Tuesday, August 25, 2009

every friday (pt 3) - kita semua akan melalui ini

cuma tak tahu bila, dan tak tahu ramai ke sikit yang smayangkan kita..kalo hari jemaat, dah tu timing nak gi tanam cun2 kena ngan waktu smayang jemaat, ramai ler orang stayback kejap smayangkan. Beratus, mungkin sampai seribu orang. Untung ler.



getting ready.. bawak masuk jenazah gi depan.. dekat2, rapat2 pasal smayang diri je pun.


nak balance kan hidup ni memang susah.. ada saying tu something like this - 'kejar dunia macam nak hidup 1000 tahun lagi, kejar akhirat macam nak kick the bucket kejap lagi'.




dahbis, baca doa.


tapi when the time comes, pangkat, status, harta, duit, kroni2 inner circle, yang miskin, yang kaya, koleksi iron maiden (huhu) dan apa2 je la duniawi, ni semua will be left behind. Yang bawak cuma the right and wrong kita lakukan.

So...tak tahu kita nye turn bila.



...and it makes me wonder.

16 comments:

sis_nita said...

bro..

aku baca entry ko ni kul 3.10 pagi taw.. gerun jerr rasanyerr..

terhengat satu kisah kat tanah arab.. kecohh woo masa jenazah di turunkan kat liang lahad.. ALLAH hukum cash jerr kat depan mata sumerr manusia yang melihat..

Takilala said...

Death is certain, life is not. Semoga roh nya dicucuri rahmat. Amin.

MindHeartBodySoul said...

..... hhhhhhuuu.... tetiba aku rasa seram & gerun jer... tersejat kejap nafas aku.

... pasal gambar last ..yang effect sephia tu.. macam ada binyik-bintik ORBS...?

... ko wat la Facebook... aku add ko as a friend nanti... thanks visiting my site.

... Aku pun nak ucapkan Salam Eid Fitri pada ko yang aku hanya tahu nama ko DEAF... & kaum-kuarga sekali... semoga kita & keluarga-keluarga kita, suku sakat kita, anak keturunan kita di berkati sepanjang Ramadhan sehingga bertemu Ramadhan tahun depan yang berikutnya....


... Ameeeeeen...

SkiD said...

Mengingati kematian sesuatu yg baik. Tapi dunia pun kena jaga. Dunia adalah jambatan kita ke akhirat. Tapi aku suka gambo ko yg last tu. Syahdu oiii...Sapa yg meninggal tu?..Al Fatihah untuk rohnya...

Gengmetal said...

hmmmm ... (termenung dan berfikir) yup, semua, semua orang akan lalui benda ni ... rock ke metal ke thrash ke, black metal ke ...

berteromber said...

kita lahir disambut azan, kita pergi diiringi solat. Antara azan dengan solat waktunya amatlah singkat..

Alfatihah untuk rohnya.

matakucing said...

ALFATIHAH.. TO LIVE IS TO DIE

Abang Ben said...

semua yang hidup akan merasai mati.

eddie dewanaga said...

life is so fragile...

muor76 said...

jgn lupe.. tambah amal ibadat...
ajar ler ilmu yg bergune/baik kat orang lain... didik ler anak-anak supaye menjadik anak yg soleh..

yemzii said...

teringat lirik allahyarham ustaz asri:tiap insan pasti merasa saat perpisahan terakhir....hiba beb

Portdy said...

syahdu baca komen bro-teromber tu...

terlintas memori,
arwah ayah gua pernah mention kalau dia meninggal sapa la yg datang memandangkan dia tak ramai kawan sangat , arwah orangnya pendiam...
alhamdulillah, hari pengkebumian arwah ramai yang hadir..tak sangka...wa terharu seh...

time kita nanti camne eh brO?

doa yang terbaik lah utuk diri kitra dan kengkawan ..

amin.

:: Alif :: Dal :: Mim :: said...

BRO. DEAF..gmbr last tu betul2 meaningful..hehehe..

~selamatBERPUASA~

:: Cikgu Wiween :: said...

ko snap sendri ke bro pic nih suma?

deaf_angel said...

yep pakai henpon

rockmetaller said...

bl itme kita tktau..tgu lah dgn iman dan taqwa.

hmm...