Monday, October 6, 2008

laser disc ( LD )

laser disc. LD. Ingat tak? besar giler cam piring hitam , tebal..berkilat.
ni some LDs ada pada aku huhuhu...dari zaman jahilliah dulu aku jumpa balik bawah gerobok


click all photos to enlarge

Kiss Unplugged, ACDC Live At Donnington, Maiden's Live After Death ngan paling kecoh giler...the full concert Freddie Mercury Tribute kat Wembley Stadium yang Metallica jadi opener tu..




Anyway, walau LD dah memang takde orang pakai sekarang, aku just simpan, for sentimental value, tapi rata2 rare giler pada aku bukan Maiden LAD, Kiss Unplugged atau ACDC Donnington LDs,

tapi pada aku ialah The Freddie Mercury Tribute Concert pasal LD version ialah rakaman penuh apa terjadi hari tu kat Wembley Stadium dan bukan dvd yang didapati sekarang pasal DVD tu dah banyak edit, dan cuma feature sebelah malam je...persembahan Queen ngan artis2 lain macam Paul William, James Hetfield, George Michael, Axl Rose, Seal, Robert Plant, Annie Lennox, dan semua ler cam senarai korang boleh nampak kat gambo2 aku tampal ni..



tapi siang nye gempak, pasal opener ialah Metallica dan memang ribut walau tiga lagu je tapi imegin tu jam, dorang baru jadi popular dalam muzik pop pasal Black Album, dan dorang 1st artist main hari tu depan Wembley Stadium lama yang full house packed giler....
Dah tu of course ada Guns N Roses, Extreme...ooo la la, Extreme nye Queen medley i like.

Nanti aku ada duit poket spare, aku nak hantar LD ni gi kedai nengok masih boleh main dan transfer dvd tak, pasal aku nak try maintain quality dia...ada kat luar sana tapi aku rasa semua quality dah abis dah....dan official dvd tu takde siang harinye rock groups perform sebagai warm up untuk malam Queen perform ramai2.

dalam banyak2 concert video aku pernah nengok, LD Freddie Mercury ni still one of the best...dari opening Metallica masa siang hari, sampai malam...aku rasa full concert dalam 4 jam lebih...
Pasal variety style artis...pop, rock, dan old timers.

Ni dia full content sebenar kat LD version.





( click all to enlarge )

7 comments:

:: Cikgu Wiween :: said...

waahh engko simpan laser disc gak ek bro. aku ingat lagik pakcik aku slalu beli laser disc citer power rangers. agagag ;p

zan said...

Bro..
Wa ada versi VCD..double disc depan tu siap ada lambang "Peter Styversant" lagi (walaupun beli yang pirate. And aku rasa versi aku punya ni versi malam pasal 1st band opening "Slash + Queen".

So kalau lu nak hantar convert dvd, count me in. Wa nak satu copy n pasal ongkos, bisa ditanggung..hehe

deaf_angel said...

helloween
aku simpan yang ini2 je...
dulu laser disc ni buat orang tekejut beruk pasal semua selalu dah biasa ngan video tape quality je. tapi maybe pasal mahal dan besar so orang tak nak, orang nak vcd dan kemudian dvd

deaf_angel said...

zan ko nye malam nye kot?
nanti ler insyallah..
yang tu hari ko cakap ko nak ramli sarip boxset tu suruh burnkan pun aku belum buat lagi untuk ko satu.

matakucing said...

ld..aku tym zaman ld ni aku tak rock lagi..aku ngk ld pon curi2 kat pekan lepas sekolah..tong2 ramai2..biasa ngk citer vampire ngan perang aje.

deaf_angel said...

ld ni best quality dia tapi besar sangat dah tu kena tukar2 dah tu mahal
nasib baik ada vcd
ni tu jam ler

Abang Ben said...

LD... sungguh rare... zaman tu boleh tengok je la.. nak beli pun tak worth it nak kena beli LP player la pulak. Lagipun pirate LD mana ada hehehe