Friday, August 7, 2009

ulasan buku So What! - Metallica

Aloha Uolls, This is a short review but with heavily-laden photos of the Metallica's 2004 hardcover book called "SO WHAT! The Good, The Mad, and The Ugly" edited by Steffan Chirazi. The book is about 300 pages of full color on quality paper.
Buku pinjam dari- Library!!, Library!!! ( ikut style Battery! ).



( Pasal aku nak tampal banyak gambar, harap korang sabar kasi semua gambo keluar dulu, jadi sapa belum nengok buku ni dapat la rasa aura dia sikit ).

As per normal click all photos to enlarge.


Ni background buku ni, lepas the MTV/Perfect 10 98.7fm album and tour early 90s dulu dorang buat majalah So What untuk fan-club dorang, dan buku ni aku rasa kebanyakkan sedutan dari majalah2 tersebut.
Steffan Chirazi ni dulu dia tulis kat majalah RIP, dan aku ada satu cd ozzy osbourne yang live & loud ke hapa, dia pun tulis panjang2 gitu kat booklet cd tu.




Content pages






Ni pages pasal pertama kali si Steffan Chirazi ni masa muda2 jumpa Metallica, dan tulis untuk majalah Sound time tu.



ni pasal Cliff Burton


Ada section questions & answers dari fans, ni pasal cincin Cliff Burton


Aku suka part ni dorang tulis2 handwritten pasal Cliff Burton




yang ni macam dorang punye museum nye section, very kuno.


Banyak fotos yang cantik2 dan zaman load/reload dan banyak aku tak pernah nampak kat internet or masa flip2 majalah kat kedai. ( atau mungkin pasal aku tak pernah bother nak nengok cammana packaging load/reload/st.anger dulu2 tu hehe ).







artikel pasal 1995(?? betul kan? ) Donington Escape From Studio tu aku suka baca..
aku nak tahu apa2 pasal ni MOR 1995 pasal tu malam Metallica bawak sikit Remember Tomorrow haha. Dan aku masih ingat, carik cam giler siak bootleg ni event nak dengar Remember Tomorrow tu.



Dan cakap pasal bootleg Metallica, I think one of the best aku pernah dengar was Sheffield 1988 tak salah aku, ...AJFA nye tour, pasal dorang main Prowler huhu, walau incomplete, tapi it was so happening dari apa aku dengar walau the bootleg quality was so so aje. Damn! I never saw Metallica yet in my life haha.



So buku ni ada la kompilasi interview2 yang kalo kita bukan fan-club Metallica kita tak tahu la. Dan gambo2 very stylo mylo.



Dalam Q&A with fans tu aku suka some of these, and I think some of you pun suka jugak.
Ni pasal Nothing Else Matters dan dengar Simon Garfunkel pun etc..


ni lak pasal lagu Escape dan aku being a Journey pop-rock fan..huhu, so aku happy ler baca haha.



dan ni kira Now I Know, so Metallica nye orang pun ada komen pasal ...AJFA jugak ler. Sebelum ni aku selalu baca cuma peminat atau penulis majalah je komen2 pasal ...AJFA ni.


dan ada pasal dorang termiss korus Harvester Of Sorrow masa live, and dorang boleh specific Milan tahun bila ntah.
Kalo korang Metallica fan, this is a fantastic book by Metallica personnel themselves with great insight yang aku rasa tak jumpa tempat lain.




ni lak unusual pic aku tak pernah nengok sebelum ni, very the drag, very the I Want To Break Free gitu huhu.




this is another one..




So banyak la korang, artikels, interviews, photos, designs, gambo budak2 , gambo dorang kahwin, semua ada..








Penat siol tampal, harap korang smua ENJOY, sorry la aku tak larat nak tampal lagi banyak haha. Korang gi ler carik buku ni, aku ada bilang tak kat bras basah ada buku ni sekenhen masih great condition kalo korang nak beli huhu atau ada satu dari korang dah beli kot dari kedai secondhand tu huhu.
beli original mahal ler, tak pun...library aje la.

walau aku rasa, not all of you are Current Metallica Fans huhu.
Kalo Metallica tak datang Msia/Spore untuk ni tour, dan aku tak pergi, maka aku tak akan dengar lagu2 Death Magnetic at all ler haha. Walau aku suka mp3 rentak sentimental dari Load/Reload tu huhu.
Tapi aku suka tengok dorang nye official live clips dorang release as and when, yang tu hari Conpenhagen 5th night ada Esctasy Of Gold, pertama kali live.
Dan One this tour best wooo, yang api julang2 tu...ooo I wish I can see it live.

15 comments:

Portdy said...

acececece...
macam dah janji gitu...
gua review Metallica S&M,
deaf review book Metallica - So what?

heheh....
Metallica back to back in the friday morning...

Portdy said...

sebagai salah seorang peminat metallica yang sekarang ini...lebih lagi zaman Load/Reload/JasonNewsted ...teruja gile seh tengok buku ni...
check harga jap tadi ayyoyyo...rasa macam nak carik harta ahmad albab yang punya huhuhu.....

SkiD said...

Buku yg menarik..tu je yg aku buleh kata.

speedrider said...

Wah, best!!! Tapi aku tak pernah jumpak buku2 macam ni kat kedai buku. Tau tak kat mana nak cari benda2 ni?

eddie dewanaga said...

yg menarik tu, jika Lars dengar Nothing Else Matter pada 1983, diorang akan buang James??
hahaha...

cincin skull Cliff masih James pakai hingga saat ini, dan Escape dari album band Journey?
hahaha...


O brother... u just rip off my heart out pagi2 jumaat ini.

berteromber said...

thanks deaf..aku layan gambo jer la..kalau ko terjumpa Faitn No More - The Real Story jugak dari Steffan Chirazi..pun kasi tampal kat sini la..

matakucing said...

oho...so what? geram jer ngk isi buku ni..touch me i'm sick? hehehe

J said...

fantastik...

Takilala said...

Cliff em' All !! huhuhu

pharmaniagamanufacturing said...
This comment has been removed by the author.
Saudagar Mimpi ... said...

Hahahha lawak tgk Metallica in drag tu.

dilaOHdila said...

dep ngan Port ni memang peminat rock aaa
kalau dikumpul kleksi hangpa ni mau penuh satu almari gak aa erk(cayalah beb)

Joe said...

Thanks for sharing all these photos. aku dah lama tak layan muzik. bukan boring, tapi aura dah tak masuk.

MindHeartBodySoul said...

Metallica sekarang dah tak ummph macam dulu... lari banyak...

Aku dulu masa study suka layan lagu bingit dia... "
Hush Little Baby don't say a word...
There's a beast under your bed,... in the closet, in your head.....enter night, exit lights..".

kekekekkk... dah tunggang terbalik lyrics dia aku type, ingat-ingat lupa...

Satan Cries said...

peh...ghairah gua...
gua da cari tp Xjumpe...
mane nak dpt ini buku?