Monday, October 13, 2008

rekod melayu (pt 8)- lagu pasal 13 Mei 1969 kumpulan Revolusi - restricted by SBC kat sampul dia.

anyway, on the hunt for Maiden 3 hinggit lps, jumpa this rekod. Revolusi Bayangan Misteri. Early 90s gitu.




Very good condition, mungkin pasal ni simpanan dan kegunaan dj radio SBC ( sebelum TCS, radio dan tv broadcasting saluran sg ialah SBC dan before that RTS ). Korang bleh cek out the catalog no. sbc tertulis kat belakang dan on the vinyl.


top right hand corner tu ada code dj sbc kot?




Apa yang menarik selain jumpa ni band? yang penyanyi dia pompuan dan lagu2 slow rock gitu ialah kat album ni ada lagu pasal 13 May 1969.
Ini antara date paling penting dalam sejarah Malaysia dan Singapore for specific reasons.


this is the liriks...

Jadi korang bleh tengok kat sebelah lagu tu dah ada marking 'restricted'. Mungkin pihak radio siang2 dah tanda kat situ mungkin peringatan jangan main lagu ni? Mungkin ini cara SBC gam lagu tu jam.

Anyway, ni lagu pompuan nyanyi..plus Bayangan Misteri memang lagu slow rock best pun. Nanti next time bleh proper review.




Anyway, Maiden tak jumpa, tapi jumpa ni ni dan ni dan ni..White Lion pes album tu memang old feberet dari zaman kaset, start sampai abis smua best. aku nengok inlet original so sambar ler
Van Halen Balance tu is the last of the last Sammy Hagar kan? Aku suka ni album. I got the cd, tapi ngan harga rekod ni semua roughly cuma 2.50 aje. Ambik je la hehe.
Ada orang clear Uriah Heep tu hari lama2, aku tunggu ada tak clearance Rainbow or Scorpions lama2 in bulk, kalo tawar sampai satu $2-$3 berbaloi ler untuk collectors ikat perut cam aku. Selalunye masih very good condition bla bla bla...Nanti ah ceta bila aku senangggggg...

ooo yang ramai2 tu ialah some union songs written specially by Pak Zubir Said. So aku ingat seems useful for the future kot, so aku ambik je la skali. Nak kira pun senang round up sikit lebih kurang. 2 dollar lebih je satu lp dan mostly very good condition. tempat lain mau berapa puluh dah padahal dah lunyai dan missing original inlets sheets.

p.s - aku jumpa Alphaville Big In Japan single extended and instrumental...takpelah maybe next time hahahaha. Alphaville beb Alphaville \m/
big in japan, alrite, big in japan, tonite. victory...ewah.

14 comments:

eddie dewanaga said...

13 May 69, satu kebangkitan..

huh, boleh buat lagu rock ni.

Deaf, Alphaville ni yg lagu Summer in Berlin & Forever Young tu kan..?
satu lagi product Germany yg best.

hf said...

REVOLUSI ni nvokal nya IDDA...
best vox dia..


dia ade jugak buat album Solo..

Oasis Sahara...

kira nak fight ngan Ella trime tu..
tapi Ella power !!!!

lagi satu vox pompuan power : LEEZ !!!!

matakucing said...

oho soping lp sakan nampak muahaha gua dah stop jap la lyn lp..smalam ada sorang brader grab LP boxset ziarah seni ramli sarip kat flea market..tepuk dahi aku.

deaf_angel said...

eddie yes alphaville tu ler..errr dorang tak rock kan? ..lagu dorang best.
forever young i want to be forever young aceh ceh ceh

deaf_angel said...

HF nanti ko satu hari nanti ko tulis buku pasal rock melayu?
ah keratan2 sokkabar mana aku jumpa nanti aku kasi ko originals eh..
ahad lepas full page latest pasal Rosli Mohalim. nanti aku scan...kalo aku ada scanner ler satu hari nanti haha

deaf_angel said...

matakucing..satu dua hinggit lebih..mana nak dapat lagi?
ko sendiri tahu kat kl rekod mana ada harga gini dah...seventhson dah lunyai aku nampak 60-70rm..dah lunyai dah hancur pun jaket ngan inlet dia

anyway, berapa harga boxset tu?
aku dulu cover depan je lusuh sikit dimakan usia, tapi dalam mint condition belum pernah bukak lagi. $50 sing gitu aku grab tak salah.

deaf_angel said...

salah salah bukan satu dua, tapi dua tiga $ je.

matakucing said...

ermm tau pon ko kl pey rekod cam ner..tu pasal la aku stop dulu..
yg boxset ramli tu aku tak sure brapa sebab masa brader tu tgh deal aku kat kedai makan..tp nampak la dia kuarkan lot rm50 3/4 keping dari jauh..memang mint condition.

Abang Ben said...

isshhh kat mana lu beli LP murah camni eh?

:: Cikgu Wiween :: said...

aisey...3 hinggit jek lenkali beli laa dua. kasik aku satu :P

hf said...

..satu time pasti aku nak tulis merepek2 pasal rock melayu...

hehe...

tapi,REVOLUSI ni memang best berbanding nama lebey kurang jugak time tu..

EVOLUSI.

BESIHITAM said...

mei hua
mei huaaa
menangis kau kerana cintaa..
hahaha..
aku xde LP tapi ade CD jer..
hang dok cari mana barang murah ni geng?
kasi la tau gua jugak.
gua pun nak selongkar bende2 camtu walaupun pade hakikatnye gua takde pemain cakera hitam itu..hakhak

BESIHITAM said...

jgan bagi tau ben..hahaha

khys said...

good info. baru aku tau ada band pernah buat lagu pasal 13 mei ni. mungkin satu2nya lagu dlm malaysia yg sentuh pasal tragedi tu!