mamat ni.
tapi dia memang terror...Hightlight dia banyak..
tapi superhighlight dia ialah lagu Wheels In The Sky...best wooo.. dan jugak, aku heran si Jonathan Cain tu dah tua bangka dah kot? tapi he looks so healthy and happy. Aku pun nak try keep fit la nak jadi cam dia hahaha.
Dah tua bangka pun masih looks so good dan cara pakaian dia very sesuai ngan umur dia dan image lagu2 Journey.



Aku rasa kat kedai less then 20 boleh dapat ler untuk double cd version ngan rakam balik lagu2 lama tu. Worth it tapi kalo dapat yang US nye lagi worth it.

2 comments:

:: Cikgu Wiween :: said...

Aku tau psl Journey 'cos depa nih Aj McLean (my fave BSB) punye fave grup :)

matakucing said...

tu ari aku ada nampak kat cd store..nak beli tak nak beli ke tak sbb doubles disc aje..dvd takdak.