Thursday, October 9, 2008

Zakiah & rekod melayu (pt. 7) - Sweet Charity's Pelarian

Alunan gerak gerimu membuat aku terpaku
Zakiah tidur ku , Zakiah bangun ku
Zakiah! Zakiah! Zakiah! Zakiah!


Acahhh je.. \m/



yang enjoy lagu Jinbara & Ahli Fiqir ni, take note -
This is where the original ZAKIAH came from boys and girls. Track no 5 from Sweet Charity's album Pelarian.
click all photos to enlarge.


cek dis foto out -



THE LP, THE piring hitam, near to mint condition, together with the cover of the cd version which I got the six surviving members of Sweet Charity to autograph after the Sweet Charity gig at PWTC for Father's Day.
Aku pernah cerita ni kat review konsert Sweet Charity tu kat page blakang2.


Aku tak dengar radio, tapi menerusi love ones aku, aku got the idea lagu apa ngah jadi kesukaan ramai. Aku rasa Zakiah versi Jinbara dan Ahli Fiqir ni one of them. Aku tak berkenan sangat ngan rap2 Ahli Fiqir ni mula2, tapi asyik dengar je, ( yep i got the song on m... ), and asyik dengar peminat nyanyi je ngan liriks aku tolong tuliskan, maka aku pun dah teraddict.



original wea
anyway aku nanti senang aku snap gambo perbezaan dan perbandingan Al Mizan nye piring hitam, satu original, satu nampak macam pirate aje? nanti ah bila senang.


Untuk aku, lagu Zakiah original is still the best, dari kecik2 sampai sekarang. So saje share piring hitam Pelarian Sweet Charity. Zakiah datang dari ni album ler.
Macam aku cakap dulu2 kat post2 lain. Pelarian is the best Sweet Charity album ever. kat buku Souvenir Sweet Charity konsert PWTC tu hari pun ada members Sweet Charity sebut Pelarian sebagai his/their favourite.
Sapa takde, pegi beli k cd dia. Semua lagu best.



Click to enlarge. The backcover is one of the most beautiful I'd ever seen on any sleeves. You got to see it yourselves to admire it properly.

ooo
akuterpesonalirikanmatagoyangpingguldansenyumannya
sayang
hanyasesepintaszakiah
lalumenghilang
kinihanyatinggalkenangan...





cuba click enlarge sikit, fancy abis ngan gambo2 dan badges, lawa kan..?


maybe one day aku buat review setiap lagu Sweet Charity one by one yang aku tahu wujud?
haha.. nanti ah kalo aku senang eh....dan bila aku cakap bila aku senang tu...selalunye makan masa dua bulan atau lebih haha.
Nak post lp flybaits pun aku belum buat lagik..sorry bro if you're reading this. I'll do it soon.

18 comments:

dilaOHdila said...

dep...sweetcharity. wah aku peminat diek dep...
adui kat mana ko dapat benda ni dep(he3) record piring tu yang mahal.Susah nak dapat tuh

:: Cikgu Wiween :: said...

wagahahahah big bro!
aku ingatkan engko terkenang awek lama nama zakiah :p

deaf_angel said...

dod,
aku tak bleh bersaing ngan orang lain keluar duit mahal2 dapatkan benda2 ni.
tapi aku dapatkan ngan 'pujuk rayu', 'kesabaran', 'buat muka sedih dan pathetic abis', dan paling important TEBALKAN MUKA huhu. Tapi mungkin orang tau aku genuine nak kumpul dan simpan, bukan nak beli then jual balik dapat profit? ntah eh.

deaf_angel said...

helloween..

ko jangan tak tau, dia Isabella lambang cinta yang lara...or is Keroncong untuk Ana? or is Taman Rashidah Utama or is Kuda Hitam aduh..kuda hitam?
muahaahah

:: Cikgu Wiween :: said...

errk..aku pilih Kuda Hitam laaaa! agagaggagaga :p

matakucing said...

ermm tu ari aku jumpa gak kat flea pelarian, batu & penunggu..tp kecut perut dgr harga huhuhu..skip aje la muahaha

deaf_angel said...

ko nengok ler orang kat ebay jual US dolar dah ratus?
mana nak mampu bersaing?
Aku nye market tiga ke sepuluh ketul. sekali2 doplo ketul.

unless kalo Iron Maiden..hehehe. Tu aku ikat perut in advance.

deaf_angel said...

ni aku cakap lp melayu yang kat ebay tu ler.
dah tu yang tu hari, baru aku dapat sms teori domino seratus sing, ada kawan tolong mintak tanyakan, aku sms balik, dah sold out. cepat kan? pasal ada ramai orang sanggup bayar mahal2 gitu beratus untuk rekod melayu.
so tak boleh saing.
Aku gi kedai cina kat eselsior yang jual barang lama tu, dia cakap msia nye datuk vip, datang kedai dia buy in bulk rekod melayu,
takde tanya2...terus in bulk..
abis?
ko nak orang cam kita satu persatu2 try nak tolak ansur jual kita berapa ringgit sedang orang lain nak bayar ratus2?
katalah dapat jimat ikat perut, lepas sebulan benda tu pun dahbis.

ni ler whats happen to iron maiden lp kat spore sekarang, aku nengok price, ingat boleh la kumpul2 lepas sebulan dua datang balik..smua abis..
aku tak percaya siak.

tapi aku dapatler jugak tempat lain ngan harga lagi tersangat murah. huhu.

Smooth Otter said...

test

matakucing said...

tu la dia dep...nak wt cam ner kalau kebetulan rezeki ada memang sedap..tpi kebanyakannya aku nganga jer bile jumpa ..cam ko ckp dah ikat perut..gi tgk da ilek..tak de dah. tu lah dia dunia perlumbaan huhuhu.

deaf_angel said...

brader...test what test
test masuk blog ah? itu tempat kerja macam siot ah!! sua kena block ah? talak patut

:: Cikgu Wiween :: said...

bro. engko banjer laa bebudak IT tu lemang 5 batang. pastu rendang ayam 5 bekas. pasti depa unblock.egegeg :p

deaf_angel said...

matakucing
brapa eh sweet charity lp ko nampak? main ratus ke?

deaf_angel said...

helloween
boring la...aku keja apa...
cuma......kadang2 tu aku surf ler kejap..tu pun aku surf tempat2 educational je pe.

\m/

matakucing said...

rm90-rm120 dlm reger tu la kalu lp rock melayu nie yg fullcover

:: Cikgu Wiween :: said...

bro bile mau apdet nih.bom sini kang.agagag :p

hf said...

LP Sweet paling "murah" aku penah tengok..
RM80...

hmmm......

Anonymous said...

... just to add, lagu zakiah tu originalnya bukan dari album ni, tapi dari nyanyian achmad albar/duo kribo (indonesian). title of album is "zakia". just thought you should know.