Wednesday, October 8, 2008

'punk khianats' dan synthpop - dm/camouflage/paradise lost

Kenangan mengusik jiwa dan memori lama kali ini dimotivatedkan ngan perjumpaan good condition rekod lp Camouflage siap ngan original inlet liriks bahasa German untuk hanya $3 huhu. Korang yang sama umur sikit lebih kurang ngan aku mesti ingat balik nye especially budak2 tea dance haha. And nope wa bukan budak tea dance.



flashback, masa aku masuk secondary, pencampuran aku bertukar....dari sekolah kampung, campur cuma orang melayu ngan rock mampos, aku terpaksa integrate ngan budak2 cina dan melayu " PUNK KHIANAT ".
Dengan style rambut dorang ala Simon Le Bon, Nik Kershaw etc, aku realise dorang tak tahu apa tu Twisted Sister, yang memang tahun 1985-1986 adalah top hits untuk rock mampos, dan aku jugak curious ngan style dan selera dorang.




Anyway that time is aku belajar defend apa aku suka, waktu tu ramai orang masih kelompok katak bawah tempurung, so memang susah nak fight bila Iron Maiden, Dio etc dituduh satanist muahahaha. Tapi herannye bila ambik nombor jersey untuk team sekolah, jersey no 6 pun demand jugak semua nak 666 je. Aku low profile, ambik no 14 haha. Kalau aku tak silap aku ambik ni pasal ni ler original jersey no Fandi Ahmad haha. Malaysia Cup beb.. Malaysia Cup..anyway tu jam kalo team negri2 Msia wa memang sokong KL, tu jam Malek Awab, Fandi semua sana...ooo tak lupa K Kanan haha. oppss melalut.

1987, I will never forget aku was at Peninsular then aku first time dengar lagu Great Commandment. Serious bebual pada aku, sampai skarang ni la antara lagu paling best aku pernah dengar. Lagu pop with all the synthesizers tapi lyrically pasal politiks dan salah guna kuasa yang sentiasa relevan especially skarang dunia dah tunggang terbalik.
Some people suppress you
they partch you
and reap a disaster
Reeducation for the infants
who demanded for an innocent instance







1990 gitu, Depeche Mode keluarkan lagu Enjoy The Silence..kawan sekolah aku dj party joget2 part time dia suka humming lagu ni..lagi sekali aku curious dengar pasal DM memang kadang2 lagu gerek... sampai kini, pada aku Enjoy The Silence masih the best of the best dalam banyak2 lagu pop khianat. Aku suka sampai aku beli cd single dia nak dengar different remix muahahaha. ( Aku masih nak carik Great Commandment remix singles kalo boleh dapat murah2 huhu ).
All I ever wanted
All I ever needed
Is here in my arms
Words are very unnecessary
They can only do harm

jiwang meleleh lirik dia, dan lagu dia memang awesomely fabulous.

Then aku ingat sampai situ je la aku dengar2 lagu2 elektronik gini..bukan budak2 lagik haha.
then...aku beli Paradise Lost " One Second " bila keluar tanpa test try dengar, solely pasal aku suka giler ngan Draconian Times yang aku tahu si Eddie Naga pun suka..
Surprise...dalam sejarah aku dengar rock, Paradise Lost One Second bila first time aku dengar ialah antara album2 rock yang buat aku terkejut beruk tapi in a pleasant way.



First song start je.. One Second...Aku sudah ingat aku sudah dengar Depeche Mode nye lagu baru ler huhu.. Synthpop huhu. Maybe one day aku nak try experiment Sisters Of Mercy ke hapa tu haha. Dulu aku experiment New World Army kerana pengaruh Sepultura, wooo best jugak. Poison Street ewah.

So ni ler, aku teringat balik cerita2 lama.. so smalam gi bongkar koleksi aku ambik gambo untuk blog ni..





p.s
- aku nye dreams selain tengok berlinda carlise live bawak the complete Runaway Horses nye album, ialah tengok Depeche Mode live hahaha. Mesti chaos nye bila masuk lagu Enjoy The Silence, korang masuk youtube tengok DM live bawak lagu ni, dorang tak yah nyanyi pun takpe, audience nyanyikan..
Ooo dah of course...Lost Paradise live pun..setlist bagi dua , 1st half One Second, 2nd half Draconian Times huhu.


ni aku belum ceta pasal Bananarama lagik sey..haha..blasphemy siot.

and the judge and the jury..they all put..the blame on me...they wouldnt go for my story..they wanna hear me plead....only you can set me free..
siot wa bleh ingat lak, siap hapal lagik... oh no!! cuci otak cuci otak!! haha.

4 comments:

matakucing said...

best eh lyn synthpop/electro..aku paling suka blondie/devo..bowie pon layan gak album earthling & outside

:: Cikgu Wiween :: said...

uih. depache mode pun engko suke yek bro :p

dilaOHdila said...

dep...
pencarian hang memang berhasil. ta semudah nak cari taw peninggalan benda2 macam ni dierra sekarang ni. aku salute ko DEP!!!!!

deaf_angel said...

matakucing yang ko cakap tu semua aku tak dengar
tapi apa aku tahu blondie tu best. maybe one day aku experiment huhu.


helloween
OF COURSE LER!!! DEPECHE MODE beb, nak cakap pop pun dorang bukan, dorang by themselves ler style musik dorang. Ko tahu? kelakarnye dulu kat sekolah, budak2 siap decipher apa tu Depeche Mode. Aku dah lupa..
Devil's Eternal Prayer ke hapa ntah..kelakar dulu nye budak2...very the curious pasal benda2 mistik gini.


dod!!! yo!